Alegeri europene, un exament cu rezultat imprevizibil: Prea multe crize

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Crizele economice de tot falul își spun cuvântul / FOTO: Freepik
Crizele economice de tot falul își spun cuvântul / FOTO: Freepik
Dincolo de diviziunea stânga-dreapta, alegătorii UE se poziționează în principal în funcție de crizele pe care le consideră cele mai grave (climă, migrație, Ucraina etc.).

Un studiu al Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR) scoate în evidență, pe baza sondajelor derulate în nouă țări ale UE, divergențe profunde între statele membre în ceea ce privește prioritățile cetățenilor. Cu mai puțin de cinci luni înainte de alegerile europene, opinia publică din cele douăzeci și șapte de state membre este modelată de crizele care s-au succedat în ultimii ani. 

Criza migrației, încălzirea globală, pandemia, războiul din Ucraina, tulburările economice mondiale... „Temerile concurente generate de creșterea temperaturii globale, imigrație, inflație și conflicte militare” vor constitui confruntarea centrală a campaniei în vederea votului din 9 iunie, estimează Mark Leonard, directorul ECFR.

În 2019, în urmă cu cinci ani, votul era dominat, potrivit acestuia, de lupta dintre „populiştii care voiau să întoarcă spatele integrării europene şi partidele tradiţionale care voiau să salveze Proiect european de la Brexit și Trump.”

De data aceasta, europenii își formează opiniile politice în funcție de „de percepția lor asupra crizelor care le-au afectat viața în ultimii ani”, adaugă Ivan Krastev, coautor al studiului. Cetăţenii celor Douăzeci şi Şapte „se îndepărtează de legăturile ideologice dintre dreapta şi stânga”, spune el.

Clima, Covid și imigrația

Schimbările climatice reprezintă principala preocupare a alegătorilor, arată sondajul, care a extrapolat rezultatele la întreaga Uniune Europeană. Peste 73 de milioane de cetățeni ai UE (dintr-un total de 369 de milioane) menționează această problemă drept cea „care are cel mai mare impact asupra viitorului lor”.

Covid (73 milioane) și răsturnările din economia globală (69 milioane) ajung practic la același nivel. Ele sunt urmate de imigrație, dar la distanță destul de mare (58 de milioane de europeni plasează acest subiect în fruntea preocupărilor lor) și de războiul din Ucraina (49 de milioane).

Creșterea AfD în Germania

Desigur, aceste cinci grupuri nu sunt distribuite în mod egal între țări: studiul ECFR desenează o hartă a Europei în care principalele domenii de îngrijorare variază foarte mult de la un stat la altul. În Franța, clima este cea care se situează în fruntea subiectelor citate de cetățenii chestionați (27%), cu mult înaintea altor teme (17% pentru Covid și 16% pentru imigrație).

În Germania, imigrația este foarte clar în prim plan: 31% dintre alegătorii germani consideră că acest factor „le-a afectat cel mai mult viața” în ultimii ani. O proporție mult mai mare decât în ​​celelalte opt țări studiate. Această îngrijorare se reflectă în mare măsură în ultimele alegeri regionale din Germania, marcate de o creștere a partidului de extremă dreapta AfD.

În Italia și Portugalia, răsturnările din economia globală sunt cele care îngrijorează cu adevărat. „Sunt țări, unde criza zonei euro a lăsat urme de durată”, comentează autorii studiului.

Ajutor pentru Ucraina

Deloc surprinzător, estonienii, polonezii și danezii consideră că războiul din Ucraina este cea mai gravă criză. Logic, având în vedere apropierea lor geografică de Rusia.

Războiul, pe de altă parte, este surprinzător de absent din preocupările europenilor din vestul și din sudul UE. Mai puțin de 7% dintre francezi, italieni și spanioli plasează Ucraina în topul preocupărilor lor. O tendință care ar trebui să îngrijoreze Kievul, deoarece dezbaterile privind ajutorul financiar și militar pentru țara invadată sunt tot mai aprinse în cadrul celor douăzeci și șapte.

Interes crescut

Pentru Thierry Chopin, de la Institutul Jacques-Delors, multiplicarea crizelor se traduce printr-un „interes sporit al cetăţenilor pentru următoarele alegeri europene”. Prin urmare, participarea ar putea fi în creștere față de 2019, care a cunoscut deja o revenire după patru decenii de declin.

„Dezbaterea europeană nu se mai reduce la dezbinarea pro sau împotriva UE”, adaugă el. Acum este mai concentrat pe proiectul politic, inclusiv pentru stânga și dreapta radicală care își transpun prioritățile politice la nivel european.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...


pixel