ANM, informaţii pentru agricultori: Zonele din ţară în care se înregistrează secetă pedologică
Autor: Mihai Ciobanu
Data publicării:
Agricultura / Sursa: Freepik.com
Agricultura / Sursa: Freepik.com
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare privind rezerva de umiditate din sol. 

Rezerva de apă din sol în cultura grâului de toamnă se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute pe suprafeţe extinse din Moldova, Dobrogea şi Muntenia, local în centrul şi estul Olteniei, estul, centrul şi sudul Transilvaniei şi, izolat, în nord-vestul Banatului, în timp ce la porumb deficite de umiditate în sol se vor înregistra în Maramureş, pe suprafeţe extinse din Moldova şi Muntenia, local în nordul şi centrul Dobrogei, centrul şi estul Olteniei, vestul şi nordul Crişanei şi, izolat, în nord-estul şi nord-vestul Banatului.

Potrivit prognozei agrometeorologice emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru următoarea săptămână, în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim în Maramureş şi Crişana, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Banatului, local nordul şi sudul Olteniei, estul şi sudul Dobrogei, sudul, izolat nord-vestul Munteniei şi estul Moldovei.

Gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei, local vestul, nord-vestul, centrul şi estul Moldovei, vestul şi sudul Crişanei, sudul şi estul Dobrogei, nordul şi vestul Banatului, sudul, izolat nordul şi nord-vestul Munteniei.

Procesele vegetative ale plantelor vor evolua în general normal în cea mai mare parte a zonelor de cultură şi mai intens în zonele de câmpie, precum şi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile efectuate în epoca optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile întârziate fenologic, medie spre slabă, în special pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol, arată ANM în prognoza agrometeo.

Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi grâu de toamnă vor predomina fazele de înspicare (80-100%) şi înflorire (50-100%), precum şi maturitatea în lapte şi ceară (10-100%).

În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa se va afla la formarea silicvelor şi creşterea boabelor în silicve (40-100%), izolat fiind posibil începutul maturităţii depline (10-30%).



Floarea-soarelui va parcurge dezvoltarea primei perechi de frunze (50-100%) şi înfrunzirea (10-21 frunze), precum şi apariţia capitulului (10-30%).

În funcţie dedata semănatului şi precocitatea hibridului, porumbul va înregistra fazele de formare a frunzei a treia (40-100%) şi înfrunzire (6-14 frunze).

Cultura de sfeclă de zahăr din Transilvania şi Moldova se va afla la formarea primei perechi de frunze (30-100%) şi dezvoltarea aparatului foliar (21-27 frunze), izolat declanşându-se alungirea axei hipocotile.

În principalele bazine specializate, la cartof se vor continua creşterea lăstarilor şi tuberizarea (10-100%), iar la soiurile timpurii se va putea înregistra îmbobocirea şi înflorirea (10-25%).

"Pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) vor parcurge înfrunzirea, creşterea fructelor/lăstarilor, dezvoltarea rodului, iar la soiurile timpurii de cireş şi vişin ajunse la maturitatea deplină se vor continua lucrările de recoltare. În majoritatea podgoriilor, viţa-de-vie se va afla în fazele de înfrunzire, creştere a lăstarilor, înflorire şi formarea/creşterea boabelor. Pe ansamblu, condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole în câmp, exceptând zilele cu precipitaţii", spun specialiştii ANM.

Aceştia recomandă în această perioadă continuarea efectuării tratamentelor chimice împotriva bolilor şi a dăunătorilor în culturile de câmp, precum şi în plantaţiile pomi-viticole; combaterea buruienilor prin erbicidări şi praşile mecanice/manuale, la speciile prăşitoare; fertilizarea fazială cu îngrăşăminte foliare şi minerale la culturile de primăvară şi irigaţii în zonele afectate de seceta pedologică.

Potrivit ANM, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14 - 27 grade pe întreg teritoriul agricol, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 6 grade.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 20 - 33 grade, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 8 şi 21 grade, la scara întregii ţări, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, dar şi torenţial, însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. Local, cantităţile de apă pot fi mai însemnate, precizează ANM.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Marcel Ciolacu
Oameni pe strada

Haos pe căile ferate germane. Mii de călători, afectați

Serviciile feroviare din Germania au fost grav...

INS: Aproape 16% din gospodării nu au baie sau duș

Ponderea gospodăriilor dotate cu baie/duş a fost, anul...

Industria nu mai duduie ca altă dată / FOTO: Freepik
Principele Dimitrie Sturdza / Foto: Dorina MATIŞ / AGERPRES
Bani / Foto: Freepik

OnlyFans a plătit dividende record proprietarului platformei

Cea mai mare platformă porno online a acordat dividende...

Sediul central al Google
Casa de pensii / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos

Compensații pentru pensionari prevăzute într-o nouă OUG

După controversata recalculare a pensiilor, Guvernul a...

Aglomerație / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Selena Gomez
Bună dimineața!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik

Bursa de la București, fără suflu la sfârșit de săptămână

Săptămâna a fost marcată de scăderi generalizate pe...

Chirie sau rate? Ce este mai avantajos la această oră

În contextul prețurilor crescânde la locuințe și a...

Nu este loc pentru butoaiele OPEC, spun analiștii
Unt / FOTO: Freepik

Prețul mondial al untului a atins un record absolut

La nivel mondial, prețul la unt a sărit la un record...

Localitate în Spania / FOTO: Freepik

Polonezii dau năvală în Spania să cumpere active imobiliare

În timp ce Polonia se înarmează, încheind contracte după...

Un cuplu stă pe balcon / Foto: Freepik

Prețurile locuințelor din România continuă să crească

Florin Dragu, şef serviciu Direcţia Stabilitate...

La benzinărie / FOTO: Unsplash
S-au făcut calculele
Amazon Alexa / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin si Sadir Japarov, președintele Kârgâstanului
Curs valutar / Foto: DCBusiness
ANAF / Montaj foto: DCBusiness
Telefoane

Cele mai vândute telefoane mobile din lume în 2024

Apple rămâne compania care a vândut cele mai multe...

Oficiul Național al Registrului Comerțului
Ruta pe care a zburat în jurul lumii aeronava TAROM

Oferte speciale de la Tarom pentru trei destinații europene

Tarom lansează o ofertă specială pentru trei destinații...

Stație de transformare / Foto: Arhivă

pixel