Angela Merkel, pusă la punct. Guvernul Germaniei nu mai este dispus să tolereze

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Fostul cancelar trebuie să dea socoteală
Fostul cancelar trebuie să dea socoteală
Fostul cancelar Angela Merkel a fost avertizată: Guvernul german, pe care ea l-a condus timp de 16 ani, nu mare are de gând să-i tolereze comportamentul.

Cu ce a greșit Angela Merkel, considerată ani la rând drept Doamna de Fier a Europei? Se pare că a uitat ce înseamnă disciplină financiară. În orice caz, așa reiese dintr-un articol publicat de Der Spiegel, potrivit căruia fostul cancelar cam aruncă banii contribuabililor pe fereastră. Concret, este vorba de modul în care Merkel cheltuiește bugetul alocat biroului său din Bundestag. Politicienii germani au criticat în cor "mobilierul somptuos" ales de fostul cancelar pentru locul său muncă. În plus, Merkel are în prezent nouă angajați, mai mult decât permite legea.

Disciplină financiară

Guvernul german a avertizat-o pe fosta cancelară Angela Merkel să dea dovadă de disciplină în cheltuirea fondurilor bugetare alocate pentru biroul său din Bundestag. Potrivit unui raport al Ministerului de Finanțe, pus la dispoziția redacției Der Spiegel, au avut loc negocieri între cancelaria federală și fostul cancelar, discuții care "au vizat, de asemenea, numărul de angajați în funcție de necesități".

Mai mult, Ministerul Finanțelor a precizat că înființarea biroului nu este o consecință a "statutului" fostului cancelar, ci mai degrabă necesității "de a îndeplini sarcinile și obligațiile care apar după demisie". Este exclusă utilizarea biroului "în scopuri personale și pentru a genera venituri suplimentare". Cheltuielile de deplasare sunt rambursate numai în cazul în care "un fost cancelar federal călătorește pentru și în numele Germaniei".

Merkel merge prea departe
 
După cum notează ziarul, politicienii germani au criticat în cor "mobilierul luxos" din biroul lui Merkel, care are acum nouă angajați. Printre altele, coaliția de guvernare intenționează să desființeze cabinetul fostului cancelar Gerhard Schröder din cauza apropierii acestuia de Rusia, un demers care, în opinia lui Geziene Lötsch, din partea Partidului de Stânga, trebuie aplicat tuturor foștilor președinți ai guvernului german. Potrivit lui Lötsch, aceștia "nu au nevoie de angajați personali pe viață". "Dacă într-o zi va fi cu adevărat nevoie de înființarea unui cabinet special, acest lucru ar putea fi rezolvat și de administrația Bundestagului”, a argumentat politicianul.
 
La inițiativa CDU/CSU, SPD și FDP, comisia de politică bugetară a Bundestagului a decis încă din 2019 să reducă numărul de oameni care lucrează la cabinetul fostului cancelar Merkel. Conform prevederilor legale, foștii șefi ai Guvernului german au dreptul de a întreține, pe cheltuiala contribuabililor, o echipă formată din cel mult cinci angajați: un șef de birou, doi asistenți, o secretară și un șofer. Conform deciziei comisiei, postul unuia dintre asistenți ar trebui, de asemenea, să fie desființat după cinci ani. Cu cei nouă oameni din subordinea ei, Merkel merge mult mai departe, consideră Der Spiegel. 
 
Fostul cancelar Schröder a intentat recent un proces la tribunalul administrativ din Berlin, după ce a fost privat de o parte din privilegiile sale privind finanțarea biroului său, scrie Der Spiegel.

Citește și Germania, tot mai dependentă de China. Cancelarul Scholz merge la Beijing

Citește și Angela Merkel regretă relațiile energetice cu Rusia? Dezvăluirile fostului cancelar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contor electric
Un dezastru / FOTO: Unsplash
Dolar, yuan / FOTO: Unsplash

Dolarul, yuanul, alte monedele asiatice, în cădere liberă

Majoritatea monedelor asiatice s-au depreciat luni, iar...

Discuții / FOTO: Freepik
Monedă / FOTO: BNR
Bună dimineața! Să aveți o zi liniștită / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Viitorul aeroport / FOTO: Captură ecran
Bani / Foto: DCBusiness

Vești bune înainte de Sărbători: se dau banii în avans!

Statul plătește în avans toate ajutoarele sociale din...

Atelier reparații auto/ FOTO:Freepik
Locuință / Foto: Freepik
Meta / Ilustrație: Oana Pavelescu

Meta lansează un nou model de inteligență artificială

Meta Platforms a anunțat lansarea celei mai recente...

Poți reuși inclusiv în vremuri tulburi /FOTO: Freepik
BVB
Vouchere de vacanță
Aur și argint / FOTO: Unsplash

Bank of America demontează un mit legat de aur și argint

Care este adevărata corelație între cele două metale...

Elon Musk, în timpul congresului Liga
Stop investiții / FOTO: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Banca / FOTO: Unsplash

Băncile europene în picaj accentuat. Un dezastru

Sectorul bancar mondial, pus la încercare de noile...

Mărfuri/FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Petrol / FOTO: Freepik
Un episod de iarnă adevărată

Viscol și ninsori! O zi de iarnă în toiul primăverii

Vremea nefavorabilă va afecta aproape toate zonele țării.

Nisipurile de aur / FOTO: Wikipedia
Ljubljana, capitala Sloveniei / FOTO: Wikipedia
Bursa
Cercetători / FOTO: Freepik
SpaceX/ FOTO:Wikipedia

pixel