Reuters: Amazon ar fi câștigat peste 1 miliard de dolari prin folosirea unor algoritmi care modificau prețurile produselor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Amazon
Amazon
Compania Amazon a folosit o serie de strategii ilegale pentru a se menține în fruntea comerțului online. Compania creștea prețurile pentru cumpărători și suprataxa vânzătorii independenți de pe site, a declarat joi Comisia Federală pentru Comerț (FTC) din SUA.

Amazon a obținut peste 1 miliard de dolari prin intermediul unor algoritmi secreți cunoscuți sub numele de "Project Nessie", a declarat FTC, informează Reuters.

Compania, cu o capitalizare de piață de 1.000 de miliarde de dolari și-a monitorizat vânzătorii și i-a penalizat dacă ofereau prețuri mai mici pe alte platforme, a precizat FTC.

FTC a intentat un proces împotriva Amazon în luna septembrie, însă multe detalii ale procesului au fost ascunse publicului până joi, când un document a fost făcut public la Tribunalul Districtual din Seattle.

Detaliile fac lumină în acest caz, potrivit căruia Amazon deține un monopol care "folosește un set de strategii anticoncurențiale și neloiale".

Comisia Federală pentru Comerț a SUA a declarat că Amazon a creat un "algoritm secret denumit "Project Nessie" pentru a identifica anumite produse pentru care prezicea că alte magazine online vor prelua creșterile de prețuri ale Amazon.”

Purtătorul de cuvânt al Amazon, Tim Doyle, a declarat că FTC "caracterizează greșit" instrumentul de stabilire a prețurilor, iar compania a încetat să îl mai folosească în urmă cu mai mulți ani.

"Nessie a fost folosit pentru a încerca să împiedice sincronizarea prețurilor și să evite rezultate neobișnuite, în care prețurile deveneau foarte scăzute", a declarat Doyle.

De asemenea, Amazon a cerut vânzătorilor Prime de pe platformă să folosească serviciile sale de logistică și de livrare, chiar dacă mulți dintre ei ar fi preferat să folosească un serviciu mai ieftin sau unul care să deservească și clienții de pe alte platforme, a precizat FTC.

"Deși Proiectul Nessie este în prezent în pauză, Amazon l-ar putea reactiva în orice moment. Într-adevăr, Amazon s-a gândit în mod repetat să îl repornească, și nu există niciun obstacol care să împiedice compania să facă acest lucru", a declarat FTC.

Amazon a început să folosească Nessie în 2014, iar în aprilie 2018, compania l-a folosit pentru a stabili prețurile pentru mai mult de 8 milioane de articole cumpărate de clienți care au costat împreună aproape 194 de milioane de dolari, se arată în plângere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel