Scădere cu 5% a volumului lucrărilor de construcţii. Date INS
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Începând cu 1 februarie intră în vigoare prevederile OUG 3/2021, cu noua schemă de sprijin pentru plata facturilor la energie și gaze, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii.
Noua Ordonanță de Urgență este valabilă până la 31 martie 2022.
"Am ajuns să ne uităm la facturi ca la icoane, ca la sfintele moaște", a glumit economistul, care a transmis mesaje ferme către întreaga populație.
"În niciun caz să nu respirăm ușurați. Aceste facturi sunt ca niște exerciții de rebus, nu le înțelege nimeni cum transformi KWh în metri cubi, cum te încadrezi în limitele de consum, de ce primești compensare și de ce nu primești compensare, de ce primești plafonare și de ce nu primești, sunt atât de multe variabile incluse, încât va fi dificil pentru marea majoritate a populației să înțeleagă aceste facturi.
Cert este că trebuie ca românii să-și reducă consumul, pentru că prețurile la gaze și energie au crescut.
Apropo, cei care sunt în piața reglementată, care nu au trecut în piața liberă, vor plăti începând cu 1 aprilie, 2 lei / KWh la energie electrică, în condițiile în care anul trecut pe vremea asta era 0,37 lei KWh.
Vă dați seama că situația nu e deloc bună, ne așteaptă scumpiri și deja facturile, chiar și ele compensate și plafonate au crescut cu 30% la majoritatea populației și din păcate sunt mai mult de 50% dintre beneficiari care nu beneficiază de aceste compensări și plafonări ale Guvernului, pentru că din păcate consumă mai multă energie și gaze decât își dorește Guvernul României", a declarat Adrian Negrescu, în direct la B1 TV.
"Pentru economie mai puțin, pentru că deja sunt trei luni de zile: facturile pe noiembrie, decembrie și ianuarie pentru care companiile au fost nevoite să plătească facturi de cel puțin trei, patru ori mai mari, așa că nu știu câte companii vor mai ajunge să beneficieze în luna februarie de "facilitățile" oferite de autorități.
Se va trage linie undeva în luna aprilie la început și mulți români s-ar putea să fie cu multe datorii, să fi încheiat iarna cu facturi imense.
Dacă te uiți în momentul de față, o familie cu doi copii care stau într-un apartament cu două camere și are o centrală pe gaz metan, plătește undeva la nivel de 300 - 350 de lei pe factura la gaze, vreo 350 de lei pentru factura la curent, mai vine și întreținerea vreo 300 - 400 de lei, depinde cât consum de apă au, deci se duc undeva la 1.000 de lei doar pe partea de utilități. Mai punem și servicii și zona alimentară, cursul euro, scumpirea carburanților și vom vedea că, din păcate, la 1 aprilie când ne pregătim de Paști, s-au putea ca mulți dintre români să fie datori vânduți", a mai spus el.
"Aș vrea să fac un apel la adresa românilor care nu se pricep la zona asta de creditare. Să nu cadă în capcana societăților care oferă credite în momentul de față. Văd că e plin Bucureștiul de credite luate cu buletinul în câteva ore.
Atenție! Sunt dovânzi și de 1.500% dacă nu-ți plătești la timp ratele, deci mare atenție de unde împrumutați bani pentru a plăti facturile!
Economia asta trăiește din consum și dacă timorăm oamenii, îi trimitem în case să stea în frig, să stingă lumina, s-ar putea ca din punct de vedere social, din punct de vedere economic să avem de pierdut mai mult decât de câștigat. Statul putea să găsească altă soluție decât să le impună oamenilor să strângă cureaua. Nu știu dacă e sănătos! Nu ar trebui să trăim ca pe vremea lui Ceaușescu", a mai spus Adrian Negrescu.
La energia electrică, prețul final plafonat coboară la 0,80 lei/kWh, de la 1 leu/kWh, deci nimeni nu va plăti în final mai mult indiferent de ce preț are în contract. Suplimentar, dacă va avea un consum de maximum 515 kWh în februarie și 570 kWh în martie – niveluri de consum mai mari decât ce prevedea legea până acum, va primi și o compensație. Compensația este de maximum 0,29 de lei/kWh, și ea se acordă până la un nivel al prețului de 0,68 lei/kWh. Așadar, prețul final plafonat și compansat nu poate scădea sub nivelul de 0,68 lei/kWh, pentru cine are un preț mai mare de contract. Reducerile se acordă fiecărui client, pe factură, și sunt evidențiate corespunzător
La gaze naturale, prețul final plafonat, cu tot cu tarife și taze, scade de la 0,38 lei/kWh, la 0,31 lei/kWh (dintre care 0,20 lei/kWh prețul gazului-marfă, deci nimeni nu va plăti în final mai mult, indiferent de ce preț are în contract. Suplimentar, dacă va avea un consum, în februarie, de cel mult 351,17 metri cubi (sau 3.722,40 kWh) și, în martie, de 325,71 metri cubi ( sau 3452,49 kWh), va primi și compensare. Pragurile de consum sunt mai mari decât cele stabilite în legislația dinainte de 1 februarie. Compensația este de 40% (creștere de la 33%) dar doar din prețul gazului-marfă din factură (fără tarifele de rețea și taxe). La fel, reducerile se acordă direct, în factură. Prețul maxim, după toate reducerile, nu poate scădea sub nivelul de 0.125 lei/kWh.
Modificări se aplică și pentru companii.
Astfel, dacă până acum se aplicau reduceri doar firmele mici, ONG-urile și instituții, de la 1 februarie și până la 31 martie va fi plafonat prețul la energie și gaze pentru toate frimele, mai puțin câțiva mari consumatori care beneficiază de alte scheme de sprijin dedicate.
În plus, plafoanele aplicate persoanelor juridice vor fi de 1 leu/KWh în cazul energiei electrice și 0,37 lei/kWh în cazul gazelor, prețuri finale, cu toate tarifele și taxele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...