Alaska a dat în judecată administraţia Biden. Care este motivul

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Joe Biden / Foto: Departamentul de Stat / Flickr
Joe Biden / Foto: Departamentul de Stat / Flickr
Statul american Alaska a dat în judecată administrația Biden pentru încălcarea unei directive a Congresului privind dezvoltarea petrolului și gazelor în Rezervația Națională Arctică (ANWR), relatează Reuters.

Statul Alaska a intentat un proces împotriva administrației Biden, acuzând încălcări ale unei directive a Congresului care permite dezvoltarea petrolului și gazelor într-o parte a Rezervației Naționale Arctice (ANWR). Procesul, depus luni la Tribunalul Districtual din Alaska, contestă decizia federală din decembrie 2024 de a oferi concesiuni de foraj în zona de coastă, impunând însă restricții stricte.

Plângerea susține că limitările privind utilizarea și ocuparea terenurilor fac „imposibilă sau nepracticabilă dezvoltarea” celor 400.000 de acri (162.000 de hectare) de teren pe care Departamentul de Interne al SUA intenționează să le scoată la licitație pentru foraj petrolier și gaze. Restricțiile ar afecta grav explorarea și forarea viitoare în rezervație, se arată în proces.

„Opoziția continuă și irațională a Departamentului de Interne, sub administrația Biden, față de o dezvoltare responsabilă a energiei în zona arctică menține America pe o cale de dependență energetică, în loc să utilizeze resursele vaste pe care le avem la dispoziție”, a declarat guvernatorul republican al Alaskăi, Mike Dunleavy, într-un comunicat.

 

Solicitările Alaskăi și reacțiile părților implicate

Alaska solicită instanței să anuleze decizia din decembrie și să împiedice Departamentul de Interne să emită concesiuni în cadrul licitației planificate. Până la acest moment, departamentul nu a răspuns solicitărilor de comentarii, iar un purtător de cuvânt al Biroului pentru Gestiunea Terenurilor (BLM) a refuzat să comenteze.

Statul susține că, alături de anularea concesiunilor acordate la finalul mandatului lui Donald Trump, restricțiile actuale vor reduce drastic veniturile prognozate din dezvoltarea energetică în zonă. Alaska estimează că va primi doar o fracțiune din cei 1,1 miliarde de dolari prevăzuți inițial de Biroul pentru Buget al Congresului.

 

Disputa de lungă durată asupra ANWR

Procesul actual este cel mai recent dintr-o serie de măsuri legale luate de Alaska împotriva eforturilor administrației Biden de a proteja cele 19,6 milioane de acri (8 milioane de hectare) din ANWR, o zonă crucială pentru specii precum urșii polari și caribu. În octombrie 2023, Autoritatea pentru Dezvoltare Industrială și Export din Alaska a contestat anularea a șapte concesiuni, iar un alt proces din iulie 2024 a vizat recuperarea veniturilor pierdute.

Forajul în ANWR, cea mai mare rezervație naturală din SUA, a fost interzis timp de decenii și a generat dispute politice intense între ecologiști și liderii politici din Alaska, care susțin de mult timp dezvoltarea zonei de coastă.

În 2017, legislatorii din Alaska au obținut permisiunea de dezvoltare printr-o prevedere dintr-o lege fiscală susținută de Trump, iar în ultimele zile ale administrației sale au fost emise nouă concesiuni pe 10 ani pentru foraj. Sub administrația Biden, doi dintre câștigătorii licitațiilor s-au retras în 2022, iar în septembrie 2024, Departamentul de Interne a anulat cele șapte concesiuni acordate statului Alaska.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness
Tesla / sursa foto: Flicker.com
Pete Hegseth și Mark Rutte, secretarul general al NATO

pixel