Curs valutar BNR: Leul are o evoluţie oscilantă iar aurul atinge un preţ record
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
O serie de țări din Europa Centrală și de Est, în frunte cu Ungaria și Cehia, cărora pe parcurs li s-au alăturat și România, au solicitat mai bine de doi ani sancționarea dublului standard care face ca esticii să aibă produse de o calitate inferioară.
Pe viitor, în urma modificării a patru directive europene privind protecția consumatorului, dublul standard va fi considerat o practică comercială înșelătoare, iar companiile care recurg la ea vor putea fi amendate cu echivalentul a până la 4% din cifra de afaceri, amenzile urmând să fie aplicate de către autoritățile naționale de protecție a consumatorului. Pedeapsa va putea fi aplicată nu doar pentru produsele alimentare, ci pentru toarte produsele de larg consum.
Citește și: România vrea să elimine dublul standard la alimente la nivelul UE
Victoria esticilor a fost obținută cu eforturi consistente, mai ales că o serie de state din Europa de Vest, mai ales Germania și Austria, s-au opus unei asemenea măsuri. Scandalul a izbucnit în 2015 când cehii au descoperit că batoanele de pește Iglo vândute în Cehia aveau cu 7% mai puțin pește decât același produs vândut în Germania iar diferențele de compoziție au fost descoperite apoi în lanț pentru o serie largă de produse.
Pe viitor, dublul standard va fi pedepsit cu excepția cazurilor în care este justificat de ”factori obiectivi și legitimi”, printre aceștia fiind menționate lipsa unor ingrediente de sezon sau legislația națională menită să limiteze ponderea zahărului în alimente. Până acum, companiile din industria alimentară au susținut că diferențele de compoziție sunt generate de variațiile preferinților consumatorilor dintr-o țară față de alta, circumstanțele de fabricație sau legile naționale. Pe viitor însă, vor trebuie să-și informeze consumatorii dacă un produs are variații de compoziție față de varianta standard și să poată justifica acest lucru.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...