Analiză Reuters: China a economisit 10 miliarde de dolari profitând de sancțiunile aplicate de către occident asupra Rusiei, Iranului și Venezuelei
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
China. Foto: Pexels.com
China. Foto: Pexels.com
În acest an, China a făcut economii de aproape 10 miliarde de dolari prin achiziții record de petrol din țări aflate sub sancțiuni occidentale, potrivit calculelor Reuters, bazate pe date de la comercianți și companii de monitorizare a traficului navelor maritime.

O consecință indirectă a sancțiunilor impuse de SUA și de către alte state asupra Rusiei, Iranului și Venezuelei a fost scăderea costurilor de import al petrolului pentru rafinăriile din China, principalul rival economic al occidentului.

Analiza realizată de Reuters privind economiile realizate de China la achizițiile de petrol din cele trei țări sancționate compară ceea ce ar fi plătit importatorii chinezi dacă ar fi cumpărat cantități similare de la producătorii nesancționați.

Importurile cu prețuri mai mici au fost un beneficiu prin creșterea producției și a marjelor pentru cel de-al doilea mare consumator și rafinator de petrol din lume, în special pentru micii operatori independenți și prin facilitarea exporturilor profitabile de motorină și benzină de către rafinăriile de stat, în condițiile în care țara se confruntă cu dificultăți economice.

Achizițiile Chinei reprezintă, de asemenea, un colac de salvare pentru Moscova, Teheran și Caracas, ale căror economii sunt altfel limitate de sancțiunile occidentale și de scăderea investițiilor.

În primele nouă luni ale anului 2023, China a transportat pe mare un număr record de 2,765 milioane de barili pe zi (bpd) de țiței din Iran, Rusia și Venezuela, potrivit unei medii a datelor furnizate de către companiile Vortexa și Kpler.

Cele trei țări au reprezentat un sfert din importurile Chinei între ianuarie și septembrie, în creștere de la aproximativ 21% în 2022 și dublu față de cota de 12% din 2020, potrivit analizei Reuters, înlocuind alternativele din Orientul Mijlociu, Africa de Vest și America de Sud.

În timp ce economiile reprezintă o parte din factura de import de petrol a Chinei, ele mizează pe rafinăriile independente care sunt "cumpărători oportuniști și caută în mod activ chilipiruri", a declarat Kang Wu, șeful global de cercetare a cererii la S&P Global Commodity Insights.

Ministerul de Externe al Chinei nu a răspuns la întrebările specifice trimise de Reuters. În schimb, într-o declarație, acesta și-a repetat poziția potrivit căreia Beijingul se opune sancțiunilor unilaterale, iar comerțul Chinei merită respect și protejat.

 

Importuri rusești

 

În perioada ianuarie-septembrie, Rusia a furnizat 1,3 milioane de bpd (barili pe zi) de țiței pe cale maritimă, pe baza mediei datelor furnizate de Vortexa și Kpler. De asemenea, China a importat aproximativ 800.000 bpd de țiței ESPO prin conducte, potrivit unor surse comerciale chineze.

Importurile maritime sunt în principal ESPO (Oleoductul din Siberia de Est și Oceanul Pacific) expediate din portul rusesc Kozmino din Pacific, precum și Urals din Marea Baltică.

În perioada ianuarie-septembrie, livrările totale ale Rusiei au crescut cu peste 400.000 bpd față de anul precedent, conduse de Urali, potrivit Vortexa, în condițiile în care sancțiunile declanșate de invazia Moscovei în Ucraina au provocat o deviere masivă a fluxurilor sale de petrol din Europa către India și China.

În cazul importurilor de petrol venezuelean, China a economisit în medie 10 dolari pe baril față de țițeiul columbian comparabil Castilla, au arătat calculele bazate pe datele traderilor. Țara a economisit aproximativ 15 dolari pe baril la cumpărarea de țiței iranian față de petrolul din Oman.

China a economisit aproximativ 4,2 miliarde de dolari importând în aceeași perioadă un număr record de 1 milion de bpd în aceeași perioadă din Iran, cu 60% peste vârfurile de dinainte de sancțiune înregistrate de vămile chineze în 2017, de 623.000 de bpd, în condițiile în care Teheranul a ridicat producția la niveluri aproape maxime și a oferit reduceri de până la 17 dolari pe baril față de Brent.

Dacă SUA înăsprește aplicarea sancțiunilor impuse Teheranului din cauza crizei recente din Israel, acest lucru ar putea, de asemenea, să reducă exporturile de petrol iranian, au spus analiștii, care se îndreaptă în principal către China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Xiaomi pregătește trei noi modele de telefoane

Potrivit informațiilor de presă se pare că noile modele...

Noi tensiuni între SUA și China în sectorul tehnologiei

Printre licențele revocate se numără și cele care...

Rușii bogați au o nouă problemă logistică legată de avere

Invazia declanșată de Putin în Ucraina a provocat recent...

Bursa a închis ziua așa cum a și început-o, în scădere

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a închis în scădere...

ELCEN vrea să construiască un cartier în Grozăvești

ELCEN îşi propune să construiască un cartier la CET...

Prețul unui metal folosit pentru computere a explodat

Este vorba despre indiu, cel mai moale metal, care nu...


pixel