Ajutorul pentru plata facturilor la energie. Dărăban (ACUE): ”Acesta este un risc suplimentar”
Autor: DCBusiness Team | 28 noi 2022, 13:33
Vulnerabilități care ar trebui rezolvate înainte ca sezonul rece să se instaleze cu adevărat
Vulnerabilități care ar trebui rezolvate înainte ca sezonul rece să se instaleze cu adevărat
EXCLUSIV
Daniela DĂRĂBAN, Director Executiv Federatia Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a vorbit la dezbaterile organizate de DCNews privind criza energetică despre problemele de lichiditate ale furnizorilor. 

Un impuls de preț 

”Știm că există în discuții la Senat o nouă schemă de alocare pentru energia electrică diferite de ceea ce am văzut până acum și prin care se dorește să se pondereze un pic evoluția prețului de pe piața en-gros. Ca instrument, noi susținem orice instrument care ar putea avea ca efect o situație de acest gen. Problema este că această cantitate de energie este limitată, nu contestăm faptul că poate să fie un impuls de preț, adică acest 450 stabilit ca maxim, pentru că, într-adevăr, pentru ca peste acest 450 să plătești o suprataxă și, din punct de vedere administrativ, putem și noi să spunem că este o simplificare. Pe ideea că, în loc să colectezi prin suprataxă la Ministerul Finanțelor și să aloci suma respectivă către Ministerul Energiei, Ministerul Muncii pentru compensare, este ok și ca mecanism, atât din punctul de vedere al ponderării evoluției prețului pe piața en-gros, cât și din punctul de vedere al administrării. 

Care va fi prețul?

Totuși, cantitatea de energie pe care o estimăm și am văzut din declarații publice că ar fi disponibilă pentru astfel de tranzacții, nu este nici pe aproape de ceea ce avem nevoie pentru acoperirea consumului. Mai există, în continuare, o întrebare: care va fi prețul pe PZU, pentru că o foarte mare cantitate de energie urmează să fie achiziționată în anul 2023 pe PZU sau prin alte instrumente, dar punctul de referință s-ar putea să fie acolo. 

Un risc care se menține

Și, atunci, întrebarea noastră este cum consideră statul român că poate să stabilească apriori un preț maximal, în condițiile în care noi nu știm cum poate să evolueze piața. Deci, acest 1300 este o problemă pe care ne-am dorit să fie reparată la Camera Deputaților. Din păcate, cel puțin din citirea pe care o face ACUE a actului normativ, a rămas acest risc și mai mult s-a eliminat inclusiv amendamentul votat la Senat care excepta 1300 pentru Piața de Furnizare de Ultimă Instanță. Deci am revenit la forma inițială a Ordonanței, iar din punctul nostru de vedere aici este o problemă. 

Nu ne dorim acest lucru 

Problema de lichiditate la furnizori, ea există în continuare, așa cum știți. Sumele sunt mari, există întârzieri, nu contestăm faptul că s-a recuperat foarte mult, există o anumită fluiditate, dar există această diferență între data la care furnizorul prefinanțează schema și data la care statul român se decontează cu furnizorul. Iar în momentul de față, suntem undeva la luna august. M-am uitat care este numărul de cereri înregistrate până în momentul de față la ANRE pentru decontare și, dacă nu greșesc, erau undeva la 260 de cereri. Tot ce ne dorim este ca plățile să se facă până la finalul anului cu ritmicitatea pe care, cel puțin, am văzut-o în ultimele două-trei luni, pentru că orice întârziere creează un risc suplimentar pe sumele disponibile la nivelul furnizorului și cred că nu ne dorim să intrăm cu astfel de vulnerabilități în sezonul rece”, a declarat Daniela Dărăban la conferința ”Criza energetică și efectele pe termen lung”. 

Urmărește în continuare dezbaterea. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe