ANRE a anunțat până când prețul energiei va rămâne plafonat
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
ANRE susține că prețurile vor rămâne stabile timp de 3 ani
ANRE susține că prețurile vor rămâne stabile timp de 3 ani
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat vineri ordinul privind metodologia de stabilire a preţului energiei electrice vândute de producători pe bază de contracte reglementate şi a cantităţilor de energie electrică din contractele reglementate încheiate de producători cu furnizorii de ultimă instanţă. ANRE susține că furnizarea în regim reglementat nu va duce la creșteri de prețuri până în iulie 2022.

”Metodologia face parte din pachetul de reglementări aplicabile în perioada 1 martie 2019-28 februarie 2022, care au ca obiectiv asigurarea furnizării de energie electrică pentru clienţii casnici ai furnizorilor de ultimă instanţă, în condiţii reglementate. (...) Aplicarea prevederilor Metodologiei nu va conduce la creşteri de preţuri la energia electrică furnizate clienţilor finali casnici care optează pentru furnizarea în regim reglementat în perioada 01.03.2019 - 28.07.2022”, se arată într-un comunicat al ANRE.

Propunerea ANRE prevedea ca Hidroelectrica şi Nuclearelectrica să livreze către piaţa reglementată până la 65% din producţie, la un preţ cu 5% în plus faţă de costurile de producţie.

Joi, Bogdan Badea, directorul general al Hidroelectrica, a afirmat că Hidroelectrica va fi obligată să livreze până la 65% din producţia de energie la preţ reglementat nu către clienţii finali casnici, ci către furnizorii lor. Aceştia sunt Enel, E.ON, CEZ şi Electrica.

"Atât noi, cât şi Nuclearelectrica, suntem cei mai afectaţi, pentru că doar pentru aceşti doi producători s-a impus obligaţia de a da până la 65%. Nu aş putea să dau cifre, pentru că nu ştim cum va arăta metodologia. Am spus punctele de vedere la ANRE, am spus ceea ce considerăm că nu este corect, ceea ce credem noi că nu respectă principiile unei economii de piaţă. Zona de producere este o zonă pur concurenţială", a continuat Badea.

Citește și: ANRE iar vinde promisiuni. Despre prețul la gaze și energie

El a arătat că o astfel de metodologie va penaliza practic companiile care s-au eficientizat, în condiţiile în care, înainte de insolvenţă, energia produsă de Hidroelectrica nu era cea mai ieftină, iar compania a ajuns la aceste rezultate în urma unui proces riguros de reorganizare.

"Dacă ar fi să mergem pe un scenariu pesimist să dăm 65% din producţia de energie electrică la un preţ reglementat care din păcate la noi se calculează pe cost plus, cu alte cuvinte am fost penalizaţi prin această metodologie că ne-am făcut restructurarea internă, că ne-am eficientizat costurile, atunci este foarte posibil ca veniturile companiei să scadă foarte mult, profitabilitatea să scadă foarte mult şi chiar să există presiune pe cash-flow-ul companiei, ceea ce nu s-a întâmplat în ultimii ani", a mai spus Badea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...


pixel