Alimente cu preț redus. Obligații noi pentru retaileri
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
Românii aruncă la gunoi anual 2,5 milioane de tone de alimente ceea ce înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an. Această cifră așează România la jumătatea clasamentului european al țărilor risipesc mâncare, după numărul de kilograme pe cap de locuitor.

O nouă lege, adoptata de Camera Deputaților, vizează stoparea risipei alimentare și reprezintă un pas semnificativ în lupta împotriva acestei grave probleme.

Câteva dintre măsurile cheie pe care le aduce noua lege

Redu­cerea prețului pentru alimentele aproape de data de expirare - Comercianții vor fi obligați să reducă prețul la raft pentru produsele care se apropie de data expirării, oferind astfel consumatorilor o opțiune mai accesibilă și prevenind risipa. Posibilitatea de a cumpăra mai ieftin alimentele ar veni și în întâmpinarea celor cu venituri reduse precum pensionarii că poată cumpăra produse pe care în mod normal nu și le-ar permite.

Donarea alimentelor - Magazinele, restaurantele, cantinele și autoritățile care gestionează alimente vor trebui să doneze alimentele aproape de expirare către organizații neguvernamentale sau alte entități în măsură să le distribuie celor nevoiași. 

Transformarea în hrană pentru animale - O altă opțiune este transformarea alimentelor aproape de expirare în hrană pentru animale, evitând astfel aruncarea acestora la gunoi.

Compostarea alimentelor expirate - Comercianții vor putea să facă compost din alimentele care au ajuns la data expirării, contribuind astfel la gestionarea durabilă a deșeurilor organice.

Simplificarea procedurilor pentru organizațiile neguvernamentale - Legea va simplifica procedurile prin care organizațiile neguvernamentale pot primi alimente cu perisabilitate redusă, facilitând astfel distribuția acestora către cei în nevoie.

Platforma națională de raportare - Se va crea o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară, gestionată de către Ministerul Agriculturii, pentru a monitoriza și evalua eficacitatea măsurilor implementate.

Aceste măsuri nu numai că vor contribui la reducerea risipei alimentare, dar și la îmbunătățirea accesului la alimente pentru cei care se confruntă cu insecuritate alimentară. Prin obligarea comercianților să implementeze cel puțin două dintre aceste măsuri, legea promovează responsabilitatea socială și contribuie la atingerea obiectivelor internaționale de reducere a risipei alimentare până în anul 2030.

Noua lege prevede și amenzi pentru cei care nu respectă aceste noi prevederi. Mai precis, legea spune că: ”Constituie contravenţie, dacă nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 40.000 de lei încălcarea obligaţiilor prevăzute la art.2 alin.(4) și (5) din momentul funcţionării platformei naţionale care să permită operatorilor economici încărcarea electronică a rapoartelor și a planurilor de diminuare a risipei alimentare. Nu reprezintă contravenţie încălcarea prevederilor art.2 alin.(4) de către operatorii economici care se încadrează la definiţia microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici, în sensul art.4 alin.(1) lit.a) şi b) din Legea nr.346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel