Analiză Reuters: Piețele au recuperat o parte din pierderile provocate la începutul lunii august

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bursa. Foto: pexels.com
Bursa. Foto: pexels.com
Piețele de acțiuni și de datorii corporative au recuperat o parte din pierderile provocate la începutul lunii august de temerile legate de recesiunea din SUA, relatează Reuters.

Cu toate acestea, ele rămân semnificativ mai slabe decât acum o lună, cu indicele general al acțiunilor din SUA, S&P 500, încă cu 5% sub vârful atins în iulie, după o scădere inițială de aproape 10%. Acțiunile europene au suferit o lovitură similară. 

Cu toate acestea, condițiile de finanțare - ușurința cu care împrumutații pot obține finanțare - nu s-au înăsprit suficient, nici măcar în punctul culminant al vânzării, pentru a stârni îngrijorări cu privire la o încetinire economică mai accentuată care ar putea grăbi reducerile de dobândă ale băncilor centrale.

"Pur și simplu nu am văzut mișcări suficient de mari pentru a schimba în mod semnificativ condițiile de finanțare pentru companii sau gospodării," a spus Chris Jeffrey, șeful strategiei macro la Legal & General Investment Management.

De fapt, un indicator atent urmărit al condițiilor financiare din SUA, compilat de Goldman Sachs, arată că, deși acestea s-au înăsprit brusc din mijlocul lunii iulie, condițiile rămân relaxate din punct de vedere istoric și mai favorabile decât în mare parte a anului trecut.

De exemplu, acțiunile globale sunt încă în creștere cu aproape 10% în acest an, iar marjele de credit sunt mai mici decât în 2023.

Goldman estimează că fiecare scădere suplimentară de 10% a acțiunilor ar reduce creșterea economică a SUA în următorul an cu puțin sub jumătate de punct procentual, în timp ce mișcările asociate în alte piețe, dacă acțiunile ar scădea, ar putea implica un impact total de puțin sub un punct procentual, potrivit analizei Reuters.

 

Reduceri de dobândă

 

Având în vedere că Rezerva Federală a SUA urmează să înceapă să reducă ratele în curând, iar alte bănci centrale fac deja acest lucru, concluzia principală din recentele turbulențe de pe piețe este o scădere a costurilor de împrumut.

Randamentele obligațiunilor Trezoreriei SUA pe 10 ani au scăzut cu peste 50 de puncte de bază de la începutul lunii iulie, în timp ce randamentele obligațiunilor guvernamentale britanice și germane au scăzut cu peste 30 de puncte de bază fiecare, pe măsură ce investitorii pariază pe reduceri mai accentuate ale ratelor.

Acest lucru este favorabil pentru împrumutați. Randamentele obligațiunilor corporative de calitate din SUA au scăzut, de asemenea, cu 50 de puncte de bază de la începutul lunii iulie.

Companiile cu rating înalt au strâns 45 de miliarde de dolari din vânzări de obligațiuni în SUA săptămâna trecută, potrivit IFR al LSEG - în partea superioară a așteptărilor analiștilor și un semn de încredere în mijlocul vânzării.

Au existat, de asemenea, mai multe vânzări de obligațiuni în Europa decât în anul trecut, în timp ce piața din SUA a început săptămâna în forță.

"Nu pare că accesul la credit este o problemă în acest moment," a spus Idanna Appio, manager de portofoliu la First Eagle Investment Management.

"De fapt, randamentele mai mici ale obligațiunilor Trezoreriei deschid o fereastră pentru companii să intre pe piață," a adăugat Appio, fost economist la Fed.

Chiar și randamentele obligațiunilor speculative au scăzut cu 37 de puncte de bază de la începutul lunii iulie, ceea ce înseamnă că condițiile au devenit mai favorabile pentru companiile cu rating mai scăzut, care au strâns 7,2 miliarde de dolari din vânzările de obligațiuni în SUA săptămâna trecută.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ministerul Finanțelor
Ilie Bolojan - Foto: Agerpres
Primul tur al alegerilor a lovit Bursa în plin
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Mașini noi / sursa foto: Freepik.com
BNR / Foto: DCBusiness
Marcel Ciolacu / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Magazin Skechers
Familie în vacanță la mare / Foto: Freepik
Rețele electrice / Foto: Freepik
Bani
Adrain Negrescu / Foto: Facebook
Bursă / Foto: Freepik
Banca Națională a Ungariei
Preț petrol / FOTO: Freepik

Petrolul, la cel mai scăzut nivel din ultimii patru ani

Decizia OPEC+ de a majora producția pune presiune pe...

Birouri
Dolari / sursa foto: Freepik.com
BP / FOTO: Site-ul companiei

Fuziune petrolieră XXL: Cine va prelua British Petroleum?

Potrivit unei dezvăluiri făcute de Bloomberg în acest...

Petrol, investiții / sursa: Freepik.com
Warren Buffett
Ciocolata
Tokyo/ FOTO: Freepik
Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Profesorul Mircea Coșea / FOTO: Arhivă
iGaming
Donald Trump / Foto: Casa Alba

Trump „nu știe” dacă trebuie să respecte Constituția

Donald Trump, care încearcă să extindă limitele puterii...

Erste Group
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

EXIL POLL prezidențiale 2025: Cine intră în turul doi

Două institute de sondare care au realizat exit poll,...


pixel