Analiză Reuters. Cum au taxat alte state europene băncile și marile companii

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Euro / sursa: Freepik.com
Euro / sursa: Freepik.com
În contextul economic actual, mai multe țări europene au impus impozite pe profiturile băncilor pentru a face față crizei costului vieții.

Mai jos, o imagine de ansamblu asupra taxelor excepționale sau specifice, efectuate asupra băncilor și companiilor din diferite țări europene, realizată de Reuters.

 

Cehia

 

Statul ceh va încasa anul acesta venituri de câteva miliarde de coroane din taxa pe profitul excepțional al băncilor, mai puțin decât se prevăzuse inițial, a anunțat televiziunea cehă, citându-l pe ministrul de finanțe Zbynek Stanjura.

Camera inferioară a parlamentului ceh a aprobat anul trecut o taxă excepțională de 60% pe companiile energetice și pe bănci pentru a finanța ajutorul acordat persoanelor și firmelor afectate de creșterea prețurilor la electricitate și gaze.

 

Franța

 

Președintele Emmanuel Macron a declarat în martie că firmele cu peste 5.000 de angajați ar trebui să acorde angajaților mai mult din profiturile lor "excepțional de mari", în loc să răscumpere acțiuni. Totuși, atât Macron cât și ministrul de finanțe Bruno Le Maire au exclus posibilitatea unei taxe pe profit.

Acest lucru se datorează faptului că băncile franceze se supun unei legi care limitează ritmul de creștere trimestrială a prețurilor împrumuturilor.

Franța are, de asemenea, un sistem de economisire reglementat care reprezintă aproape 20% din depozitele bancare, cu un randament legat de inflație care se ajustează mai rapid decât ratele împrumuturilor.

 

Germania

 

Pentru unele dintre cele mai mari bănci din Germania, veniturile nete din dobânzi au crescut cu 50% până la 70% față de minimele înregistrate în timpul pandemiei COVID-19, însă o taxă pe câștiguri excepționale nu a fost un subiect o opțiune pentru ministrul de finanțe Christian Lindner.

Ministerul de Finanțe al Germaniei a refuzat să comenteze măsura luată de Italia în august, dar a precizat că majorările de taxe sunt excluse în cadrul unui acord al coaliției guvernamentale germane.

 

Ungaria

 

Guvernul ungar a modificat impozitele impuse sectoarelor cheie ale economiei într-un decret publicat în iunie, afirmând că băncile pot reduce cu până la 50% plățile de impozite excepționale din 2024 dacă majorează achizițiile de obligațiuni guvernamentale.

De asemenea, a impus un "impozit social" de 13% pentru anumite tipuri de investiții, inclusiv pentru câștiguri din dobânzile la depozitele bancare.

 

Italia

 

Instituțiile financiare italiene au pus deoparte cel puțin 4,5 miliarde de euro pentru a evita o taxă extraordinară pe care guvernul a impus-o sectorului în luna august.

Atunci, Italia a introdus taxă surpriză de 40% pe marja netă a dobânzii (NIM) băncilor. Banca Centrală Europeană (BCE) a criticat taxa propusă într-un aviz juridic în luna septembrie, afirmând că măsura nu ia în considerare perspectivele pe termen lung ale creditorilor și ar putea face ca unii dintre aceștia să fie vulnerabili în cazul unei încetiniri economice.

 

Spania

 

Spania intenționează să strângă 3 miliarde de euro până în 2024 din taxa excepțională pe bănci pe care a aprobat-o anul trecut. Măsura impune o taxă de 4,8% pe veniturile nete din dobânzi și comisioanele nete care depășesc un prag de 800 de milioane de euro.

 

Suedia

 

Guvernul suedez a impus în ianuarie anul trecut o "taxă de risc" pentru instituțiile cu datorii în Suedia de peste 150 de miliarde de coroane suedeze (14,1 miliarde de dolari), pentru a consolida finanțele publice și a crea spațiu pentru a acoperi costurile pe care le-ar putea provoca o criză financiară.

Taxa a fost egală cu 0,05% din pasive în 2022 și a crescut la 0,06% în 2023. Se preconizează că va strânge 6 miliarde de coroane suedeze pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră
Experții au analizat toate aspectele / FOTO: Freepik

pixel