Analiști: China repetă greșelile sovieticilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
China și SUA sunt în pragul unui nou Război Rece
China și SUA sunt în pragul unui nou Război Rece
Este momentul în care analogiile istorice pot curge în contextul politicii SUA cu China. După ce Beijing-ul a testat o armă orbitală a fost comparat cu un "moment Sputnik" de către președintele Statului Major interarme, Mark Milley. 

Analiștii americani acum se întreabă dacă SUA și China se află într-un "nou Război Rece" și ce lecții poate învăța America din cel anterior.

China însă a renunțat la unele dintre cele mai importante lecții pe care le-ar fi putut învăța din conflictul dintre SUA și Uniunea Sovietică. China testează dacă mai poate prospera din punct de vedere strategic în timp ce lasă deoparte ideile care i-au fost de folos.

Partidul Comunist Chinez ia istoria în serios. Studiile sponsorizate de stat au examinat ascensiunea și decăderea marilor puteri și cauzele prăbușirii Uniunii Sovietice. Beijingul a învățat din acest eveniment - precum și din criza din Piața Tiananmen din 1989 - să nu permită niciodată scindări în cadrul partidului, să impună loialitatea ideologică și să supravegheze disidențele înainte ca acestea să scape de sub control. Motivul pentru care Uniunea Sovietică s-a dezintegrat, a declarat președintele Xi Jinping în 2013, a fost că "nimeni nu a fost suficient de bărbat pentru a se ridica și a rezista" tendinței mortale spre democrație.

Xi încă ia în serios această lecție. Cu toate acestea, există și alte lecții ale Războiului Rece pe care pare hotărât să le uite.

Prima a fost, pur și simplu, aceea de a nu intra în vizorul Washingtonului. Cercetătorul chinez Rush Doshi a relatat cum Partidul Comunist a identificat o Americă preeminentă din punct de vedere militar și ascendentă din punct de vedere ideologic ca fiind principalul său rival încă din 1989. Cu toate acestea, tocmai pentru că puterea SUA era atât de descurajantă, Beijingul a făcut tot posibilul să evite genul de ostilitate americană concentrată care a distrus ambițiile sovietice.

Strategia "acunde-te și așteaptă" a liderului Deng Xiaoping de acum 40 de ani s-a axat pe cultivarea unor relații bune cu SUA și cu alte state cheie, ca o modalitate de a câștiga timp, de a obține acces la comerțul global, la tehnologia avansată și de a acumula puterea care ar permite Beijingului să se impună în afacerile globale. Odată ce China va ajunge "la nivelul țărilor dezvoltate", a declarat Deng, "puterea Chinei și rolul său în lume vor fi cu totul altele".

Citește și: Are SUA un nou ”moment Sputnik” după testul Chinei a unei arme hipersonice?

A doua lecție a fost evitarea unei curse a înarmărilor în stilul Războiului Rece. Acea competiție strategică a armelor a epuizat în cele din urmă Uniunea Sovietică și a jucat în favoarea avantajelor economice ale Americii. Astfel, Beijingul a menținut, timp de mulți ani, o forță de descurajare nucleară relativ minimă și și-a concentrat cheltuielile pe domenii de avantaj comparativ, cum ar fi capacitățile convenționale menite să ofere Chinei un avantaj de-a lungul periferiei sale maritime.

Ambele lecții au fost acum aruncate la gunoi. Retorica și politica chinezească au o notă distinctă de Război Rece. Xi susține că "Estul este în creștere", iar Vestul în declin; el a făcut apel la un "nou marș lung" - un ecou al luptei comuniștilor pentru supraviețuire din anii 1930 - împotriva unei Americi ostile. Oficiali ai partidului lansează amenințări militare împotriva SUA și a aliaților săi; diplomații critică public oficialii americani, în tonuri care amintesc de confruntările retorice din timpul Războiului Rece.

China se grăbește să devină autosuficientă din punct de vedere tehnologic, anticipând faptul că lumea va fi din nou divizată; trimite nave pe mare într-un ritm nemaiîntâlnit nicăieri după cel de-al Doilea Război Mondial. 

