Alimentele vor fi ca cele din Occident. Țările est-europene au câștigat

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cumparaturile se vor putea plati cu telefonul
Cumparaturile se vor putea plati cu telefonul
Dublul standard pentru alimente în Uniunea Europeană va fi eliminat în urma unui acord între țările membre UE încheiat săptămâna trecută în cadrul Consiliului Uniunii Europene, transmite politico.eu . Astfel, companiile producătoare de alimente care vor vine sub aceeași etichetă produse cu compoziție diferită în funcție de piața de desfacere vor putea fi sancționate. Acordul este o victorie a guvernelor din Europa de Est care au descoperit că produsele vândute în țările lor au o altă compoziție față de produsul similar vândut în Occident și au cerut sancționarea acestei practici.

O serie de țări din Europa Centrală și de Est, în frunte cu Ungaria și Cehia, cărora pe parcurs li s-au alăturat și România, au solicitat mai bine de doi ani sancționarea dublului standard care face ca esticii să aibă produse de o calitate inferioară.

Pe viitor, în urma modificării a patru directive europene privind protecția consumatorului, dublul standard va fi considerat o practică comercială înșelătoare, iar companiile care recurg la ea vor putea fi amendate cu echivalentul a până la 4% din cifra de afaceri, amenzile urmând să fie aplicate de către autoritățile naționale de protecție a consumatorului. Pedeapsa va putea fi aplicată nu doar pentru produsele alimentare, ci pentru toarte produsele de larg consum.

Citește și: România vrea să elimine dublul standard la alimente la nivelul UE

Victoria esticilor a fost obținută cu eforturi consistente, mai ales că o serie de state din Europa de Vest, mai ales Germania și Austria, s-au opus unei asemenea măsuri. Scandalul a izbucnit în 2015 când cehii au descoperit că batoanele de pește Iglo vândute în Cehia aveau cu 7% mai puțin pește decât același produs vândut în Germania iar diferențele de compoziție au fost descoperite apoi în lanț pentru o serie largă de produse. 

Pe viitor, dublul standard va fi pedepsit cu excepția cazurilor în care este justificat de ”factori obiectivi și legitimi”, printre aceștia fiind menționate lipsa unor ingrediente de sezon sau legislația națională menită să limiteze ponderea zahărului în alimente. Până acum, companiile din industria alimentară au susținut că diferențele de compoziție sunt generate de variațiile preferinților consumatorilor dintr-o țară față de alta, circumstanțele de fabricație sau legile naționale. Pe viitor însă, vor trebuie să-și informeze consumatorii dacă un produs are variații de compoziție față de varianta standard și să poată justifica acest lucru. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel