Amenzi la iarbă verde. Cum faci să rămâi cu banii în buzunar
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Amenzile pot ajunge și la 5.000 de lei
Amenzile pot ajunge și la 5.000 de lei
Există o lege, Legea picnicului, în vigoare din 2012, ce prevede amenzi de până la 3.000 de lei pentru persoanele care, aflate la iarbă verde, nu respectă anumite norme, menite să protejeze atât mediul înconjurător, cât și starea de sănătate a oamenilor. 

Același act normativ arată că picnicul reprezintă orice activitate de recreere desfășurată într-un spațiu public indicat sau special amenajat și care presupune consumul de băuturi și/sau alimente și, după caz, aprinderea focului. Astfel, românii au voie să facă grătare sau să iasă la iarbă verde în anumite locuri. Iată câteva dintre prevederile ce trebuie respectate pentru a nu risca amenzi.

- deșeurile se aruncă selectiv, în containerele inscripționate corespunzător, doar în locurile special amenajate. În caz contrar, amenzile sunt de la 100 la 1.000 de lei.

- la plecare, locul trebuie lăsat „curat și nealterat”, conform legii picnicului. Nerespectarea acestei reguli atrage după sine amenzi de 300 până la 3.000 de lei.

- focul se aprinde doar în locurile indicate și nu trebuie lăsat nesupravegheat. Cei care ignoră aceste norme pot primi amenzi de la 2.000 la 5.000 de lei.

- mașinile se parchează în spațiile special amenajate. În caz contrar, amenda este între 100 și 200 de lei.

Citește și Viața la bloc. Cine are dreptul să impună amenzi pentru locatari

- obiectele folosite la picnic (farfurii, tacâmuri etc.) nu se spală în apele naturale din zona amenajată. Numai așa scapi de amenzi de 100 până la 200 de lei.

- hrănirea animalelor sălbatice se pedepsește cu amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei.

- pentru aruncarea țigărilor, a chibriturilor sau a altor obiecte aprinse în alte locuri decât cele special amenajate, amenzile sunt de 300 și 3.000 de lei.

Amenzile pot fi aplicate atât de către politiști și jandarmi, cât și de către reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu și autoritățile administrației publice locale. Totodată, autoritățile au dreptul să inspecteze zonele de picnic, să verifice datele de identificare ale persoanelor aflate în acestea și, dacă este cazul, să evacueze contravenienții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel