Angajarea persoanelor cu dizabilități. Ce taxe va plăti angajatorul

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
O încercare de a-i stimula pe angajatori
O încercare de a-i stimula pe angajatori
La Senat a fost depus un proiect de lege care modifică Ordonanța de Urgență nr. 60/2017, ce prevede obligațiile angajatorilor la angajarea unor persoane cu dizabilități.

Senatul va dezbate un proiect de lege care modifică OUG nr. 60/2017, prin care angajatorii sunt obligați să angajeze persoane cu dizabilități, într-un procent de 4%, dacă au peste 50 de angajați.

Conform legislației în vigoare, persoanele cu dizabilități trebuie să reprezintă 4% din totalul lucrătorilor, dacă numărul acestora depășește 50 de angajați. În caz contrar, legea actuală prevede plata lunară a unei sume reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă neocupate de persoane cu dizabilități.

Proiectul inițiat oferă angajatorilor posibilitatea de a opta pentru plata a 50% din suma menționată, restul urmând să fie folosit pentru achiziționarea de produse şi servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap, angajate în unitățile protejate autorizate. Inițiatorii susțin că firmele și instituțiile preferă să plătească taxele aferente, astfel că numărul persoanelor cu dizabilităţi angajate pe piaţa muncii a scăzut.

Concret, proiectul de act normativ precizează că autorităţile şi instituţiile publice, persoanele juridice, publice sau private care nu angajează persoane cu handicap, pot opta pentru una din următoarele variante:

a) Să plătească lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, înmulţit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

b) Să plătească lunar către bugetul de stat minim 50% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, iar pentru diferenţa datorată la bugetul de stat, să achiziţioneze produse şi servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap, angajate în unităţile protejate autorizate.

Citește și Ministerul Muncii. Subvenții pentru tehnologii destinate persoanelor cu dizabilităţi

Achiziționarea acestor servicii va duce la menținerea serviciului de unitate protejată pentru persoanele greu angajabile şi care provin din grupuri vulnerabile, definite de Legea asistenţei sociale nr. 219/2011. Efectul va fi dublu – pe de o parte companiile și instituțiile vor plăti doar 50% din taxa actuală, pe de altă parte, persoanele cu dizabilități vor avea mai multe servicii de suport la dispoziție: “De asemenea, va sprijini crearea de organizaţii formate doar din persoane cu dizabilităţi care vor putea dezvolta activităţi economice care să le asigure un venit decent şi să le permită derularea de activităţi suplimentare de integrare socio-profesională şi acces la viaţă demnă şi incluzivă”, se mai arată în proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Klaus Iohannis / Foto: Președinția României

Klaus Iohannis cheamă partidele la consultări

Președintele Klaus Iohannis a declarat că va chema la...

Marcel Ciolacu

Când se lansează programul Casa Verde Fotovoltaice 2025

Adrian Corbu, vicepreşedinte al Administraţiei Fondului...

e-Factura
iPhone
Fraudă / Grafică: Oana Pavelescu
Rezerva Federală / FOTO: Wikipedia
Banca Transilvania
Ultima ședință a cabinetului Ciolacu
Borcane cu miere într-un târg / Foto: Freepik
Viktor Orban
Damen Shipyars
Petroliere / Foto: Unsplash
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Mintia
Vodca Stolichnaya

Vodca Stolichnaya, victima colaterală a lui Putin

Compania Stoli Vodka, cunoscută anterior sub numele de...

Tramvai / Foto: Freepik

Transportul public în Belgrad devine gratuit

Cei aproximativ 1,7 milioane de locuitori din capitala...

Bursa / Foto: Freepik
Analistul economic Adrian Negrescu / FOTO: Facebook
Arbore de cacao / Foto: Alliance of Bioversity International and CIAT / Flickr

Criza globală la cacao: prețurile s-au triplat în 2024

Contractele futures la cacao au depășit pragul de 12.000...

Scuterul care avea montat pe el sxplozibilul / Foto: Captură video
Foto: Oana Pavelescu
Marcel Ciolacu

pixel