Sistemul RO e-Transport, instrument cu potențial revoluționar în gestionarea transportului rutier de mărfuri, este, de asemenea, și o armă esențială în lupta împotriva evaziunii fiscale, reiese dintr-un comunicat emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), care subliniază importanța digitalizării serviciilor publice.
”Subliniem faptul că, de la punerea în funcţiune a RO e-Transport, analizele de risc efectuate au evoluat din perspectiva gradului de complexitate proporţional cu volumul de date înregistrat. Împreună cu AVR, ANAF dezvoltă programul e-Sigiliu, ca parte integrantă din RO e-Transport, care va permite monitorizarea în timp real a mijloacelor de transport marfă suspecte a fi implicate în mecanisme complexe de evaziune fiscală", se precizează în respectivul comunicat, citat de Agerpres.
În acest context, ANAF a anunță, totodată, inițierea unei achiziții publice pentru camere de luat vederi de tip LPR (recunoaștere automată a numerelor de înmatriculare) ce vor fi instalate în punctele de trecere a frontierei de stat a României, în zonele neacoperite de camerele existente ale CNAIR, pentru extinderea sistemului RO e-Transport.
Pe lângă aceste inițiative, în cadrul programului său de digitalizare, ANAF a luat măsuri pentru optimizarea fluxurilor de informații interne, implicând constant mediul de afaceri în consultări. Aceste consultări au condus la modificări legislative, astfel încât obiectivele ANAF să fie armonizate cu realitățile terenului descrise de partenerii de dialog.
Citește și Impozitarea progresivă, pe masa de lucru a Ministerului de Finanțe
În vederea creșterii eficienței, ANAF-DGAF a demarat un amplu program de reorganizare prin transferul inspectorilor din departamentele de verificare a achizițiilor intracomunitare în structurile RO e-Transport, concepute pentru a desfășura activități cu flexibilitate și dinamică sporită, în cadrul strategiei de combatere a evaziunii fiscale cu TVA intracomunitară.
Rezultatele acestor măsuri au fost testate prin acțiunile derulate în 2023 și începutul anului 2024, având ca specific sistemul RO e-Transport. Potrivit ANAF, au fost verificați 2.095 de contribuabili, fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare totală de 119,151 milioane de lei, din care 98,46%, respectiv 114,931 milioane de lei, pentru nerespectarea legislației RO e-Transport - OUG nr.41/2022.
Citetește și TVA de 5%, 9% sau 19% pentru locuințe. Precizările ANAF privind cota TVA aplicabilă în anul 2024
În ceea ce privește numărul de înregistrări în RO e-Transport, acesta se ridică la 19.195.733, majoritatea transporturilor fiind efectuate pe teritoriul național, respectiv 18.508.815, ceea ce reprezintă 96% din total.
Restul înregistrărilor sunt constituite în special din Achiziții Intracomunitare (AIC) - 353.513, Livrări Intracomunitare (LIC) - 134.745, Importuri (IMP) - 56.192 și Exporturi (EXP) - 30.022.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Agenția Națională pentru...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...