ANRE a emis un proiect de ordin pus în dezbatere publică, propunând schimbări semnificative în mecanismul de decontare a tranzacțiilor din piața de echilibrare. Aceste măsuri vin ca răspuns la prețurile extrem de ridicate înregistrate în acest an, care au ajuns până la 16.000 lei/MWh.
Proiectul de ordin prevede că producătorii de energie electrică care oferă energie în piața de echilibrare nu vor mai primi prețul marginal la care se închide piața, ci prețul cu care aceștia au ofertat. Această măsură va fi aplicată temporar, până la finalul anului 2026.
Citește și: Ministerul Energiei, explicații pentru prețurile uriașe la energie electrică
"Lipsa resurselor de echilibrare, în cantitățile necesare sistemului, a condus la creșterea abruptă a prețurilor pentru energia de echilibrare, având un impact direct asupra creșterii costurilor cu dezechilibrele ale participanților la piață. Astfel, se propune schimbarea mecanismului de remunerare a ofertelor de energie de echilibrare, de la principiul prețului marginal la principiul prețului de ofertă, reducându-se astfel costurile de echilibrare ale sistemului electroenergetic," se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin.
De asemenea, proiectul de ordin propune modificarea duratei perioadelor de probe pentru instalațiile de producere a energiei, în funcție de categoria acestora. În prezent, centralele aflate în perioada de probe nu au obligația de a notifica puterea produsă în piața de echilibrare și primesc contravaloarea energiei injectate la media prețului din piața pentru ziua următoare (PZU) din ultimele 90 de zile. Proiectul prevede ca energia injectată în rețea să fie remunerată la prețul PZU din intervalul de decontare, dar nu mai mult de 400 de lei/MWh.
Citește și: De ce România are cel mai mare preț la energiei din UE
Impactul așteptat al acestor măsuri include diminuarea costurilor de echilibrare a sistemului electroenergetic și, implicit, reducerea costurilor de dezechilibru plătite de participanții la piață și de consumatori. ANRE a invitat părțile interesate să transmită observații și propuneri legate de proiectul de ordin în termen de 10 zile de la data publicării, pentru a implementa rapid soluțiile necesare prevenirii deteriorării stării sistemului electroenergetic și scăderii costurilor cu dezechilibrele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...