Amendarea editurilor, o poveste complicată. Ce spun părțile implicate

Autor: Georgel Simionică
Data actualizării:
Data publicării:
O femeie ia o carte de pe un raft al unei librarii / Foto: Freepik
O femeie ia o carte de pe un raft al unei librarii / Foto: Freepik
Săptămâna trecută știrea că mai multe edituri și librării au fost amendate de către Consiliul Concurenței a trecut oarecum neobservată.

Știrea pe scurt este că șase edituri și librării cât și o asociație a editorilor au fost amendate cu suma 5,967 milioane lei (aproximativ 1,2 milioane EUR) , pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială.

Ce amenzi au fost aplicate și ce cifre de afaceri au editurile

Curtea Veche Publishing S.R.L. a fost amendată cu suma de 422.220,85 lei iar cifra de afaceri a companiei este de 19.367.929 lei și un profit de 826.089 lei.

Nemira Publishing House S.R.L. a fost amendată cu 324.636,37 lei la o cifră de afaceri de 16.546.196 lei și profitul este de 1.490.773 lei pe 2023.

Humanitas S.A. a fost amendată cu 365.718,84 lei la o cifră de afaceri de 23.148.561 lei și un profit de 1.208.115 lei în 2023.

Librăriile Humanitas S.A. au fost și acestea amendate cu suma de 582.362,94 lei în timp ce cifra de afaceri este de 29.682.107 lei în 2023. Anut trecut nu a fost unul bun pentru Librăriile Humanitas deoarece a avut pierderi de peste un milion de lei.

Publica Com S.R.L. a fost amendată cu 174.677,34 lei la o cifră de afaceri de 8.012.722 lei și un profit de 2.314.353 lei pe anul 2023.

Direct Client Services S.R.L. (Librăriile Cărturești) a fost amendată cu 3.982.290,66 lei și are cifră de afaceri de 369.726.735 lei și un profit de 11.103.365 lei pe anul 2023.

Asociația Editorilor Din România (AER) a fost amendată cu suma de 115.696,04 lei.

Afacerea sigură a manualelor școlare

Totodată, poate că nu ar trebui să uităm marea afacere a manualelor școlare, una din pungile statului de care profită un număr important de edituri, printre care se numără și Humanitas.

Conform informațiilor care se regăsesc pe site-ul Ministerului Educației, numai pentru anul școlar 2024 -2025, Humanitas a editat manuale de liceu de limba franceză, grecă, latină, limba și literatură română, chimie, economie, geografie, istorie etc.

Din grupul de edituri care au fost amendate nu se mai regăsește niciun alt nume care să fi încheiat contracte cu statul pentru manuale școlare.

Precizările Consiliului Concurenței

"Autoritatea de concurenţă a constatat, în urma unei investigaţii, că cele şase companii împreună cu asociaţia de profil din domeniu şi-au coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 - 2020. Bookster achiziţiona cărţi de la edituri şi librării, care apoi erau puse la dispoziţia abonaţilor în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor. Editurile şi Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER au considerat că activităţile desfăşurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice şi că aceasta nu respecta regulile de pe piaţa furnizării de carte şi nu plăteşte suficient pentru drepturile de autor", nota instituţia săptămâna trecută într-un comunicat.

Investigaţia a fost declanşată ca urmare a plângerii înaintate de Asociaţia Educaţie pentru Toţi Copiii, în calitate de deţinătoare a bibliotecii Bookster.

Consiliul Concurenţei a mai precizat faptul că Legea concurenţei interzice orice înţelegeri între companii şi practici concertate care împiedică, restrâng sau denaturează concurenţa pe piaţa românească.

Protestul AER

Asociația Editorilor din România (AER) și-a exprimat dezamăgirea față de decizia Consiliului Concurenței de a o sancționa pentru presupusa implicare într-un cartel care ar fi vizat eliminarea unui serviciu de închiriere de carte. AER a susținut că acțiunile sale au fost publice și au avut ca scop combaterea pirateriei și protejarea drepturilor de autor. De asemenea, Consiliul Concurenței ar fi ignorat informații relevante, cum ar fi existența unei plângeri împotriva Bookster pentru concurență neloială, depusă de zece edituri membre AER încă din 2019.

Bookster, fondat în 2013, a folosit diverse subterfugii legale pentru a evita plata drepturilor de autor, pretinzând statuturi diferite, inclusiv cel de "bibliotecă publică". În 2017, AER a somat Bookster să înceteze practicile ilegale, ceea ce, conform Consiliului Concurenței, a dus la formarea presupusului cartel. Investigația Consiliului, desfășurată între 2021 și 2024, nu a găsit dovezi concrete ale unei conspirații între edituri, dar a continuat să considere AER vinovat.

AER a contactat oficial diverse instituții naționale și internaționale pentru a obține conformarea Bookster la legislația drepturilor de autor. În plus, funcționarea Bookster a fost adusă în atenția organismelor internaționale, iar premierul și mai mulți miniștri ai României au fost îndemnați să intervină în această chestiune. AER intenționează să conteste sancțiunea impusă și să continue monitorizarea respectării drepturilor de autor.

Mărul discordiei, drepturile de autor

Conflictul dintre Bookster și editurile din România a izbucnit din cauza refuzului bibliotecii de a plăti direct editurilor taxa pentru drepturile de autor aferente împrumutului public de carte. Înființată în 2013, biblioteca Bookster oferea angajaților companiilor din România posibilitatea de a împrumuta cărți livrate direct la sediul firmelor, pe baza unui abonament plătit de companii.

Editurile au cerut ca taxa pentru drepturile de autor să le fie plătită direct, dar Bookster a continuat să vireze aceste sume către organismele de gestiune colectivă, cum ar fi CopyRo și Opera Scrisă, în conformitate cu legislația privind drepturile de autor. Nemulțumite de această practică, editurile au acționat Bookster în instanță, susținând că biblioteca practică o concurență neloială și că documentul de funcționare emis de Ministerul Culturii ar fi fost nevalid. Totuși, Tribunalul București a decis în favoarea Bookster în 2023, respingând argumentele editurilor.

În paralel, editurile au făcut presiuni asupra librăriilor, cum ar fi Humanitas și Cărturești, să nu mai vândă cărți către Bookster, acțiune care a fost ulterior considerată ilegală de către Consiliul Concurenței. În urma unei investigații care a durat aproape trei ani, Consiliul Concurenței a aplicat o amendă de 1,2 milioane de euro editurilor și librăriilor implicate, după ce a descoperit emailuri incriminatoare care au confirmat acțiunile anticoncurențiale.

Directorul Librăriilor Humanitas, Ionuț Trupină, a precizat ulterior că emailurile prezentate drept probe nu aveau legătură cu Librăriile Humanitas, ci cu alte două edituri care nu au fost sancționate.

În prezent, Bookster Experience SRL, firma care deține acum Bookster, s-a distanțat de conflictul dintre fosta conducere și edituri, subliniind că nu mai are nicio legătură cu Asociația Educație pentru Toți Copiii, cea care a inițiat plângerea la Consiliul Concurenței.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel