Efectele măsurilor fiscale. România, mai puţin atractivă pentru investitori - Analiză
Măsurile fiscale luate în regim...
Iată textul documentului care îi vizează pe prosumatori:
Art. 1. — (1) În perioada 1 aprilie-30 iunie 2025, compensarea cantitativă prevăzută la art. 731 alin. (3) din Legea energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, se realizează conform prevederilor Metodologiei de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 15/2022, cu modificările și completările ulterioare, cu preluarea energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică de prosumatori conform următoarelor reguli:
a) dacă prețul final facturat al energiei electrice, determinat conform art. 2 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2025 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică în perioada 1 aprilie 2025-30 iunie 2025, respectiv măsurile aplicabile clienților finali din piața de gaze naturale în perioada 1 aprilie 2025-31 martie 2026, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din
domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare (denumită în continuare OUG nr. 6/2025), este prețul contractual, atunci prețul energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică de respectivii prosumatori este egal cu prețul energiei electrice active din contractul de furnizare a energiei electrice, fără prețul dezechilibrelor și al componentelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b)-d) din OUG nr. 6/2025;
b) dacă prețul final facturat al energiei electrice, determinat conform art. 2 alin. (2) din OUG nr. 6/2025, este prețul final maxim plafonat prevăzut la art. 1 alin. (1) din OUG nr. 6/2025, atunci prețul energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică de respectivii prosumatori este egal cu prețul mediu de achiziție realizat stabilit de furnizorul de energie electrică conform prevederilor art. 3 alin. (2) sau (3), după caz, din OUG nr. 6/2025, fără prețul dezechilibrelor și al tarifului de transport — componenta de introducere în rețea, dar nu mai mult de valoarea prevăzută la art. 7 alin. (3) din OUG nr. 6/2025;
c) dacă prețul final facturat al energiei electrice, determinat conform art. 2 alin. (2) din OUG nr. 6/2025, este prețul final calculat conform prevederilor art. 5 și 6 din OUG nr. 6/2025, atunci prețul energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică de respectivii prosumatori este egal cu prețul de achiziție calculat de furnizorul de energie electrică conform prevederilor art. 6 alin. (1) sau (2), după caz, din OUG nr. 6/2025, fără prețul dezechilibrelor și al tarifului de transport — componenta de introducere în rețea.
(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1) lit. a), în cazul în care contractul de furnizare a energiei electrice a fost încheiat sau renegociat după data de 1.01.2023 și prețul final al energiei electrice din acest contract este egal cu prețul final maxim plafonat prevăzut la art. 1 alin. (1) din OUG nr. 6/2025, preluarea energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică se realizează la prețul prevăzut la alin. (1) lit. b) sau c), stabilit corespunzător prețului de facturare a energiei electrice consumate.
(3) Prețul mediu de achiziție a energiei electrice realizat prevăzut la alin. (1) lit. b) și c) și la alin. (2) se stabilește pentru o perioadă de facturare, fără a fi considerată achiziția energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică de prosumatorii care beneficiază de mecanismul de compensare cantitativă în aceeași perioadă de facturare.
(4) Furnizorul de energie electrică precizează ca element de informare în factură/anexa la factură modul de stabilire a prețului energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică de prosumatori.
(5) La facturarea energiei electrice consumate din rețeaua electrică de prosumatori în calitate de consumatori furnizorii de energie electrică evidențiază distinct componenta de energie electrică activă stabilită conform prevederilor OUG nr. 6/2025, fără prețul dezechilibrelor și al componentelor prevăzute la art. 2 alin. (1) lit. b)-d) din OUG nr. 6/2025, iar neincluderea prețului dezechilibrelor este precizată distinct, ca element de informare în factură.
Art. 2. — Prosumatorii care beneficiază de mecanismul de compensare cantitativă prevăzută la art. 731 alin. (3) din Legea nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare, furnizorii de energie electrică care au încheiate/încheie cu acești prosumatori contracte de furnizare a energiei electrice și contracte de vânzare-cumpărare a energiei electrice produse și livrate în rețeaua electrică conform anexei nr. 2 la Metodologia de stabilire a regulilor de comercializare a energiei electrice produse în centrale electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 400 kW pe loc de consum aparținând prosumatorilor, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 15/2022, cu modificările și completările ulterioare, precum și operatorii de distribuție a energiei electrice la rețelele electrice la care sunt racordate locurile de producere și consum aparținând prosumatorilor respectivi duc la îndeplinire prevederile
prezentului ordin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Măsurile fiscale luate în regim...
Proiectele de acte normative...
Randamentele scad după haosul...
Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...
Trump și Putin, discuție fără...
Premierul Ilie Bolojan a...
România se confruntă cu o criză...
UiPath îl numește pe David...
Ministerul Transporturilor și...
Giganții industriali europeni...
Analistul economic Petrișor...
Rovinieta se scumpește din...
Vicepremierul Tanczos Barna a...
Curs valutar BNR, 3 iulie 2025.
Preşedintele Cartel Alfa,...
Criza e reală, cifrele nu mai...
Creşterea cotei generale de...
Orban mizează pe „prima casă” în campania pentru 2026.