Alegerile din SUA: Cele trei scenarii luate în calcul de ING

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Casa Albă
Casa Albă
Pe măsură ce alegerile prezidențiale din SUA se apropie, ING a realizat un studiu care subliniază trei posibile scenarii și efectele lor asupra piețelor financiare.

Aceste scenarii examinează consecințele diferitelor posibile rezultate ale partidelor politice și impactul lor asupra politicilor SUA și internaționale, acordurilor comerciale și mediului economic global.

1. Trump reușește

În acest scenariu, Donald Trump este ales președinte, iar Partidul Republican obține majoraritatea în Congres, atât în Camera Reprezentanților, cât și în Senat. În aceste condiții, se va acționa pe direcția creșterii reducerilor de taxe promulgate în 2017 și pe stimularea economiei prin încurajarea revenirii la industriile prelucrătoare.

Pe plan extern, administrația amână punerea în practică a unor acțiuni de politică internațională, precum ajutorul pentru Ucraina și decizii vizând drepturile vamale, deoarece acordă prioritate problemelor interne.

Impactul pieței:

Dolar: Moneda americană ar urma să crească din cauza politicilor fiscale mai puțin restrictive și a politicilor monetare mai stricte.

Ratele dobânzilor: Este de așteptat o creștere a ratelor dobânzilor la obligațiunile guvernamentale, rata dobânzii la obligațiunile guvernamentale americane pe 10 ani putând depăși 5%.

Materii prime: Prețul petrolului poate crește inițial din cauza reducerilor de taxe, dar poate scădea în timp, pe măsură ce Statele Unite încearcă să atingă autosuficiența energetică.

2. Trump încolțit

Donald Trump câștigă președinția, dar cu un Congres divizat (majoritate republicană în Camera Reprezentanților și majoritate democrată în Senat). O astfel de diviziune a Congresului ar limita probabil punerea în aplicare a politicilor lui Trump, în special în ceea ce privește reducerile de taxe și aplicarea legii în materie de imigrație.

Relațiile internaționale s-ar putea îmbunătăți datorită unui potențial acord cu Rusia cu privire la Ucraina și a unei reduceri a ostilităților din Orientul Mijlociu.

Impactul pieței:

Dolar: Dolarul poate câștiga inițial în  valoare, dar acest lucru va depinde de eficacitatea politicilor internaționale ale lui Trump. Dacă se merge pe decizii care favorizează un dolar mai slab, devine inevitabilă a încetinire a ritmului de creștere economică. 

Ratele dobânzilor: Tarifele vamale care provoacă inflație ar putea determina creșterea ratelor dobânzilor la obligațiunile de stat, deși acest lucru ar putea fi compensat de venituri fiscale suplimentare.

Materii prime: Prețul petrolului ar putea scădea din cauza tensiunilor reduse din Orientul Mijlociu și a unui posibil acord de pace între Rusia și Ucraina.

3. Președintele Harris

În acest scenariu, Kamala Harris este aleasă președinte, Congresul rămânând divizat. Accentul s-ar pune pe reducerea deficitului, cu expirarea reducerilor de impozite din epoca Trump și cu introducerea de noi taxe pentru marile întreprinderi și pentru cei cu venituri mari.

Administrația Harris va continua probabil un sprijin puternic pentru Ucraina și parteneriatele internaționale, în timp ce adoptă o abordare mai prudentă în privința acordurilor comerciale.

Impactul pieței:

Dolar: Bancnota verde și-ar putea pierde din valoare din cauza politicilor fiscale mai stricte și a politicilor monetare mai puțin restrictive.

Ratele dobânzilor: Este de așteptat o creștere mai mică a ratelor dobânzilor la obligațiunile de stat, deoarece politicile fiscale mai stricte sunt compensate de previziuni economice mai puțin optimiste.

Materii prime: Prețurile petrolului ar putea scădea inițial din cauza previziunilor de creștere economică mai scăzute, dar conflictele în curs din Orientul Mijlociu și problemele nerezolvate din Ucraina ar putea determina creșterea prețurilor către sfârșitul anului 2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Este o veste bună pentru cele doua banci
Warren Buffett supranumit și Oracolul din Omaha
Tanczos Barna / FOTO: gov.ro
Alegeri în Germania / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik
Taxe
reciclarea textilelor - FOTO: Freepik
Criptomonede / FOTO: Unsplash
Avion de luptă Rafale / FOTO: https://www.facebook.com/thalesgroup
Donald Trump / FOTO: Wikipedia

Air Force One: Donald Trump "nu este mulțumit" de Boeing

Termenele de livrare care ar putea determina...

Elon Musk

Trei scenarii pentru Elon Musk: Un exercițiu de imaginație

Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...

007 / FOTO: Wikipedia
Completare document / FOTO: Freepik
Fermieri
santorini - FOTO: Freepik@saralaphotography94

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini

Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....

Satelit / FOTO: Freepik
slow shopping - FOTO: Freepik
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

O selecție a celor semnificative informații ale zilei...

Construirea Zidului Berlinului, 1961 / Foto: Arhiva Națională a Germaniei
Litoralul românesc
Recoltarea ceții
Foxconn
Donald Trump / Foto: Casa Albă

Tarife, dobânzi, criptomonede, pariul pe Trump se clatină

La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...

Are cineva nevoie de un cutit de 150.000 de dolari? VIDEO

Un cuțit de 150.000 de dolari ar putea părea pentru unii...

Bursa de Valori București
Oameni pe stradă
Bani

Leul încheie săptămâna impunându-se în fața dolarului

BNR a anunțat cotațiile valutare pentru vineri, 21...

Energie regenerabilă / Sursa: Freepik.com

Burduja: România are nevoie de energie sigură, accesibilă

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a vorbit despre...


pixel