Americanii au descoperit o metodă eficientă de stocare a energiei prin căldură
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Energie / sursa foto: Freepik.com
Energie / sursa foto: Freepik.com
O nouă metodă eficientă prin care energia regenerabilă poate fi înmagazinată în timpul orelor de producție de vârf a fost identificată de un grup de cercetători de la Universitatea din Michingan, SUA.

Bateriile pe bază de căldură ar putea stoca energia regenerabilă intermitentă în timpul orelor de producție vârf, bazându-se pe o versiune termică a celulelor solare pentru a o converti ulterior în energie electrică.

"Pe măsură ce includem mai multă energie regenerabilă în rețea pentru a atinge obiectivele de decarbonizare, avem nevoie de costuri mai mici și de durate mai lungi de stocare a energiei", a declarat Andrej Lenert, profesor asociat de inginerie chimică la Universitatea din Michigan și autor corespondent al studiului în cauză, publicat recent în Joule.

Celulele termofotovoltaice funcționează în mod similar cu celulele fotovoltaice, cunoscute în mod obișnuit sub denumirea de celule solare. Ambele transformă radiațiile solare în electricitate, dar celulele termofotovoltaice utilizează fotonii infraroșii cu energie mai mică decât fotonii cu energie mai mare.

Cecetătorii spun că noul lor dispozitiv are o eficiență de conversie a energiei de 44% la 1.435°C, în intervalul țintă pentru stocarea energiei la temperaturi înalte existente (1200°C-1600°C). Aceasta depășește procentul de 37% obținut de modelele anterioare în acest interval de temperaturi.

"Este o formă de baterie, dar una care este foarte pasivă. Nu are nevoie de litiu, așa cum se întâmplă în cazul celulelor electrochimice.", a declarat Stephen Forrest, profesor universitar inginerie electrică la U-M și autor al studiului.

"Spre deosebire de celulele solare, celulele termofotovoltaice pot recupera sau recicla fotonii care nu sunt utili", a declarat Bosun Roy-Layinde, doctorand în inginerie chimică la U-M și primul autor al studiului.

Un studiu recent a arătat o variantă îmbunătățită designul-ui acestui proiect, mărind atât gama de fotoni convertiți în electricitate, cât și intervalul de temperatură util pentru bateriile de căldură.

"Nu suntem încă la limita de eficiență a acestei tehnologii. Sunt încrezător că vom depăși 44% și că vom ajunge la 50% în viitorul nu foarte îndepărtat", a declarat Forrest.

Echipa a depus o cerere de protecție a brevetului cu ajutorul Universității din Michigan și caută parteneri pentru a introduce tehnologia pe piață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel