Alertă! Românii, vizaţi de o nouă înşelătorie prin telefon

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
foto: pexels.com
foto: pexels.com
Continuă campania de fraudă prin apeluri telefonice din partea unor infractori care se deghizează în reprezentanți ai Bursei din România și pretind că apelează potențiala victimă pentru a-i oferi 'dividende' corespondente unor acțiuni, informează Directoratul Național de Securitate Cibernetică - DNSC.

Seria de tentative de fraudă se folosește de vishing (apeluri telefonice de phishing) pentru a convinge utilizatorii români să partajeze atacatorilor date cu caracter sensibil, în special date bancare.

Modul de operare:

Atacatorii apelează victima, pretinzând că sunt din partea SIF Muntenia sau BVB, și folosesc drept pretext al apelului presupuse acțiuni vechi pe care victima le-ar deține din perioada cuponiadei din anii '90, dar despre care a uitat.

Atacatorii susțin că aceste acțiuni s-au apreciat foarte mult ca valoare, însă pentru a le vinde și a încasa sumele respective, victima trebuie să urmeze un proces la îndrumarea atacatorului. Bineînțeles, în realitate nu există aceste acțiuni, iar atacatorii cer victimei să instaleze pe dispozitiv anumite aplicații, care de fapt le oferă infractorilor acces de la distanță (ex: ANYDESK) pentru a prelua controlul dispozitivului.

Pasul următor pe care îl fac atacatorii este să acceseze datele utilizatorilor, în special date de autentificare la aplicații de banking, respectiv date de card, iar mai apoi extrag sume importante de bani din conturile victimelor.

Mai departe, în alte cazuri atacatorii s-au folosit de accesul la dispozitiv pentru a propaga tentativa de fraudă și către contactele victimei, în speranța că vor avea succes și în alte cazuri.

Recomandări:

Nu instalați aplicații sau programe la solicitarea apelanților, în special dacă vi se cere acest lucru în regim de urgență și cu explicații vagi.

Nu furnizați niciodată telefonic date cu caracter sensibil (date personale, de autentificare, sau de carduri bancare), în urma unor apeluri suspecte, chiar dacă par a proveni de la instituții de încredere.

Verificați întotdeauna autenticitatea apelurilor de la o autoritate sau instituție, printr-un canal de comunicare separat, în special dacă vi se solicită date cu caracter sensibil.

Raportați astfel de apeluri către organizația a cărei identitate este folosită pentru a atrage atenția cât mai rapid asupra noilor scenarii folosite de atacatori în astfel de inițiative frauduloase.

În cazul în care ați furnizat date de card, sesizați imediat banca, iar dacă ați fost păgubit, depuneți o plângere la Poliție (fizic sau la [email protected]) și notificați DNSC (telefon 1911 sau platforma PNRISC: https://pnrisc.dnsc.ro/)

Nu în ultimul rând, contribuiți la răspândirea acestor avertizări și către alți utilizatori, pentru a reduce șansele ca astfel de tentative de fraudă să aibă succes! Antrenați-vă pentru a evita cele mai prezente tipuri de amenințări online împotriva utilizatorilor obișnuiți pe site-ul proiectului de conștientizare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

BVB/ FOTO: Facebook
Christine Lagarde / Foto: ECB / Flickr
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Gov.ro
Grecia. Foto: Pexels.com

Veşti proaste pentru românii care vor să meargă în Grecia

Grecia crește taxele pentru închirierile pe termen...

Valul concedierilor ajunge şi la Airbus

Compania Airbus intră şi ea în valul concedierilor,...

Compania și-a anunțat rezultatele financiare
Mina / sursa: Freepik.com
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Prețul petrolului, sub presiune: OPEC+ ia măsuri drastice

OPEC+ pregătește noi măsuri pentru a stabiliza piața...

pexels.com

Vaticanul a prezentat noul papamobil decapotabil

Vaticanul a prezentat miercuri un nou papamobil...

La fermă / FOTO: Freepik
Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Votare
foto: pexels.com

Alertă! Românii, vizaţi de o nouă înşelătorie prin telefon

Continuă campania de fraudă prin apeluri telefonice din...

Dosar. Foto: Pexels.com
Scăderi la bursă
Grup de polițiști
Argintul a avut cea mai proastă evoluție dintre metalele prețioase

Argintul, noua valoare refugiu?

În timp ce prețul aurului atinge recorduri istorice, argintul urmează un...

Ședința de Guvern / FOTO: Gov.ro
Bani / Foto: DCBusiness

BNR, vești proaste: Indicele ROBOR, o nouă creștere

Deși indicele ROBOR rămâne sub valoarea de la începutul...

O fabrică a grupului Stellantis / FOTO: Wikipedia

De ce a fost demis Tavares de la conducerea Stellantis

Carlos Tavares, fostul director general al Stellantis, a...

La benzinărie
CEC Bank, sediul central
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
Știrile dimineții / foto: Freepik.com
Gaze / Foto: Freepik
foto: pexels.com
Bursă / sursa foto: Freepik.com

pixel