Alt paradox al României. Adrian Negrescu: Farmaciile devin, pe zi ce trece, un fel de mini mall-uri

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Farmacie
Farmacie
EXCLUSIV
Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit, în exclusivitate pentru DCBusiness despre cum o duc farmaciile în condițiile în care sunt la tot pasul, dar cu tot mai puține medicamente pe raft, afișând, în schimb, cifre de afaceri halucinante.

O afacere extrem de profitabilă

”Farmaciile reprezintă cele mai profitabile afaceri în momentul de față, care se bazează, din păcate, pe sănătatea tot mai precară a românilor. Îmbătrânirea populației, scăderea natalității, problemele de sănătate ale românilor generate de nivelul de trai scăzut, de regimul alimentar practicat, de modul în care își duc oamenii viața, toate acestea fac din farmacii un business de viitor, din punctul meu de vedere”, spune analistul financiar.

Viitorii clienți ai farmaciilor 

Adrian Negrescu precizează, totodată, că este vorba despre ”un business profitabil pe termen mediu și lung, în condițiile în care rata de îmbătrânire a populației va crește, iar în următorii 10 ani vor ieși la pensie aproape 1,7 milioane de români. Ei vor deveni clienți fideli ai farmaciilor, în condițiile în care, din păcate, programe de prevenție sanitară se remarcă prin absență, dacă se poate spune așa, întârziind să ofere niște soluții concrete pentru a îmbunătăți starea de sănătate a populației”, a subliniat interlocutorul DCBusiness. 

Cifrele vorbesc de la sine

Și afirm acest lucru, a continuat analistul financiar, ”pentru că cifra de afaceri a farmaciilor a ajuns, în 2023, undeva la 30 de miliarde de lei, iar în acest an ar putea trece de 35 de miliarde de lei. Spre comparație, în 2013, cifra de afaceri a fost nu numai 11 miliarde de lei. În concluzie se poate spune că un business foarte, foarte important, având în vedere că și profitul net este ridicat, de 1,2 miliarde de lei în 2022, de 1,5 miliarde de lei în 2023, comparativ cu numai 459 de milioane în 2013. Deci o creștere fulminantă a profitului, a cifrei de afaceri și chiar a numărului de angajați. Pentru că, dacă în 2013 erau, la nivelul farmaciilor, 28.000 de angajați, în 2022 s-a ajuns la 37.000 de angajați, iar acum se apropie, cu siguranță, de 38.000. În privința companiilor de comercializare a medicamentelor, numărul lor este, de asemenea, impresionant: 3.422 de astfel de firme în mediul urban și 1.400 în mediul rural”, a precizat Adrian Negrescu.

Marea problemă

Totuși, marea problemă a farmaciilor o reprezintă, potrivit spuselor sale, stocurile. ”Cele mai multe preferă să-și facă stocuri reduse, să nu blocheze foarte mulți bani în stocuri de medicamente și să-și optimizeze, practic, fluxurile financiare în acest fel. Aduc mai puține medicamente decât aduceau acum trei ani de zile. Pentru că, din păcate, și populația are mai puțini bani și cumpără mai puține medicamente, în condițiile în care puterea de cumpărare a populației a scăzut la fel de fulminant precum a crescut cifra de afaceri a farmaciilor.
 
Statul plătește foarte greu

Pe fondul inflației cu care ne-am confruntat și a creșterii prețurilor la medicamente, farmaciile și-au redus stocurile în tentativa de a supraviețui financiar și a nu se bloca din punct de vedere financiar. Mai cu seama că, să nu uităm, multe dintre medicamentele compensate vândute de farmacii reprezintă o mare problemă pentru companiile din acest domeniu. Statul plătește foarte greu compensările la produsele farmaceutice, iar din această perspectivă, toată lumea încearcă să-și optimizeze cheltuielile”. 

Cu totul altceva

În ceea ce privește prețul medicamentelor, a adăugat Adrian Negrescu, ”el a crescut semnificativ cu peste 60% în ultimii doi ani de zile, astfel că și vânzările farmaciilor au scăzut în volum, nu în cifră de afaceri. Iar în aceste condiții, pentru a-și păstra marja de profit, farmaciile vând tot felul de alte produse. Farmaciile devin, practic, pe zi ce trece, un fel de mini mall-uri, unde se va vinde cu totul altceva decât medicamente, pentru care piața are, din punctul meu de vedere, din ce în ce mai puține soluții. 

Mai scump decât afară

Marea problemă cu medicamentele în România este că suntem, ca și în domeniul agroalimentar, din ce în ce mai dependenți de importuri, la care companiile adaugă o marjă și care duc prețul medicamentelor, în multe cazuri, mai mare decât în țările de origine. Este un paradox, este o situație pe care o anticipam, în condițiile în care noi nu facem aproape nimic pentru a stimula producția internă de medicamente. Dimpotrivă, prin taxa de clawback am plafonat, practic, prețurile și cheltuielile fabricilor românești la un nivel la care multe dintre ele au fost nevoite să își reducă gama de produse și, bineînțeles, opțiunile pentru piața românească”, a punctat analistul financiar Adrian Negrescu.

----

În acest context, trebuie menționat că, în prezent, sute de medicamente lipsesc din farmacii începând din ianuarie anul curent. Este vorba, în general, de produse ale unor companii străine, dar care sunt prescrise de medicii de familie și de cei de specialitate. Printre cele care se găsesc greu sau chiar deloc se numără Augmentinul, de 500 mg/125 mg sau Decarbocalm Control, concentrație de 20 mg. În această situație, pacienții sunt nevoiți fie să le procure din străinătate, fie să solicite medicului un înlocuitor, fie să renunțe la ele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel