Amenințare directă a lui Putin în conflictul din Golful Persic
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin a atenţionat joi împotriva unei "catastrofe" în cazul în care SUA ar recurge la forţă contra Iranului, după ce o dronă americană a fost doborâtă deasupra teritoriului iranian, informează AFP. 

"SUA susţin că nu exclud recurgerea la forţă (...). Aceasta ar însemna o catastrofă pentru regiune. Aceasta ar provoca o escaladare a violenţelor şi o creştere a numărului de refugiaţi", a declarat Putin în timpul şedinţei anuale de întrebări-răspunsuri cu cetăţenii ruşi, transmisă în direct la televiziune. "Consecinţele ar fi triste şi pentru cei care ar întreprinde o astfel de tentativă. Este foarte dificil de prevăzut care ar fi consecinţele unei eventuale recurgeri la forţă", a insistat Putin. 

Potrivit liderului rus, "Iranul îşi respectă angajamentele faţă de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA)" şi Rusia consideră "nefondate adoptarea oricăror sancţiuni împotriva lui". 

Iranul a afirmat joi că a doborât o "dronă-spion americană" în spaţiul său aerian, deasupra Mării Oman, atenţionând că încălcarea frontierelor sale va constitui o "linie roşie", pe fondul tensiunilor tot mai mari între Washington şi Teheran. 

Un portavion SUA creează panică în Iran. Unde a fost detectat

SUA au confirmat că Iranul a doborât o dronă americană, negând totodată că aceasta se afla în spaţiul aerian iranian. 

Acest incident a survenit după ce Washingtonul a anunţat săptămâna aceasta trimiterea a 1.000 de militari suplimentari "în scopuri defensive pentru a răspunde ameninţărilor aeriene, navale şi terestre în Orientul Mijlociu". 

Anunţul a fost făcut la scurt timp după ce Teheranul a atenţionat că va depăşi în curând o limită prevăzută în acordul internaţional asupra programului său nuclear încheiat în 2015 la Viena, acord din care SUA s-au retras unilateral anul trecut, înainte de a restabili sancţiuni dure împotriva Iranului. 

În prezent, armata americană îşi intensifică şi acuzaţiile împotriva Iranului, afirmând că s-ar afla în spatele atacului asupra a două tancuri petroliere lovite de explozii la 13 iunie în Marea Oman. Aceste acuzaţii au fost respinse cu vehemenţă de Teheran.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 


pixel