Amnistie fiscală pentru persoane fizice. Cine va putea beneficia de această măsură

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
ANAF / Foto: DCBusiness
ANAF / Foto: DCBusiness
Guvernul are în vedere amnistia fiscală pentru români sperând că astfel românii se vor simți încurajați să-și plătească datoriile la stat, un lucru de care ar beneficia bugetul statului.

Măsuri pentru contribuabili cu datorii sub 5.000 lei

Guvernul României introduce o nouă măsură fiscală menită să sprijine contribuabilii persoane fizice care înregistrează obligații fiscale restante la data de 31 august 2024. Astfel, persoanele fizice, inclusiv cele care desfășoară activități economice în mod independent sau care exercită profesii libere, și care au datorii sub plafonul de 5.000 lei, vor beneficia de anularea unor obligații fiscale, cu condiția stingerii unui procent de 50% din aceste datorii până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024.

Concret, măsura prevede anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale restante la data de 31 august 2024, precum și anularea dobânzilor, penalităților și a altor accesorii aferente acestor obligații. Scopul acestei măsuri este de a încuraja plata voluntară a datoriilor fiscale de valoare mică, permițând autorităților să-și concentreze resursele asupra contribuabililor cu risc fiscal ridicat.

La data de 31 iulie 2024, un număr semnificativ de 705.432 de contribuabili persoane fizice aveau datorii fiscale principale sub plafonul de 5.000 lei, suma totală a acestor datorii fiind de aproximativ 0,6 miliarde de lei. Din această sumă, 0,45 miliarde de lei reprezintă obligații fiscale principale, iar 0,15 miliarde de lei sunt datorii fiscale accesorii.

Facilități pentru datorii peste 5.000 lei

Pentru contribuabilii care înregistrează obligații fiscale restante mai mari de 5.000 lei la aceeași dată, statul oferă o altă facilitate. Persoanele fizice care își achită 75% din datoriile restante până la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, vor beneficia de anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale. În plus, se vor anula și dobânzile, penalitățile și alte accesorii aferente acestor obligații.

În această categorie se încadrează 122.311 contribuabili persoane fizice care, la 31 iulie 2024, aveau datorii fiscale principale ce depășeau plafonul de 5.000 lei.

Excepții de la amnistia fiscală

Este important de menționat că nu toate obligațiile fiscale pot beneficia de aceste facilități. Astfel, obligațiile fiscale sau bugetare care fac obiectul unor procese penale în curs de desfășurare sau cele stabilite prin hotărâri penale definitive nu sunt eligibile pentru amnistia fiscală. Contribuabilii care doresc să beneficieze de aceste facilități vor trebui să declare pe propria răspundere că nu se află în niciuna dintre aceste situații.

Conform datelor disponibile, cuantumul obligațiilor bugetare stabilite prin hotărâri penale definitive este de 8,19 miliarde de lei, din care 7,69 miliarde de lei sunt datorate de persoane fizice, iar 0,5 miliarde de lei de persoane juridice.

Această inițiativă fiscală reprezintă un efort al statului român de a sprijini contribuabilii persoane fizice în eforturile lor de a-și regulariza datoriile fiscale, oferindu-le în același timp un stimulent pentru a-și achita obligațiile restante. Prin acest demers, autoritățile speră să îmbunătățească colectarea veniturilor la bugetul de stat și să reducă numărul contribuabililor cu datorii mici, permițând astfel o focalizare mai eficientă pe contribuabilii cu risc fiscal ridicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels

pixel