Amenzi usturătoare! Farsele la 112 vor goli buzunarele ”glumeților”
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Glumeții care se țin de farse la 112 vor plăti mult mai scump pentru distracția aceasta. După ce au constatat că 70% dintre apelurile la numărul unic de urgență sunt fie abuzive fie sunt alarme false, parlamentarii intenționează să dubleze amenzile deja existente și să adauge și noi tipuri de sancțiuni.

În momentul de față, OUG 34/2008 prevede că apelarea abuzivă la 112 se sancționează cu amendă între 500 și 1.000 de lei, iar pentru alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție sancțiunea este aceeași.

Sancțiunile nu au descurajat farsele. Astfel, în fiecare zi la 112, se fac 34.000 de apeluri abuzive (injurii sau întrebări stupide) sau apeluri care trimit echipajele de intervenție la evenimente inexistente.

Câteva zeci de parlamentari ai PSD, ALDE sau ai minorităților au inițiat un proiect mult mai dur în ce privește sancționarea acestor fapte. Astfel, amenzile pentru apeluri abuzive au fost dublate ajungând la intervalul 1.000-2.000 de lei. În ce privește alertele false, cuantumul s-a cvadruplat, o asemenea faptă fiind sancționată cu amenzi între 2.000 și 4.000 de lei. 

În plus, noile amenzi se dubleză în caz de recidivă, dacă este comisă în mai puțin de un an de la prima sancțiune. Proiectul prevede ca alternativă la amendă chiar și posibilitatea trimiterii contravenienților la muncă în folosul comunității, între 200 și 400 de ore, iar pentru cei care recidivează, numărul de ore se dublează.

Citește și: De ce sună românii la 112? Să afle mersul trenurilor

În plus, la alertarea falsă, cei care fac farsele vor trebui să suporte și costurile intervenției.

Proiectul este abia în stadiul dezbaterii publice, însă are șanse mari de adoptare fiind inițiat de parlamentari ai puterii, incusiv miniștri precum Carmen Dan, Eugen Teodorovici și Daniel Suciu. De asemenea, este puțin probabil ca opoziția să nu fie de acord cu proiectul, pe lista inițiatorilor figurând și deputați liberali. 

În plus, efectele apelurilor abuzive sunt reclamate de mai multă vreme: linia 112 este ținută ocupată de cei care se țin de farse, în timp ce persoane care chiar au nevoie de ajutor nu pot să-l ceară, este supraîncărcată actvitatea operatorilor telefonici, iar echipajele trimise pe teren degeaba nu mai ajung la evenimente cu consecințe serioase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel