Amânarea ratelor. Dumitru Nancu: Soluţie de criză. Precizări despre trecerea de la ROBOR la IRCC

Autor: Dana Mihai
Data publicării:
EXCLUSIV
Dumitru Nancu a vorbit despre programul legat de amânarea ratelor.

"Suntem practic la al treilea an. Guvernul României, pe 30 iunie, a legiferat prin Ordonanța de urgență numărul 90. Săptămâna aceasta intră în ședință de Guvern normele de aplicare a Ordonanței 90 privind suspendarea ratelor, este o soluție.

Amânarea ratelor, o soluție de criză

Este o soluție de criză, este o soluție, pentru că vă dau un exemplu în 2020, prin Ordonanța 7, iar atunci vorbim doar de cererile garantate de către Fondul Național, am avut un număr de 47.000 de români care au aplicat, persoane fizice, am avut și vreo 100 de cereri pe IMM-uri la cele garantate de noi, dar au fost 47.000 care practic și-au amânat plata ratelor, adică decât să intre în default, pentru neplată, mai bine îl amâni și practic este o soluție ca să trecem în această perioadă de criză.

Adică 47.000 de români, dacă nu era acest program, practic se transformau în credit neperformant, clar și intra în plată. A venit 2021, Guvernul la fel, a luat iarăși această măsură, ordonanța la fel, am avut un număr de 47.500", a explicat Dumitru Nancu.

Total pe primul an 2020 am avut valoarea garanțiilor suspendate practic, că ea e practic o recapitalizare la cum se termină cele nouă luni, de 268 de milioane în primul an, în al doilea an tot un număr de 47.000, tot 260 aproximativ, iar în anul acesta am avut deja primele 3.700 de prelungiri care au fost pe anul trecut. Adică, dacă ți-ai luat prelungirea în decembrie, e clar că a prins și anul acesta. Noi credem că și anul acesta tot în jur de 50 000 de români vor apela la acest program. Este o soluție, cum am spus, de avarie, pentru ca un credit să nu se transforme într-un credit neperformant și să fie executat de bancă, se suspendă.

Este o soluție corectă în acest moment, pentru că dacă nu există acest program, cei care își suspendă ratele practic nu pot plăti. E logic, am avut 47.000 de cereri care dacă nu era acest program, se transforma într-o executare a garanțiilor", a explicat directorul general FNGCIMM.

Sfatul lui Dumitru Nancu pentru românii cu credite în ROBOR

"O soluție de compromis aș spune, migrarea de la ROBOR la IRCC, astăzi ROBOR este 7,26, IRCC este 2,86. Deci practic aproape cinci puncte procentuale, să fac această migrare. Guvernul le-a dat posibilitatea, a făcut cadru legal prin Ordonanța 19, ca orice român care are credite ROBOR să migreze, banca este obligată în 30 de zile să răspundă favorabil.

Fondul Național de Garantare are deja peste 8.000 de cereri. Cred că vom închide luna aceasta la 10.000 de cereri soluționate, prin care românii trec de la ROBOR la IRCC, iar cei care nu au posibilitatea de plată, adică decât să se transforme un credit într-un credit neperformant, să apeleze la această soluție de suspendare a ratelor, doar dacă nu își permit plata ratelor.

Se poate reveni de la IRCC la ROBOR?

Nu se mai poate reveni. E clar că în timp peste șase luni, ce ROBOR ul va ajunge, pentru că, e clar, IRCC-ul se calculează pe inflația anterioară, pe când ROBOR-ul se calculează pe inflația viitoare. Deci avem o inflație de 15% la calcul, pe când la IRCC, este cu șase luni inflația anterioară", a declarat Dumitru Nancu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție de știri pentru această dimineață.

Precizări făcute de Ministerul Justiției
foto: pexels.com
Eugen Rădulescu
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash

pixel