Alimente cu preț redus. Obligații noi pentru retaileri
Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
O femeie cumpără alimente / Foto: Freepik
Românii aruncă la gunoi anual 2,5 milioane de tone de alimente ceea ce înseamnă că fiecare român aruncă la gunoi, în medie, 70 de kilograme de mâncare în fiecare an. Această cifră așează România la jumătatea clasamentului european al țărilor risipesc mâncare, după numărul de kilograme pe cap de locuitor.

O nouă lege, adoptata de Camera Deputaților, vizează stoparea risipei alimentare și reprezintă un pas semnificativ în lupta împotriva acestei grave probleme.

Câteva dintre măsurile cheie pe care le aduce noua lege

Redu­cerea prețului pentru alimentele aproape de data de expirare - Comercianții vor fi obligați să reducă prețul la raft pentru produsele care se apropie de data expirării, oferind astfel consumatorilor o opțiune mai accesibilă și prevenind risipa. Posibilitatea de a cumpăra mai ieftin alimentele ar veni și în întâmpinarea celor cu venituri reduse precum pensionarii că poată cumpăra produse pe care în mod normal nu și le-ar permite.

Donarea alimentelor - Magazinele, restaurantele, cantinele și autoritățile care gestionează alimente vor trebui să doneze alimentele aproape de expirare către organizații neguvernamentale sau alte entități în măsură să le distribuie celor nevoiași. 

Transformarea în hrană pentru animale - O altă opțiune este transformarea alimentelor aproape de expirare în hrană pentru animale, evitând astfel aruncarea acestora la gunoi.

Compostarea alimentelor expirate - Comercianții vor putea să facă compost din alimentele care au ajuns la data expirării, contribuind astfel la gestionarea durabilă a deșeurilor organice.

Simplificarea procedurilor pentru organizațiile neguvernamentale - Legea va simplifica procedurile prin care organizațiile neguvernamentale pot primi alimente cu perisabilitate redusă, facilitând astfel distribuția acestora către cei în nevoie.

Platforma națională de raportare - Se va crea o platformă națională de raportare a datelor cu privire la risipa alimentară, gestionată de către Ministerul Agriculturii, pentru a monitoriza și evalua eficacitatea măsurilor implementate.

Aceste măsuri nu numai că vor contribui la reducerea risipei alimentare, dar și la îmbunătățirea accesului la alimente pentru cei care se confruntă cu insecuritate alimentară. Prin obligarea comercianților să implementeze cel puțin două dintre aceste măsuri, legea promovează responsabilitatea socială și contribuie la atingerea obiectivelor internaționale de reducere a risipei alimentare până în anul 2030.

Noua lege prevede și amenzi pentru cei care nu respectă aceste noi prevederi. Mai precis, legea spune că: ”Constituie contravenţie, dacă nu sunt întrunite elementele constitutive ale unei infracţiuni, şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 de lei la 40.000 de lei încălcarea obligaţiilor prevăzute la art.2 alin.(4) și (5) din momentul funcţionării platformei naţionale care să permită operatorilor economici încărcarea electronică a rapoartelor și a planurilor de diminuare a risipei alimentare. Nu reprezintă contravenţie încălcarea prevederilor art.2 alin.(4) de către operatorii economici care se încadrează la definiţia microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici, în sensul art.4 alin.(1) lit.a) şi b) din Legea nr.346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com
Actualizarea CrowdStrike / sursa foto: Wikimedia Commons / Dulles Airport CrowdStruck
Dolari
Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu

pixel