Alimentele, un lux pentru români. Ce s-a întâmplat în 10 ani. ”Înainte, cu 30 de lei veneam cu sacoșa plină”

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
În timp ce oamenii golesc rafturile iar preţurile au luat-o razna, premierul spune că "România nu are de ce să își facă probleme" / Foto: Pexels
În timp ce oamenii golesc rafturile iar preţurile au luat-o razna, premierul spune că "România nu are de ce să își facă probleme" / Foto: Pexels
Un studiu FAO remarcă o creștere generalizată a prețurilor la alimente, iar România nu face excepție de la tendința globală.

Doar în ianuarie 2022, prețurile mondiale la alimente au crescut cu peste 1% față de decembrie, majorarea fiind generată de explozia prețurilor la uleiurile vegetale, dar și la produsele lactate.

România nu face excepție de la tendința globală. Potrivit datelor INS, prețurile au crescut în ultimul an cu peste 8%, cele mai mari creșteri la alimente fiind înregistrate la ulei +27,17%, cartofi 24,89% sau zahăr 11%. Nici prețurile la brânză nu au rămas pe loc (+7,21%), în timp ce carnea de pește s-a scumpit cu 7,16%.

 

”De trei ani încoace, e crunt”

 

”Mai iau un iaurt sau lapte bătut. Ăsta costă aproape patru lei”, spune pensionara Elena Pascu, arătând către o sticlă de jumătate de litru.

Fost merceolog la Fabrica de bere Rahova, Elena Pascu a ieșit la pensie de 30 de ani și, de atunci, își notează prețurile produselor pe care le cumpără.

Doamna Pascu spune că prețurile au crescut extrem de mult în ultimii ani, cele mai mari creșterii simțindu-se la produsele lactate, la ouă și la carne. ”De trei ani încoace, e crunt. Sunt oameni care nu mănâncă carne deloc sau foarte puțin”, remarcă aceasta, la Digi24.

”Înainte plecam cu 30 de lei și veneam cu sacoșa plină, acum plec cu 50 de lei și vin cu sacoșa goală, spune Elena Pascu. Și ca ea sunt foarte mulți alți pensionari.

Însemnările pensionarei arată că în ultimii 10 ani prețul la ouă a crescut de peste trei ori, în timp ce kilogramul de roșii fiind de peste trei ori mai scump. 

 

Care sunt concluziile raportului FAO

 

Se observă că creșterea prețurilor la alimente a contribuit la o creștere mai accentuată a inflației, pe măsură ce economia își revine din criza sanitară, iar cheltuielile mari sunt o amenințare crescândă pentru oamenii săraci din țările ale căror economii depind de importuri.

Citește și: ALRO, paralizat de PREȚUL energiei. Compania, forțată să trimită în ȘOMAJ tehnic aproape jumătate din angajați

Indicele prețurilor la alimente al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO), care urmărește evoluția prețului pentru produsele alimentare esențiale,  a fost de 135,7 puncte, cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. 

Prețurile la uleiul vegetal au crescut în ianuarie cu 4,2% față de decembrie, până la un maxim istoric. În primul rând, creșterea se datorează crizei de forță de muncă, condițiilor meteo, dar și creșterii prețului petrolului, notează ESM.

Indicele FAO al prețurilor la lactate a crescut cu 2,4%, a cincea creștere lunară consecutivă, cu cea mai mare creștere a prețurilor pentru laptele praf degresat și unt.

Indicele prețului cerealelor în ianuarie a fost cu 0,1% mai mare decât în ​​decembrie și cu 12,5% mai mare decât în ​​ianuarie 2021.

Prețurile la produsele din carne au crescut și ele, în special la carnea de vită. Zahărul a scăzut cu 3,1% față de decembrie din cauza previziunilor îmbunătățite din cele mai mari țări exportatoare și a prețurilor mai mici la etanol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...


pixel