Semnal de alarmă despre economia României: Această cârpire nu mai poate să continue!
Profesorul Mircea Coșea a...
Din această seară, angajaţii benzinăriilor din toată Italia intră în grevă pentru două zile. Sindicaliştii din domeniu sunt nemulţumiţi de decizia guvernului de a obliga benzinăriile să afişeze şi preţul mediu naţional lângă cel al distribuitorilor, ca măsură de descurajare a scumpirilor nejustificate.
Decretul conţine sancţiuni severe pentru cei care încalcă legea, inclusiv închiderea staţiei pentru o perioadă de până la 90 de zile. Potrivit corespondentei RRA în Italia, rămân deschise doar câteva benzinării de urgenţă din oraşe şi de pe autostrăzi, informează Rador.
Preţul carburanţilor a explodat în Ungaria, după ce guvernul de la Budapesta a eliminat plafonul de preţ în luna decembrie şi a majorat accizele la combustibili, astfel că mulţi automobilişti ungari au început să treacă graniţa în Slovacia sau România pentru a face plinul la preţuri mai mici, transmite Reuters.
În timp ce la o benzinărie MOL din oraşul ungar Esztergom litrul de motorină costa zilele trecute 690 de forinţi (1,90 dolari), peste Dunăre, în oraşul slovac Sturovo litrul de motorină costa 1,619 euro, sau 1,76 dolari. Diferenţa de preţ este mai mică la benzină.
"Am mers prin Slovacia de sărbători şi când am făcut plinul am constatat cât de ieftin este acolo", spune Tibor Toth, care a traversat podul care face legătura între oraşele Esztergom şi Sturovo pentru a alimenta cu carburant. "Trebuie doar să trecem podul şi am ajuns, aşa că evident vom veni mai des pentru asta", adaugă Tibor Toth.
Reales pentru al patrulea mandat consecutiv, în luna aprilie 2022, premierul ungar Viktor Orban se confruntă în prezent cu cele mai dure provocări economice de până acum, în condiţiile în care inflaţia a trecut de 24% iar economia ungară se îndreaptă spre o stagnare în acest an. La începutul lunii decembrie 2022, guvernul lui Viktor Orban a fost nevoit să elimine măsura de plafonare a preţului de comercializare a carburanţilor, pe fondul unei penurii grave de combustibili. În acelaşi timp, executivul de la Budapesta a majorat accizele pe carburanţi şi a impus noi taxe vizând profiturile realizate de grupul petrolier ungar MOL din rafinarea ţiţeiului rusesc.
Tamas Pletser, analist la Erste Investment susţine că preţurile la carburanţi în Ungaria erau mai mari decât în alte părţi din regiune şi din cauza taxelor mai mari dar şi pentru că plafonarea a distorsionat modul de funcţionare a pieţei carburanţilor, eliminând competiţia. Din cauza preţului redus de comercializare, anul trecut firmele din Ungaria au încetat să mai importe combustibili, ceea ce a agravat deficitul, şi multe benzinării de talie redusă au fost forţate să înceteze activitatea din cauza acumulării pierderilor.
"Pe ansamblu, au majorat taxele cu aproximativ 70-80 de forinţi pe litru, astfel că preţurile din Ungara le-au depăşit pe cele din ţările vecine", spune Tamas Pletser.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Profesorul Mircea Coșea a...
BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...
Adrian Criț, directorul general...
Curs valutar BNR, 7 februarie...
BNR a publicat astăzi valoarea...
Spania nu se dezminte și...
Un demers care nu implică și o...
Modul de finanţare a economiei...
Românii din Bucureşti, Cluj şi...
Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...
Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...
Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...
Documentul a fost publicat în...
Autoritatea Naţională de...
Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...
Cine va fi primul care va...
Turcia a oprit fluxurile de...
Facturile la energie electrică...
Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...
Anul 2023 trebuie să fie anul relansării economice, iar...
A fost depus la Senat un...