Să produci energie electrică prin prin captarea dioxidului de carbon? Este posibil grație ... algelor. Este ceea ce au descoperit oamenii de știință de la Universitatea Concordia din Montreal. Iar profesorul Muthukumaran Packirisamy, șeful laboratorului mai sus menționat explică faptul că fotosinteza este cea care face posibilă această nouă energie cu carbon negativ.
Fotosinteza este un proces în cadrul căruia plantele, inclusiv algele, captează energia luminoasă a soarelui, apă și dioxid de carbon pentru a se hrăni și eliberează oxigen. Colegii biologi ai profesorului Packirisamy, care nu este un expert în domeniu, i-au explicat că în timpul procesului de fotosinteză are loc o conversie între fotoni și electroni. Cu alte cuvinte, când un foton, o particulă elementară, este captat de alge, este eliberat echivalentul în electroni.
„Mintea mea de inginer s-a întrebat: dacă electronii sunt generați în acest proces de fotosinteză, de ce nu am putea să-i extragem și, astfel, să producem electricitate?”, a declarat Packirisamy pentru presa canadiană.
Adevărata provocare
Cercetătorul, care lucrează în general pe microfluide și microsisteme, a avut ideea de a face algele să „înoate” în „micro-bazine”, pe care le numește și microcelule electrice fotosintetice. În interiorul acestor spații, echipa de cercetători a introdus microelectrozi pe care i-a fabricat și care permit captarea acestor electroni și aducerea lor într-un circuit, producând astfel energie electrică.
Producția de energie electrică nu este doar curată, ci ajută la eliminarea carbonului din atmosferă.
Demonstrația a fost efectuată pe o microcelulă electrică fotosintetică de aproximativ un inch pe un inch, spune Packirisamy. În prezent, el lucrează să facă mii astfel de microcelule pentru ca, puse împreună, să formeze un „panou de alge”, precum unul solar.
Conform calculelor sale, la dimensiuni egale, panourile de alge ar produce aproape jumătate din energia electrică generată de un panou solar, dar la un cost mai mic. „Dar avantajul nostru este că le putem stivui unul peste altul, în timp ce panourile solare nu pot fi aranjate așa, deoarece trebuie expuse spre soare.”
Spre deosebire de panourile solare, panourile de alge pot produce electricitate și noaptea. „Algele urmează două tipuri de cicluri”, explică domnul Packirisamy. Pe lângă fotosinteza în timpul zilei, există un „ciclu de respirație” noaptea, când nu există lumină solară. În ambele procese se produc electroni”, spune el.
În plus, a adăugat el, la fabricarea panourilor solare este nevoie de substanțe chimice fierbinți, ceea ce nu este cazul pentru panourile de alge. „Folosim microfluide simple și polimeri organici.”
Pe piață, cam în 5 ani
Muthukumaran Packirisamy se gândește acum la comercializarea energiei. Cercetătorul are mai multe idei. Instalarea de panouri pe clădiri, crearea de panouri de alge care să fie, de asemenea, ferestre ale unei sau panouri ca lucrări creative.
„Este visul meu”, admite el. ”Îmi doresc foarte mult să-l transform într-un produs bun”. „Totul se reduce la finanțare și la numărul de ore de muncă, două chestiuni dedicate (…) Dacă există suficientă finanțare și destui oameni cu mentalitatea potrivită, cred că se poate face în 3-5 ani.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...