Ajutorul de deces se majorează în 2023. Despre câți bani este vorba
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Este vorba despre o majorare substanțială
Este vorba despre o majorare substanțială
Noua prevedere se regăsește în proiectul de buget pe anul 2023, document pus în dezbatere publică de Ministerul Finanțelor și care vine cu o serie de modificări.

Alături de cheltuieli și investiții, de fonduri alocate diferitelor ministere, documentul cuprinde și alte prevederi. 

Astfel, ajutorul de deces se va majora de anul viitor cu aproape 700 de lei, potrivit proiectului de lege prin care se stabilește bugetul asigurărilor sociale pentru 2023. 

Concret, sumele propuse pentru a fi alocate pentru ajutorul de deces sunt următoarele:

- 6.789 de lei - în cazul asiguratului sau pensionarului;

- 3.395 de lei - în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului.

Astfel, valoarea ajutorului de deces urmează să crească cu aproape 700 de lei peste valoarea din prezent, de 6.095 de lei.

Conform Legii 263/2010, ajutorul se acordă în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, iar de el beneficiază o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.

Ajutorul de deces se acordă, de principiu, în baza unei cereri și a certificatului de deces. Asta înseamnă că banii trebuie ceruți, deoarece ei nu vin automat, iar ajutorul se va achita în termen de trei zile lucrătoare de la depunerea solicitării.

În plus, atunci când este vorba despre decesul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, dar care nu figurează ca asigurat sau pensionar în evidențele autorităților, Legea 263/2010 stabilește că ajutorul poate fi în continuare cerut, dar valoarea acestuia va fi jumătate din cuantumul pentru cei asigurați, precizează Avocatnet.

Copiii NU vor primi nici în 2023 bani pentru educație. Explicații

O măsură care se tot amână de ani buni, mai precis din anul 2013, când banii urmau să fie alocați în baza unei prevederi inclusă în Legea Educației.

Printr-o modificare operată în textul Legii educației, copiii născuți după data de 9 februarie 2011, urmau să primească de la stat suma de 500 de lei, ajutor numit bani de educație. Sprijinul urma să ajungă la beneficiari în 2013, ceea ce însă nu s-a întâmplat, pentru că s-a amânat. De atunci, se tot amână. Mai rămâne doar întrebarea: de ce nu e abrogată măsura, cu totul?

Zece ani de amânări succesive

Statul s-a angajat să acorde, în scop educațional, 500 de euro pentru fiecare copil născut după data intrării în vigoare a Legii educației naționale nr. 1/2011, adică după 9 februarie 2011. Obligația este prevăzută chiar în acest act normativ, împreună cu instrucțiunile de aplicare. Ultima amânare a fost pentru anul curent, prin OUG 130/2021.

Proiectul de ordonanță pus în dezbatere zilele trecute de Ministerul Finanțelor, prevede o nouă amânare, ceea ce înseamnă, deci, că ... Citește mai departe AICI

La cât va ajunge pensia minimă garantată începând din 1 ianuarie 2023

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică proiectul deja celebrei Ordonanțe de Urgență prin care sunt majorare veniturilor românilor, în special a celor vulnerabili. 

Documentul prezintă în detaliu toate măsurile prevăzute pentru 2023, de la creșterea punctului de pensie, la ajutoarele acordate de stat pentru persoanele cu venituri mici, inclusiv la plata facturilor la energie. 

În privința pensiilor, având în vedere că, din prima zi a anului viitor, punctul de pensie se va majora cu peste 10%, conform documentului lansat în dezbatere și care, pentru a intra în vigoare, trebuie adoptate de Guvern și publicate în Monitorul Oficial, astfel că pensia minimă garantată va ajunge la 1.125 de lei.

Proiectul de OUG pus în dezbatere acum la Finanțe stabilește că punctul de pensie ajunge de la 1 ianuarie la valoarea de 1.785 de lei, iar, începând cu 2024, această valoare ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel