Ajutorul pentru plata facturilor la energie. Dărăban (ACUE): ”Acesta este un risc suplimentar”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Vulnerabilități care ar trebui rezolvate înainte ca sezonul rece să se instaleze cu adevărat
Vulnerabilități care ar trebui rezolvate înainte ca sezonul rece să se instaleze cu adevărat
EXCLUSIV
Daniela DĂRĂBAN, Director Executiv Federatia Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a vorbit la dezbaterile organizate de DCNews privind criza energetică despre problemele de lichiditate ale furnizorilor. 

Un impuls de preț 

”Știm că există în discuții la Senat o nouă schemă de alocare pentru energia electrică diferite de ceea ce am văzut până acum și prin care se dorește să se pondereze un pic evoluția prețului de pe piața en-gros. Ca instrument, noi susținem orice instrument care ar putea avea ca efect o situație de acest gen. Problema este că această cantitate de energie este limitată, nu contestăm faptul că poate să fie un impuls de preț, adică acest 450 stabilit ca maxim, pentru că, într-adevăr, pentru ca peste acest 450 să plătești o suprataxă și, din punct de vedere administrativ, putem și noi să spunem că este o simplificare. Pe ideea că, în loc să colectezi prin suprataxă la Ministerul Finanțelor și să aloci suma respectivă către Ministerul Energiei, Ministerul Muncii pentru compensare, este ok și ca mecanism, atât din punctul de vedere al ponderării evoluției prețului pe piața en-gros, cât și din punctul de vedere al administrării. 

Care va fi prețul?

Totuși, cantitatea de energie pe care o estimăm și am văzut din declarații publice că ar fi disponibilă pentru astfel de tranzacții, nu este nici pe aproape de ceea ce avem nevoie pentru acoperirea consumului. Mai există, în continuare, o întrebare: care va fi prețul pe PZU, pentru că o foarte mare cantitate de energie urmează să fie achiziționată în anul 2023 pe PZU sau prin alte instrumente, dar punctul de referință s-ar putea să fie acolo. 

Un risc care se menține

Și, atunci, întrebarea noastră este cum consideră statul român că poate să stabilească apriori un preț maximal, în condițiile în care noi nu știm cum poate să evolueze piața. Deci, acest 1300 este o problemă pe care ne-am dorit să fie reparată la Camera Deputaților. Din păcate, cel puțin din citirea pe care o face ACUE a actului normativ, a rămas acest risc și mai mult s-a eliminat inclusiv amendamentul votat la Senat care excepta 1300 pentru Piața de Furnizare de Ultimă Instanță. Deci am revenit la forma inițială a Ordonanței, iar din punctul nostru de vedere aici este o problemă. 

Nu ne dorim acest lucru 

Problema de lichiditate la furnizori, ea există în continuare, așa cum știți. Sumele sunt mari, există întârzieri, nu contestăm faptul că s-a recuperat foarte mult, există o anumită fluiditate, dar există această diferență între data la care furnizorul prefinanțează schema și data la care statul român se decontează cu furnizorul. Iar în momentul de față, suntem undeva la luna august. M-am uitat care este numărul de cereri înregistrate până în momentul de față la ANRE pentru decontare și, dacă nu greșesc, erau undeva la 260 de cereri. Tot ce ne dorim este ca plățile să se facă până la finalul anului cu ritmicitatea pe care, cel puțin, am văzut-o în ultimele două-trei luni, pentru că orice întârziere creează un risc suplimentar pe sumele disponibile la nivelul furnizorului și cred că nu ne dorim să intrăm cu astfel de vulnerabilități în sezonul rece”, a declarat Daniela Dărăban la conferința ”Criza energetică și efectele pe termen lung”. 

Urmărește în continuare dezbaterea. 

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness

pixel