ANAF, despre RO e-Transport: Va revoluţiona abordarea transporturilor rutiere
Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Transport de mărfuri / FOTO: Freepik
Transport de mărfuri / FOTO: Freepik
ANAF a anunțat care sunt planurile pe linie de digitalizare a serviciilor publice.

Sistemul RO e-Transport, instrument cu potențial revoluționar în gestionarea transportului rutier de mărfuri, este, de asemenea, și o armă esențială în lupta împotriva evaziunii fiscale, reiese dintr-un comunicat emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care subliniază importanța digitalizării serviciilor publice.

”Subliniem faptul că, de la punerea în funcţiune a RO e-Transport, analizele de risc efectuate au evoluat din perspectiva gradului de complexitate proporţional cu volumul de date înregistrat. Împreună cu AVR, ANAF dezvoltă programul e-Sigiliu, ca parte integrantă din RO e-Transport, care va permite monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport marfă suspecte a fi implicate în mecanisme complexe de evaziune fiscală", se precizează în respectivul comunicat, citat de Agerpres.

În acest context, ANAF a anunță, totodată, inițierea unei achiziții publice pentru camere de luat vederi de tip LPR (recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare) ce vor fi instalate în punctele de trecere a frontierei de stat a României, în zonele neacoperite de camerele existente ale CNAIR, pentru extinderea sistemului RO e-Transport.

Pe lângă aceste inițiative, în cadrul programului său de digitalizare, ANAF a luat măsuri pentru optimizarea fluxurilor de informații interne, implicând constant mediul de afaceri în consultări. Aceste consultări au condus la modificări legislative, astfel încât obiectivele ANAF să fie armonizate cu realitățile terenului descrise de partenerii de dialog.

Citește și Impozitarea progresivă, pe masa de lucru a Ministerului de Finanțe

În vederea creșterii eficienței, ANAF-DGAF a demarat un amplu program de reorganizare prin transferul inspectorilor din departamentele de verificare a achizițiilor intracomunitare în structurile RO e-Transport, concepute pentru a desfășura activități cu flexibilitate și dinamică sporită, în cadrul strategiei de combatere a evaziunii fiscale cu TVA intracomunitară.

Rezultatele acestor măsuri au fost testate prin acțiunile derulate în 2023 și începutul anului 2024, având ca specific sistemul RO e-Transport. Potrivit ANAF, au fost verificați 2.095 de contribuabili, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 119,151 milioane de lei, din care 98,46%, respectiv 114,931 milioane de lei, pentru nerespectarea legislației RO e-Transport - OUG nr.41/2022.

Citetește și TVA de 5%, 9% sau 19% pentru locuințe. Precizările ANAF privind cota TVA aplicabilă în anul 2024

În ceea ce privește numărul de înregistrări în RO e-Transport, acesta se ridică la 19.195.733, majoritatea transporturilor fiind efectuate pe teritoriul național, respectiv 18.508.815, ceea ce reprezintă 96% din total.

Restul înregistrărilor sunt constituite în special din Achiziții Intracomunitare (AIC) - 353.513, Livrări Intracomunitare (LIC) - 134.745, Importuri (IMP) - 56.192 și Exporturi (EXP) - 30.022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel