Aceasta reprezintă o scădere de 6% în volum față de cele 132 de tranzacții (cu o valoare estimată de 3,7 miliarde USD) înregistrate în primul semestru 2023. Cu toate acestea, valoarea pieței de M&A a rămas în mare parte stabilă, dacă nu se ia în considerare achiziția operațiunilor Enel Group din România de către compania grecească Public Power Corporation, pentru 1,3 miliarde USD, singura mega-tranzacție în S1 2023. În plus, nu s-a dezvăluit valoarea tranzacțională pentru un procent remarcabil de 79% din tranzacțiile anunțate în S1 2024, comparativ cu media istorică de 65% observată începând din 2018.
Comparativ cu semestrul doi 2023, volumul de tranzacții M&A din România a crescut în S1 2024 cu 13,8%, iar scăderea din prima jumătate a anului 2024 față de aceeași perioadă a anului trecut reflectă tendința globală. Se observă o creștere a valorilor tranzacțiilor la nivel mondial cu aproximativ 20% fața de 2023, marcând cea mai puternică primă jumătate de an în materie de tranzacții începând din 2022. Mai mult, piețele consacrate demonstrează semne clare de revenire în 2024, evidențiate de creșterea substanțială a mega-tranzacțiilor, ceea ce reprezintă un semn pozitiv pentru economiile în curs de dezvoltare și emergente, care de obicei urmează traiectoria piețelor dezvoltate.
Investitorii strategici și-au menținut poziția dominantă pe piața de M&A din România în prima jumătate a anului 2024, reprezentând 93% din volumul tranzacțiilor, deși au anunțat același număr de tranzacții ca în prima jumătate a anului 2023 (115). Este de remarcat că aceasta reprezintă cea mai mare cotă de piață revendicată de investitorii strategici din prima jumătate a anului 2019 încoace. La nivel global, exit-urile firmelor de private equity au scăzut la cel mai redus nivel din ultimii zece ani în 2023, rezultând într-o lipsă de rentabilitate pentru investitori și afectând capacitatea de a atrage capital pentru noi fonduri, ceea ce, la rândul său, a afectat achizițiile susținute de private equity.
Dintr-o perspectivă cross-border, tranzacțiile interne au reprezentat 43% din numărul total de tranzacții, 53 fiind înregistrate în S1 2024. În același timp, apetitul investitorilor străini a înregistrat o creștere de 17% față de S1 2023, încheind cu 62 de tranzacții, ceea ce reprezintă jumătate din volumul total al tranzacțiilor și este în concordanță cu tendințele istorice.
„Piața românească de M&A a avut o performanță pozitivă constantă în ultimii ani, reflectată în creșterea continuă a volumului tranzacțiilor, în special pe termen lung. În prima jumătate a anului 2024, am observat dinamici pozitive în sectorul energiei și utilităților, unde volumul tranzacțiilor aproape s-a dublat față de prima jumătate a anului 2023. Suntem de asemenea încurajați de revenirea activității globale și europene de M&A, stimulată de o creștere semnificativă a mega-tranzacțiilor anunțate la nivel mondial, precum și de ajustarea ratei dobânzii de referință de către BCE, care va fi benefică mediului de tranzacționare”, a declarat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory la EY România.
Cele mai active sectoare în funcție de volumul tranzacțiilor au fost Imobiliare, Ospitalitate & Construcții (23 tranzacții), Energie și Utilități (21 tranzacții) și Produse de Consum & Retail (20 tranzacții), urmate de Sănătate și Tehnologie, fiecare înregistrând câte 11 tranzacții. În prima jumătate a anului 2024, au fost doar 2 tranzacții cu valoare divulgată care depășeșc 100 milioane USD, în scădere față de cele 5 înregistrate în 2023.
Nu în ultimul rând, în ceea ce privește țara de origine, cei mai activi investitori au provenit din SUA - istoric cel mai activ investitor (10 tranzacții), Austria (8 tranzacții), Germania (7), Franța și Polonia (câte 4 tranzacții fiecare), urmate de Italia și Olanda, ambele înregistrând câte 3 tranzacții.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...