Angajatorii, dar nu toți, riscă o amendă de 8.000 de lei dacă nu respectă noile reguli
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Care sunt explicațiile specialiștilor
Care sunt explicațiile specialiștilor
Este vorba de acordarea unui drept pe care îl pot solicita angajații. 

Recent, autoritățile române au decis că angajatorii sunt obligați să acorde concediile paternale cerute de salariați. În caz contrar riscă să fie amendați cu sume de până la 8.000 de lei. Există însă o precizare importantă.

OUG 117/2022 este actul normativ care a stabilit că angajatorul are „obligația de a aproba concediul paternal”. Prin urmare, „nerespectarea de către angajator, în calitate de persoană juridică”, a acestei obligații poate aduce, începând din 29 august 2022, o amendă între 4.000 și 8.000 de lei.

Practic, formularea folosită de Executiv exclude indirect posibilitatea inspectorilor muncii de a sancționa persoanele fizice care au calitatea de angajator. Informația a fost confirmată de consilierul juridic Dan Năstase:

„Așa cum este precizat, angajatorii care nu sunt persoane juridice pot «scăpa» de sancțiune. În nota de fundamentare a ordonanței nu sunt precizări suplimentare în acest sens. Nici în avizul Consiliului Legislativ și nici în cel al Consiliului Economic și Social nu am găsit observații cu privire la excluderea angajatorilor persoane fizice - iar aici trebuie să includem tot ce nu se încadrează, potrivit legii, în categoria persoanelor juridice, dar pot încheia contracte de muncă sau asimilate.”

Sintagma „în calitate de persoană juridică” a fost introdusă ulterior apariției proiectului de OUG în dezbatere publică, din moment ce nu apărea în forma inițială propusă de Ministerul Muncii. Iar consilierul juridic spune că este posibil ca exact asta să fi urmărit Guvernul: să sancționeze exclusiv angajatorii persoane juridice.

Este posibil, însă, ca prevederea să fie ajustată de senatori și deputați prin legea de aprobare a ordonanței, dacă se va considera că toți angajatorii ar trebui să fie trași la răspundere. „Sigur, având în că este OUG, actul va ajunge în Parlament, deci acest aspect (pe lângă altele care fie nu sunt transpuse corect, fie au fost omise) va fi corectat”, a adăugat Dan Năstase, citat de publicația Avocatnet.

Amenda amintită mai sus poate fi acordată atât pentru refuzarea cererilor de concediu paternal, cât și pentru neîndeplinirea obligației de a informa salariații despre existența acestui drept. Automat, tot angajatorii persoane juridice sunt singurii care riscă amenda și în cazul din urmă.

Citește și Vouchere pentru lemne de foc. Ce trebuie să știe persoanele interesate

Acesta este și motivul pentru care Ministerul Mediului a propus că persoanele care cumpără cu facută lemn de foc să primească un ajutor de 150 de lei pe metru cub, în limina a 5 metri cubi. 

”Cel care va beneficia va trebui să facă dovadă că a cumpărat lemn de foc pentru încălzire cu factură și cu aviz de însoțire a mărfii”, declara, recent, ministrul Mediului, Tanczos Barna. 

De această măsură vor beneficia toți cei care au cumpărat lemn de foc, indiferent de categoria socială sau dacă sunt consumatori vulnerabili sau nu, astfel încât să fie un ajutor similar cu cel pentru gaze naturale sau pentru energia electrică (…)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Ahold Delhaize deschide un hub tech în București

Distribuitorul belgiano-olandez vrea să facă din...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...


pixel