Cursa înarmărilor este, de asemenea, în desfășurare. Noi câmpuri de rachete nucleare chinezești apar în stânga și în dreapta; Beijingul avansează în domeniul armelor hipersonice. Este posibil ca China să fie pe cale să devină, până la jumătatea anilor 2030, un cvasi-egal nuclear al SUA. Cel puțin, ideea că Beijingul se va mulțumi cu o descurajare modestă nu mai este credibilă.

De ce face China lucruri pe care anterior le considera periculoase

Dezvoltarea nucleară a Chinei este menită să asigure că SUA nu pot scăpa de vulnerabilitatea reciprocă prin faptul că își arogă superioritatea strategică asupra Beijingului. Acest lucru va refuza Washingtonului opțiunea (întotdeauna puțin probabilă) de a folosi arme nucleare într-un război asupra Taiwanului și va face ca echilibrul forțelor convenționale, care favorizează din ce în ce mai mult Beijingul, să fie decisiv. La rândul său, războiul lupilor pare a fi vorba de a juca în fața unui public intern - și a lui Xi în special.

Impulsul mai mare pare să fie un amestec instabil de optimism și fatalism. China a crescut, afirmă Xi, până în punctul în care nu mai trebuie să se supună SUA. Poate exploata capacitățile, economice și militare, pe care le-a dezvoltat pentru a face ca alte state să-i respecte interesele.

În același timp, liderii chinezi par să creadă că ostilitatea americană - care a persistat acum de-a lungul a două președinții - este în esență blocată, așa că nu prea are rost să reducă provocările.

Aceasta poate fi o greșeală. Retorica lui Xi privind autosuficiența ascunde dependențele uriașe ale Chinei în ceea ce privește tehnologiile, cum ar fi semiconductorii avansați. Beijingul rămâne vulnerabil la o încercuire strategică de genul celei care a condamnat Moscova: Comportamentul său declanșează reacții de respingere în țări precum Japonia și Australia sau India și Marea Britanie,da și în state mai mici, din Asia și din alte părți, pe care speră să le aducă în sfera sa de influență economică.

Mișcările chinezești au, de asemenea, potențialul de a înăspri politicile americane: Testele hipersonice și consolidarea strategică a Beijingului nu vor face decât să îngreuneze sarcina președintelui Joe Biden de a-și îndeplini promisiunea de a reduce dependența Americii de armele nucleare.

Era poate inevitabil ca China să renunțe în cele din urmă la vechile concepții: Lecțiile care ghidează puterile mai slabe ajung adesea să pară intolerabile pentru cele mai puternice. Dar China ar putea, de asemenea, să regrete în cele din urmă că a uitat ceea ce știa cândva despre Războiul Rece.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stație de interconecatare / Foto: Arhiva
Foto: pexels.com
Ministrul Boloș verifică datele / Foto: gov.ro

S-a prelungit termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale

"Am decis prelungirea termenului pentru aplicarea...

Palatul Victoria
Ford
Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Femeie cu un card electronic de identitate / Foto: Freepik
Foto: pexels.com
Vas transportor de GNL
pexels.com
Fotografie de la Vlad Alexandru Popa: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/1486222/

Taxă pentru cei care vor să circule cu maşina în Manhattan

New York va relua taxa de congestie de 9 dolari pentru...

Oameni pe stradă / Foto: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Antreprenori / FOTO: Freepik
Bani, lei / Foto: Agerpres
Curtea de Justiție a Uniunii Europene

România, trimisă în fața Curții de Justiție a UE

Comisia Europeană a decis, joi, să trimită România și...

Spărgător de gheață finlandez / FOTO: Wikipedia
Impozite și taxe / Foto: Freepik
Localizarea trenurilor
Foto: Pexels.com

APIA, plăţi în avans pentru fermieri

APIA prezintă stadiul Campaniei de plăți în avans...

Reprezentanții Arsenal Reșița și TOR International / Reper24Foto:
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

Meta: Bruxelles-ul impune o amendă de 798 milioane de euro

Comisia Europeană a aplicat o amendă de 797,72 milioane...

Protest Fabrica de Arme Cugir / Foto: Alba24.ro
Casa Unirea
Tehnologie / FOTO: Freepik

Primul obiect imprimat în 4D: Dincolo de orice imaginație

Imprimarea 4D reprezintă o inovație tehnologică...

Butoaie cu petrol / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Contor

pixel