ANRE, amenzi de 3,5 milioane de lei, în primele 6 luni

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Stație de transformare
Stație de transformare
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aplicat amenzi de peste 3,5 milioane de lei în prima jumătate a anului, după controale care au vizat cu prioritate marii operatori din sectorul energiei electrice şi a gazelor naturale, potrivit unor documente ale reglementatorului furnizate presei. 

La marii operatori din domeniul energiei electrice s-au efectuat 137 de acţiuni de control, în urma cărora s-au încheiat 100 de procese verbale de constatare şi sancţionare, aplicându-se 165 de amenzi contravenţionale în valoare de 1,869 milioane de lei. 

Cea mai mare sumă, respectiv 1,739 milioane de lei, au reprezentat sancţiuni aplicate operatorilor de distribuţie, iar 130.000 de lei aplicate furnizorilor. Producătorii de energie şi operatorul de transport nu au primit nicio amendă. 

În ceea ce priveşte sectorul gazelor naturale, ANRE a efectuat 106 inspecţii de control, a încheiat 70 de procese verbale de constatare şi funcţionare şi a aplicat 58 de amenzi în valoare de 1,675 milioane de lei. 

Operatorii de distribuţie au fost sancţionaţi cu 825.000 de lei, producătorii - cu 700.000 de lei, furnizorii - cu 130.000 de lei, operatorul de transport (Transgaz) - 20.000 de lei. 

Transelectrica, amendată cu 2,4 milioane de lei

Controalele reprezentanţilor ANRE au vizat racordarea la reţelele de distribuţie, activităţile de mentenanţă, respectarea programului de investiţii, aspecte privind informarea clienţilor, îndeplinirea indicatorilor de performanţă, respectarea condiţiilor de valabilitate a licenţelor, obligaţia de a tranzacţiona gaze pe pieţele centralizate, obligaţia de a deţine certificate verzi, certificarea conformităţii centralelor electrice fotovoltaice şi/sau eoliene. 

Anul trecut, ANRE a dat amenzi de 11,9 milioane de lei în total, respectiv 4 milioane de lei în domeniul energiei electrice şi 7,9 milioane de lei în cel al gazelor naturale. 

Totodată, potrivit unei liste furnizate de ANRE privind situaţia operatorilor licenţiaţi cărora li s-au aplicat sancţiuni contravenţionale rămase definitive, cea mai mare amendă, în valoare de 500.000 de lei, a fost primită de E-Distribuţie Banat, pentru neremedierea unei pene de curent în timpul prevăzut de lege (în condiţii normale de vreme, maximum 8 ore pentru mediul urban şi 18 ore pentru cel rural). 

Alte amenzi de valori mari au fost primite de către producătorii de energie Hidroelectrica (150.000 de lei), Nuclearelectrica (300.000 de lei) şi OMV Petrom (150.000 de lei) pentru încălcarea obligaţiei producătorilor de energie electrică de a oferta public şi nediscriminatoriu pe piaţa concurenţială întreaga cantitate de energie electrică disponibilă. 

De asemenea, importatorul de gaze Wiee România, firmă deţinută de Gazprom Schweiz AG, Elveţia, a fost sancţionată cu 50.000 de lei pentru încălcarea obligaţiei de a întocmi şi transmite către ANRE un raport privind cantităţile şi preţurile gazelor naturale tranzacţionate şi/sau serviciile prestate. 

Trei firme (Rombalkanika Invest, Remcor Gaz şi Intus Prestcom) au primit avertismente pentru că desfăşurau activităţi de furnizare GPL fără licenţă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel