România a prezentat pachetul fiscal la ECOFIN. UE cere acțiuni imediate: Ce urmează
Ministerul Finanțelor anunță...
În România, alocaţia de stat reprezintă doar 4% din valoarea salariului minim brut pe ţară garantat în plată şi se plasează sub media de 9% din venitul salarial minim a alocaţiilor oferite în statele membre ale Uniunii Europene.
Dezastrul demografic care se anunţă de câţiva ani este un subiect de interes general public. Exemplificativ, anul trecut s-au născut 178.609 copii, cu 24.500 de copii mai puţini decât în 2019, fiind cel mai mic număr de copii născuţi-vii din 1930 până în prezent, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.
Aşadar, anul trecut s-au născut cei mai puţini copii din ultimii 90 de ani. Cei mai puţini copii s-au născut în Tulcea (puţin peste 1500), iar cei mai mulţi în Bucureşti arată datele Institutului Naţional de Statistică.
Totodată, numărul deceselor din ţară a fost în creştere, în anul 2020 decedând 297.345 de persoane, fiind cel mai mare număr de decese din anul 1938 şi până în prezent.
Alocații 2022. Iată ce acte trebuie să conțină dosarul pentru stabiliarea alocației de stat
Un impact negativ asupra ratei natalităţii are şi riscul crescut de sărăcie în rândul copiilor, care în anul 2017 a fost de 32,2% faţă de media UE de 20,2%. Dacă în unele ţări europene, cum ar fi Luxemburg, Bulgaria, Spania şi Suedia, o cincime sau chiar mai mulţi dintre copiii ai căror părinţi lucrează sunt expuşi riscului de sărăcie, în România procentul se apropie de 50%.
Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care instituie acordarea acestui drept şi stabileşte cuantumul alocaţiei a fost modificată ultima dată în anul 2021, în sensul că începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2022 cuantumul alocaţiei este de 600 lei pentru copii cu vârsta de pana la 2 ani şi, respectiv până la 3 ani pentru cei cu dizabilităţi, până la împlinirea vârstei de 18 ani, precum şi în cuantum de 300 Iei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani.
Astfel, o nouă propunere doreşte acordarea unui stimul suplimentar familiilor care au 2 sau mai mulţi copii minori, prin acordarea unei alocaţii de stat de 600 de lei pentru fiecare copil pe care îi are în grijă, indiferent de vârsta acestora, până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Inițiatorii modificării legislative afirmă că acest sprijin ar stimula familiile să ia în considerare posibilitatea de a avea şi mal mult de un copil, ştiind că statul român îi vine în ajutor cu resurse financiare care să îi acopere din cheltuielile necesare creşterii şi îngrijirii acestora.
Deocamdată această lege nu se aplică, aflânduse deocamdată în debatere la comisiile de specialitate din Senat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Finanțelor anunță...
Premierul Ilie Bolojan a anunţat, marţi seara, că a...
Banca Transilvania domină...
Anunţ important pentru cei care urmează să călătorească...
Ministerul Agriculturii anunţă...
ANRE elimină dublarea tarifelor pentru energia electrică...
Consiliul de administraţie al...
Premierul României, Ilie Bolojan, a avut, marţi seară,...
Donald Trump pregătește tarife...
Calendarul fiscal al lunii...
Marți, 8 iulie 2025, Banca...
Firmele mici care au intrat în...
Remunerații mai mari pentru...
Dobânzile interbancare ROBOR...
Banca Națională a României...
Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...
Grupul austriac OMV a anunţat,...
Vasile Marica va fi prezent la...
Bulgaria se pregăteşte să îşi...
Trump declanșează un nou val de...
Proiectul de lege privind unele...
România ar trebui să renunţe la...
BET continuă tendința...