Amazon promite să devină un jucător cuminte în UE

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Numai așa Amazon a scăpat de două anchete
Numai așa Amazon a scăpat de două anchete
Gigantul comerțului online cu amănuntul, grupul Amazon, a ajuns la un acord pentru a închide două investigații angajate de autoritățile de resort de la Bruxelles privind încălcări ale regulilor concurențiale, inclusiv utilizarea datelor de la comercianții independenți care vând pe site-ul companiei, a anunțat Comisia Europeană.

În iulie, grupul american propusese modificări ale practicilor sale pentru a răspunde preocupărilor Bruxelles-ului. "Comisia a acceptat angajamentele asumate de Amazon", a declarat comisarul european pentru concurență, Margrethe Vestager, potrivit căreia "Amazon are acum șase luni la dispoziție, până în iunie 2023, pentru a se conforma".

Abordare constructivă

"Suntem mulțumiți că am abordat preocupările Comisiei Europene și am rezolvat aceste chestiuni", a spus, la rândul său, un purtător de cuvânt al retailerului. "Chiar dacă nu suntem încă de acord cu multe dintre constatările preliminare ale Comisiei Europene, ne angajăm să adoptăm o abordare constructivă", a adăugat reprezentantul companiei fondate de miliardarul Jeff Bezos. 

Platforma americană are un dublu rol: oferă vânzătorilor independenți o piață unde aceștia pot vinde produse direct consumatorilor și, în același timp, vinde ea însăși produse în calitate de comerciant cu amănuntul, în concurență cu acești vânzători. În iulie 2019, Comisia Europeană a deschis o investigație, criticând Amazon pentru că se bazează pe datele de vânzări ale retailerilor independenți pentru a-și calibra oferta, considerând că acest lucru denaturează concurența.

Două anchete 

Executivul comunitar a deschis o a doua anchetă în noiembrie 2020 pentru suspiciuni de tratament preferențial al vânzătorilor care utilizează serviciile sale de logistică și de livrare.

Pentru a închide primul caz, Amazon s-a angajat, printre altele, "să nu mai utilizeze date nepublice referitoare la activitățile vânzătorilor independenți de pe piața sa sau derivate din acestea pentru activitățile sale de vânzare cu amănuntul care concurează cu acești vânzători". În cadrul celei de-a doua anchete, Amazon a promis că va permite vânzătorilor "să aleagă în mod liber orice transportator pentru serviciile de logistică și de livrare" în cadrul programului său Prime.

De asemenea, Amazon a fost suspectat de părtinire în acordarea accesului vânzătorilor la "Buy Box", un buton care permite clienților să plaseze articole direct în coșul de cumpărături și care evidențiază oferta unui vânzător pentru un produs ales.

Tratament egal

Platforma s-a angajat să asigure "un tratament egal al tuturor vânzătorilor atunci când își clasifică ofertele în scopul selectării câștigătorului +Buy Box+" și "să afișeze o a doua ofertă concurentă cu oferta câștigătorului dacă există o a doua ofertă care este suficient de diferită de prima în ceea ce privește prețul sau livrarea".

Aceste promisiuni au fost obținute în urma unor îndelungate și dificile negocieri cu Comisia Europeană, care a știut cum să abordeze problema. De subliniat că Amazon grupul s-a declarat, totodată, dispus să introducă un sistem centralizat de reclamații deschis tuturor vânzătorilor și transportatorilor care doresc să raporteze nerespectarea anumitor norme de concurență.

Citește și Pentagonul a atribuit companiilor Amazon, Google, Microsoft şi Oracle contracte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel