ANRE riscă să blocheze piața energiei. Chisăliță: Se impune o analiză

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dumitru Chisăliță
Dumitru Chisăliță
Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, a adresat o scrisoare deschisă președintelui Senatului, Ilie Bolojan.

În plină campanie de eficientizare și restructurare a instituțiilor statului, analiza ANRE, instituție aflată în subordinea Parlamentului, ar trebui să fie mai mult decât prioritatea ZERO

Dacă reducerea cu 5% a personalului din cadrul Senatului este o prioritate, evaluarea ANRE ar trebui să fie o mega prioritate, deoarece această instituție, a căror acțiuni sau lipsă de acțiuni nu crează, doar cheltuieli imense, ci decizile acestora afectează sistemul energetic, falimentează companiile din energie, dar mai ales este un factor de potențială creștere viitoare a prețurilor și chiar contribuie indirect, prin platforma informatică, la abuzurile ale unor furnizori asupra consumatorilor.

Stahanovismul ANRE, care a blocat orice plată a compensărilor în ultimele 12 luni, riscă să arunce piața de energie într-un mare blocaj, putând determina intrarea în insolvență a unuia dintre cei mai mari furnizori de energie, cu peste 1 milion de clienți, care ar trebuie să fie trecuți în FUI. Această situație ar putea determina un blocaj financiar imens și ar arunca în aer prețurile, dar riscă să creeze și insecuritate în alimentarea cu energie a consumatorilor.
 
Apelând la listafirme.ro/ am extras datoriile companiilor de furnizare a energiei electrice pe perioada plafonării prețului la energie, cu date doar până în anii 2023, deșii recordul datoriilor a fost înregistrat în anul 2024, an în care nu s-a achitat mai nimic din datoria imensă pe care o avea statul către companiile de furnizare. 

Raportul între datoria înregistrată și cifra de afaceri la câteva din companiile de furnizare a energiei electrice pe baza datelor listafirme.ro/

Datoria înregistrată de companiile de furnizare a energiei electrice în anul 2023 pe baza datelor listafirme.ro/

În perioada decembrie 2024 - 23 ianuarie 2025 ANRE a trimis spre plată Ministerului Energiei şi Ministerului Muncii - Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) doar 327 milioane de lei, în condițiile în care Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER) a prezentat că restanțele statului au depășit 8 miliarde de lei din schema de plafonare a energiei. Adică ANRE a transmis spre plată într-un an de zile 4% din totalul datoriei.

Atitudinea ANRE poate pune în pericol eventuala continuare a schemei de plafonare în condițiile în care întârzierile la plată depășesc 8 miliarde de lei, conform Asociației Furnizorilor de Energie din România.

De curând Asociația Prosumatorilor și a Comunităților de Energie a arătat că din cauza cheltuielilor de funcționare al ANRE fiecare român trebuie să achite anual 50 lei. Conform Asociației Energia Inteligentă costurile directe și indirecte care le generază activitatea ANRE însemană în fapt creșteri ale facturii la gaze cu cca. 2%. Apreciem, intolerabilă replica că ANRE are dreptul să facă aceste cheltuieli uriașe, deoarece acestă instutuție se autofinanțează. Autofinanțarea invocată, înseamnă în fapt, prețuri mai mari la gaze și energie electrică achitat de consumatori.

Având în vedere câteva din acțiunile ANRE:

    • lipsa pregătirii liberalizării pieței de gaze și energie electrică;

    • întârzierea cu 1 an a plăților către furnizorii de energie electrică, cu punerea în pericol a eventualei continuării schemei de plafonare;

    • riscul intrării în insolvență, urmare a faptului că ANRE a întârziat validarea efectuării plăților, al unuia din cei mai mari furnizori de energie electrică din România, cu punerea în pericol al alimentării a peste 1 milion de consumatori de energie electrică; 

    • oferte înșelătoare către consumatorii casnici, prin comparatorul de prețuri;

    • punerea în pericol a investițiilor în rețele ca urmare a lipsei respectării legii privind recunoașterea costurilor realizate de operatori;

    • favorizarea de prețuri mai mari în facturile românilor, prin recunoașterea unor costuri mai mari la nivelul furnizorilor,

considerăm că se impune o restructurarea urgentă a acestei instituții cu scopul eficientizării activității, profesionalizării, depolitizării, reducerii cheltuielilor și asigurarea cadrului necesar funcționării pieței de gaze și a unui preț corect la consumatorii finali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Aur
Euro-dolar / FOTO: Freepik

Euro a căzut la cea mai mică valoare din ultimii doi ani

Dolarul american a îngenuncheat aproape toate celelalte...

Banca Naționala a României
Flacără la aragaz / Foto: Freepik

Prețurile gazului natural rămân ridicate în Europa

Experții băncii Commerzbank dezvăluie cauzele acestei...

Vladimir Putin și Donald Trump / Foto: kremlin.ru

Reuters a aflat unde preferă Putin să-l întâlnească pe Trump

Este vorba despre o țară din Orientul Mijlociu. 

Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Dumitru Chisăliță
Câmp petrolier / Foto: Freepik
Fuziuni și achiziții

Ofertele zilei: Fuziunile și achizițiile anunțate

Agenția Reuters a centralizate aceste informații.

La bursă / FOTO: Freepik
Care pe care / FOTO: Freepik
Bursă / Foto: Freepik
Bitcoin / FOTO: Freepik

Bitcoin: Poate rivaliza cu aurul ca valoare refugiu?

De la apariția sa în 2009, Bitcoin a alimentat numeroase...

Donad Trump și Justin Trudeau / Foto: G7
Sam Altman, CEO ChatGPT
Bună dimineața!
Tanczos Barna
Energie regenerabilă / FOTO: Freepik

Cum economisim în vreme de criză. La ce trebuie să renunțăm

Cum economisim în vreme de criză? Ce trebuie să facem?...

Centru de date / Foto: Freepik
Softbank
Fabrică auto / FOTO: Freepik

Volkswagen vrea să evite un război comercial

Constructorul auto caută tot felul de soluții. 

disponibilizari - FOTO: Freepik
Alibaba

Gigantul chinez Alibaba vrea să concureze cu ChatGPT

Compania chineză a lansat, la rândul ei, un instrument...

bunuri indisponibilizate - FOTO: Freepik@chandlervid85
ESA / FOTO: Site-ul ESA

Val de optimism în sectorul spațial european

Sectorul spațial a urcat foarte sus pe agenda Comisiei...

Elveția

Este factorul activ al miracolului economic elvețian

Este elementul de care depinde sănătatea economică a...

criza fortei de munca - FOTO: Freepik
xrp - FOTO: Freepik
Rafinărie

pixel