Analiză: Leul se va deprecia în primul trimestru din 2024

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Bani
Bani
Din cauza creșterii slabe a economiei locale, moneda națională se va deprecia în intervalul ianuarie - martie. Tot în trimestrul I, moneda euro ar urma să fie cotată la 4,99 lei, iar dolarul va atinge 4,70 lei. 

De asemena, deprecierea este cauzată de provocările din sectorul serviciilor şi industrie, de slăbirea activităţii în zona euro, precum şi de măsurile de consolidare fiscală adoptate recent. Creşterea reală a PIB-ului României în 2023 se situează în jurul a 2%, sub prognoza iniţială, conform unei analize realizată de fintech-ul iBanFirst.

"Mai mult, măsurile fiscal-bugetare adoptate aduc cu sine incertitudini şi riscuri economice. La începutul acestui an, se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să crească în România, influenţată de majorarea şi introducerea noilor taxe şi impozite. Toţi aceşti factori interni, corelaţi cu situaţia economiei europene şi conflictul din Ucraina, afectează perspectivele de creştere şi moneda românească. Pe de altă parte, Banca Naţională a României se evidenţiază în regiune ca fiind cea mai puţin tolerantă la volatilitatea valutară şi nu a permis o depreciere semnificativă a leului", se arată în analiza citată.

După perioada de înăsprire a politicilor monetare, analiştii prognozează că economiile dezvoltate vor începe ciclul de reducere a ratelor dobânzilor, potrivit sursei citate. Pe măsură ce băncile centrale vor demara acest proces, iBanFirst anticipează o creştere a volatilităţii pe piaţa valutară.

Potrivit sursei citate, există temeri că Europa ar putea fi în pragul unei recesiuni, declanşată de încetinirea creşterii economiilor sale principale, Germania şi Franţa. În schimb, economia SUA creşte peste aşteptări, lucru care a condus la întărirea dolarului şi la deprecierea euro.

Un semnal pozitiv este faptul că inflaţia în zona euro înregistrează o scădere mai substanţială decât cea prevăzută iniţial. Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a ajustat proiecţia privind inflaţia pentru 2024, reducând-o de la 3,2% la 2,7%.

"În 2024, anticipăm o revenire a volatilităţii pe piaţa valutară, un aspect cu implicaţii semnificative pentru companiile de comerţ, indiferent de mărimea acestora. Chiar şi cele mai mici fluctuaţii ale cursurilor de schimb pot avea un impact considerabil asupra marjei de profit a unei afaceri, afectându-i competitivitatea pe pieţele internaţionale. În faţa acestui scenariu imprevizibil, companiile româneşti de import-export ar trebui să abordeze proactiv fluctuaţiile valutare. Măsurile pe care acestea le pot adopta includ monitorizarea regulată a pieţelor valutare pentru a fi la curent cele mai recente tendinţe şi implementarea unui plan personalizat de acoperire a riscului valutar, cu ajutorul unui specialist în gestionarea riscurilor", afirmă Alin Latu, country manager iBanFirst România.

Analiştii iBanFirst preconizează un trend descendent pentru cursul de schimb EUR/USD în primul trimestru, la nivelul de 1,05, având în vedere performanţele economiei americane şi fragilitatea economiei europene.

Dificultăţile Europei sunt cauzate de întârzierea redresării economice post-COVID, criza energetică persistentă şi scăderea exporturilor.

De asemenea, la provocările actuale au mai contribuit politica monetară prea restrictivă într-un context de datorie ridicată şi sfârşitul modelului economic german, bazat pe accesul la energie rusă ieftină şi competitivitatea puternică în sectorul auto, care este acum ameninţată de China.

"În timp ce Europa se confruntă cu riscul recesiunii, economia SUA continuă să crească peste aşteptări. Acest lucru se datorează atât consumului intern rezistent, în ciuda inflaţiei, cât şi performanţei bune a pieţei imobiliare. Pauza de politică monetară a Fed a menţinut atractivitatea randamentelor, iar analiştii se aşteaptă ca Fed să reducă dobânzile pentru prima dată în primul trimestru al acestui an. Deteriorarea economiei globale susţine, de asemenea, valoarea dolarului, deoarece acesta este considerat o monedă sigură în perioadele de incertitudine", se mai arată în anliza citată.

Înfiinţat în anul 2016, fintechul iBanFirst furnizează companiilor de comerţ servicii de plăţi transfrontaliere, schimb valutar şi management al riscului, combinând capacităţile unei platforme de ultimă generaţie cu expertiza specialiştilor în domeniul forex.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel