Alt paradox al României. Adrian Negrescu: Farmaciile devin, pe zi ce trece, un fel de mini mall-uri
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Farmacie
Farmacie
EXCLUSIV
Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit, în exclusivitate pentru DCBusiness despre cum o duc farmaciile în condițiile în care sunt la tot pasul, dar cu tot mai puține medicamente pe raft, afișând, în schimb, cifre de afaceri halucinante.

O afacere extrem de profitabilă

”Farmaciile reprezintă cele mai profitabile afaceri în momentul de față, care se bazează, din păcate, pe sănătatea tot mai precară a românilor. Îmbătrânirea populației, scăderea natalității, problemele de sănătate ale românilor generate de nivelul de trai scăzut, de regimul alimentar practicat, de modul în care își duc oamenii viața, toate acestea fac din farmacii un business de viitor, din punctul meu de vedere”, spune analistul financiar.

Viitorii clienți ai farmaciilor 

Adrian Negrescu precizează, totodată, că este vorba despre ”un business profitabil pe termen mediu și lung, în condițiile în care rata de îmbătrânire a populației va crește, iar în următorii 10 ani vor ieși la pensie aproape 1,7 milioane de români. Ei vor deveni clienți fideli ai farmaciilor, în condițiile în care, din păcate, programe de prevenție sanitară se remarcă prin absență, dacă se poate spune așa, întârziind să ofere niște soluții concrete pentru a îmbunătăți starea de sănătate a populației”, a subliniat interlocutorul DCBusiness. 

Cifrele vorbesc de la sine

Și afirm acest lucru, a continuat analistul financiar, ”pentru că cifra de afaceri a farmaciilor a ajuns, în 2023, undeva la 30 de miliarde de lei, iar în acest an ar putea trece de 35 de miliarde de lei. Spre comparație, în 2013, cifra de afaceri a fost nu numai 11 miliarde de lei. În concluzie se poate spune că un business foarte, foarte important, având în vedere că și profitul net este ridicat, de 1,2 miliarde de lei în 2022, de 1,5 miliarde de lei în 2023, comparativ cu numai 459 de milioane în 2013. Deci o creștere fulminantă a profitului, a cifrei de afaceri și chiar a numărului de angajați. Pentru că, dacă în 2013 erau, la nivelul farmaciilor, 28.000 de angajați, în 2022 s-a ajuns la 37.000 de angajați, iar acum se apropie, cu siguranță, de 38.000. În privința companiilor de comercializare a medicamentelor, numărul lor este, de asemenea, impresionant: 3.422 de astfel de firme în mediul urban și 1.400 în mediul rural”, a precizat Adrian Negrescu.

Marea problemă

Totuși, marea problemă a farmaciilor o reprezintă, potrivit spuselor sale, stocurile. ”Cele mai multe preferă să-și facă stocuri reduse, să nu blocheze foarte mulți bani în stocuri de medicamente și să-și optimizeze, practic, fluxurile financiare în acest fel. Aduc mai puține medicamente decât aduceau acum trei ani de zile. Pentru că, din păcate, și populația are mai puțini bani și cumpără mai puține medicamente, în condițiile în care puterea de cumpărare a populației a scăzut la fel de fulminant precum a crescut cifra de afaceri a farmaciilor.
 
Statul plătește foarte greu

Pe fondul inflației cu care ne-am confruntat și a creșterii prețurilor la medicamente, farmaciile și-au redus stocurile în tentativa de a supraviețui financiar și a nu se bloca din punct de vedere financiar. Mai cu seama că, să nu uităm, multe dintre medicamentele compensate vândute de farmacii reprezintă o mare problemă pentru companiile din acest domeniu. Statul plătește foarte greu compensările la produsele farmaceutice, iar din această perspectivă, toată lumea încearcă să-și optimizeze cheltuielile”. 

Cu totul altceva

În ceea ce privește prețul medicamentelor, a adăugat Adrian Negrescu, ”el a crescut semnificativ cu peste 60% în ultimii doi ani de zile, astfel că și vânzările farmaciilor au scăzut în volum, nu în cifră de afaceri. Iar în aceste condiții, pentru a-și păstra marja de profit, farmaciile vând tot felul de alte produse. Farmaciile devin, practic, pe zi ce trece, un fel de mini mall-uri, unde se va vinde cu totul altceva decât medicamente, pentru care piața are, din punctul meu de vedere, din ce în ce mai puține soluții. 

Mai scump decât afară

Marea problemă cu medicamentele în România este că suntem, ca și în domeniul agroalimentar, din ce în ce mai dependenți de importuri, la care companiile adaugă o marjă și care duc prețul medicamentelor, în multe cazuri, mai mare decât în țările de origine. Este un paradox, este o situație pe care o anticipam, în condițiile în care noi nu facem aproape nimic pentru a stimula producția internă de medicamente. Dimpotrivă, prin taxa de clawback am plafonat, practic, prețurile și cheltuielile fabricilor românești la un nivel la care multe dintre ele au fost nevoite să își reducă gama de produse și, bineînțeles, opțiunile pentru piața românească”, a punctat analistul financiar Adrian Negrescu.

----

În acest context, trebuie menționat că, în prezent, sute de medicamente lipsesc din farmacii începând din ianuarie anul curent. Este vorba, în general, de produse ale unor companii străine, dar care sunt prescrise de medicii de familie și de cei de specialitate. Printre cele care se găsesc greu sau chiar deloc se numără Augmentinul, de 500 mg/125 mg sau Decarbocalm Control, concentrație de 20 mg. În această situație, pacienții sunt nevoiți fie să le procure din străinătate, fie să solicite medicului un înlocuitor, fie să renunțe la ele. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel