Amenzi în starea de urgență. Amnistie fiscală. La MFP nu se discută

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Banii sunt la bugetul de stat
Banii sunt la bugetul de stat
Mai puţin de 100 de milioane de lei au fost încasate din amenzile aplicate în perioada stării de urgenţă, a anunţat, duminică, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, în condiţiile în care valoarea totală a amenzilor se ridică la peste 600 de milioane de lei.

"Au fost încasate mai puţin de 100 de milioane de lei din aceste amenzi. Banii sunt la bugetul de stat, vedem dacă sunt contestate şi dacă deciziile sunt favorabile cetăţenilor, bineînţeles că va trebui să returnăm aceşti bani", a declarat Florin Cîţu, la Digi 24.

Curtea Constituţională a României a decis la începutul lunii mai că amenzile date pentru nerespectarea stării de urgenţă sunt neconstituţionale. Întrebat dacă s-a luat decizia amnistiei fiscale pentru aceste amenzi, şeful de la Finanţe a menţionat că o astfel de decizie se va discuta cu premierul, iar în prezent nu există astfel de discuţii nici la MFP.

"Încă nu a fost luată o decizie, trebuie discutat cu premierul, iar în acest moment nu am participat la o discuţie care să aibă acest subiect: aministia fiscală pentru aceste amenzi, şi la MFP nu discutăm aşa ceva", a menţionat Cîţu. El a precizat că din punct de vedere al procedurii de returnare a sumelor plătite, în cazul în care un cetăţean câştigă în instanţă, "de obicei se fac compensări, dar sunt şi cazuri în care primesc şi bani".

Citește și Ultima zi de contestare a amenzilor din starea de urgență

În ceea ce priveşte cheltuielile legate de criza de coronavirus, şeful de la Finanţe a subliniat că acestea reprezintă 0,3% din PIB, respectiv 3 miliarde de lei în numai două luni, iar nevoia de finanţare a României se ridică la circa 100 de miliarde de lei.

"A trebuit să schimbăm strategia de finanţare, pentru că la începutul anului am avut un deficit de 42 de miliarde de lei, 4,7% din PIB, acum bineînţeles că am ajuns la 6,7% din PIB, estimat pentru acest an, iar asta înseamnă 72 de miliarde de lei, plus că aveam din trecut împrumuturi pe care trebuia să le finanţăm. Deci, avem un necesar de finanţare de aproape la 100 de miliarde de lei, iar 3 miliarde de lei au fost cheltuieli legate direct de criza de coronavirus în ultimele două luni de zile, ceea ce înseamnă 0,3% din PIB în două luni doar pentru aceste cheltuieli", a adăugat Florin Cîţu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel