Ambițiile energetice ale Turciei. Președintele Erdogan nu a stat mult pe gânduri
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Unii experți pun însă la îndoială șansele de reușită a noului proiect
Unii experți pun însă la îndoială șansele de reușită a noului proiect
Recep Tayyip Erdogan a salutat propunerea lui Vladimir Putin de a crea un hub pentru gazele rusești în Turcia. Ankara încearcă, de asemenea, să se impună ca intermediar între exploatările petroliere din Orientul Apropiat și piața europeană.

Președintele turc nu a ezitat mai mult de 24 de ore înainte de a angaja Turcia într-un nou proiect de gaz cu Rusia. Săptămâna trecută, Moscova a propus Ankarei să devină un "hub de gaze " prin care să tranziteze exporturile rusești, după închiderea conductelor Nord Stream 1 și 2 care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică. Vineri, 14 octombrie, a doua zi după întâlnirea sa cu omologul său rus în Kazahstan, Recep Tayyip Erdogan a dat asigurări că a ordonat Ministerului turc al Energiei să "colaboreze" cu instituțiile rusești implicate în acest subiect.

Deocamdată nu se cunosc liniile generale ale unui astfel de proiect. Cert este însă, că odată pus în aplicare, planul va presupune dezvoltarea infrastructurilor de gaze în Tracia, în partea europeană a Turciei, la nord-vest de Istanbul. În această regiune, la Kiyiköy, iese gazoductul TurkStream, inaugurat în 2020. Această conductă dublă de transport al gazelor prin Marea Neagră permite Rusiei să exporte aproximativ 30 de miliarde de metri cubi de gaz pe an în Turcia și Balcani.

Conducta de gaz pe sub Marea Neagră

De asemenea, în ultimii 20 de ani, Rusia a livrat gaze în Turcia prin BlueStream, altă conductă care trece pe sub Marea Neagră și care are o capacitate anuală de 16 miliarde de metri cubi. Cu toate acestea, construcția unei noi infrastructuri pare dificil de realizat în contextul actual, este de părere analistul Ali Arif Akturk: "Companiile capabile să construiască acest tip de conducte nu vor risca să se angajeze într-un astfel de proiect, având în vedere sancțiunile împotriva Rusiei”. În plus, expertul pune sub semnul întrebării modalitatea în care va fi finanțat un astfel de hub de gaze în Tracia.

Turcia, care a consumat 60 de miliarde de metri cubi de gaz în 2021, este dependentă în proporție de aproximativ 45% de Rusia pentru aprovizionarea sa. Potrivit Bloomberg, Ankara încearcă să negocieze cu Gazprom o amânare a plății pentru o parte din importurile sale, pe fondul crizei economice și al deprecierii lirei turcești.

Nu doar gazele naturale

Turcia dorește, de asemenea, să exploateze propriile resurse de gaze. A început deja să lucreze un prim zăcământ de gaze naturale în Marea Neagră, la 170 km de țărm. Se așteaptă ca zece milioane de metri cubi să fie furnizate pieței în primul trimestru al anului 2023, cu o producție maximă în 2026. De asemenea, Turcia prospectează de mai mulți ani în Mediterana de Est, unde apetitul a fost deschis de la descoperirea a numeroase zăcăminte în largul coastelor egiptene, libaneze și israeliene. Dorința de a se impune în aceste ape i-a adus pe turci în conflict cu Grecia și Cipru în ceea ce privește definirea frontierelor maritime.

La începutul lunii octombrie, Turcia a semnat un acord cu autoritățile libiene privind explorarea hidrocarburilor într-o zonă vastă la sud de Creta. Ankara dorește să profite de poziția sa geografică pentru a deveni un intermediar important în sectorul hidrocarburilor din regiune. De exemplu, Turcia dorește să construiască o conductă de gaz subacvatică între Israel și coasta sa. Acest proiect este în prezent blocat de lipsa de interes a Israelului în această chestiune.

Citește și Piața petrolului: SUA vor umbla și mai mult la rezervele strategice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel