ANRE, lovitură pentru distribuitorii de gaze: Nu mai pot refuza solicitările de racordare

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Germania, masura pentru a evita noi probleme. Foto: Pexels
Germania, masura pentru a evita noi probleme. Foto: Pexels
Distribuitorii de gaze nu mai pot refuza solicitările de racordare ale consumatorilor, a decis ANRE.

Operatorii de distribuţie a gazelor nu mai pot refuza solicitările de racordare la reţea ale consumatorilor, potrivit unui regulament aprobat miercuri de Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Astfel, distribuitorul este obligat să asigure, în limita planurilor anuale de investiţii şi în condiţii de eficienţă economică, finanţarea şi realizarea lucrărilor de extindere a sistemului de transport sau de distribuţie în vederea racordării tuturor solicitanţilor aflaţi în perimetrul concesionat.

În cazul clienţilor finali casnici, contravaloarea lucrărilor necesare realizării racordării la sistemul de distribuţie a gazelor naturale se suportă integral de către operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale, până la limita valorii medii a unui racord, stabilită pe baza unei metodologii aprobate de ANRE.

Pentru a simplifica procesul de racordare, solicitantul poate suporta financiar contravaloarea lucrărilor de racordare şi de proiectare, urmând să fie despăgubit de către operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale, până la limita contravalorii medii a unui racord.

Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în proprietatea operatorului sistemului de distribuţie a gazelor naturale de la momentul punerii în funcţiune, prin efectul Legii, la valoarea suportată de operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale, aceasta fiind recunoscută de către ANRE în tarifele reglementate.

Returnarea sumelor finanţate de solicitant pentru instalaţia de racordare, se realizează de către operatorul sistemului de distribuţie în tranşe anuale egale, într-un interval de 5 ani de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale aferentă locului de consum sau în integralitate, în limita valorii medii a unui racord, în maximum 30 de zile de la data punerii în funcţiune a instalaţiei de utilizare a gazelor naturale aferentă locului de consum al solicitantului.

În cazul clienţilor noncasnici, contravaloarea lucrărilor de racordare, inclusiv a celor de proiectare, se suportă integral de către aceştia. Activele rezultate ca urmare a lucrărilor de racordare intră în patrimoniul operatorului sistemului de distribuţie a gazelor naturale de la momentul punerii în funcţiune, prin efectul Legii, valoarea acestora nefiind recunoscută de către ANRE în tarifele reglementate.

 

Cum vor fi realizate lucrările



Lucrările necesare racordării la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, respectiv extinderea şi/sau redimensionare obiectivului/conductei de distribuţie a gazelor naturale necesar/necesară realizării racordării la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, vor fi realizate de către operatorii economici autorizaţi de către ANRE şi selectaţi prin proceduri concurenţiale, transparente şi nediscriminatorii de către operatorul de distribuţie.

"Ca urmare a prevederilor noului Regulament solicitanţii, care pot fi consumatorii de gaze naturale, viitorii clienţi finali casnici sau noncasnici, concesionarii serviciului de utilitate publică de distribuţie a gazelor naturale, unităţile administrativ teritoriale şi/sau asocierile acestora, dezvoltatorii ansamblurilor rezidenţiale etc. vor beneficia de servicii superioare de distribuţie a gazelor naturale faţă de dispoziţiile legale precedente, ţinând cont de obligaţiile instituite pentru operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale şi de posibilitatea participării acestora pentru realizarea activităţii de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale în termene cât mai scurte", spun oficialii ANRE.

 

***


Totodată, prevederile legislative au un impact pozitiv asupra solicitanţilor, viitori clienţi finali casnici, deoarece costurile cu proiectarea şi execuţia instalaţiei de racordare a locurilor de consum deţinute de aceştia sunt suportate de operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, până la o valoare medie a unui racord, stabilită de ANRE.

Având în vedere faptul că Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 143/2021 a intrat în vigoare la data de 31 decembrie 2021, noile prevederi se aplică pentru soluţionarea de către operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale a cererilor de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale înregistrate începând cu această dată.

Cererile de racordare la sistemul de distribuţie a gazelor naturale depuse până în data de 30 decembrie 2021 sunt soluţionate de operatorii sistemelor de distribuţie a gazelor naturale conform prevederilor Regulamentului privind racordarea la sistemul de distribuţie a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 18/2021, citează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video

pixel