Antreprenorii români, între optimism şi pesimism cu privire la anul 2024

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Birou / Foto: Freepik
Birou / Foto: Freepik
Circa 30% dintre directorii generali ai companiilor din România anticipează o scădere în afacerile pe care le conduc, în timp ce 37% prevăd o creștere, comparativ cu procentul de 52% înregistrat în 2023, conform sondajului global PwC CEO Survey 2024.

În paralel, percepția directorilor de companii cu privire la economia națională din România s-a îmbunătățit în comparație cu anul precedent. Astfel, 37% dintre aceștia prognozează o creștere, în creștere față de 26% înregistrat în 2023. Ca rezultat, procentajul celor care anticipatează o scădere economică a diminuat de la 62% la 47%.

Aceste prognoze sunt confirmate și de estimările Comisiei Europene, care indică că România va înregistra o creștere economică de 3,1% în acest an, comparativ cu 2,2% înregistrat anul trecut.

Atât expunerea la riscurile induse de inflaţie, cât şi de volatilitatea macroeconomică sunt percepute în scădere cu 16 puncte procentuale (la 24%) şi, respectiv, cu 7 puncte procentuale (la 24%). Însă, aceasta rămâne cea mai mare preocupare a directorilor generali la nivel global.

Potrivit aceluiaşi raport, aproximativ 38% dintre directorii executivi estimează creştere economică în acest an, comparativ cu 18% anul trecut.

Implicit, ponderea directorilor generali care se aşteaptă la un declin al economiei globale s-a redus în acest an la 45%, de la nivelul record de 73%, înregistrat anul trecut.

Încrederea la nivel global în creşterea economiei este fragilă pe măsură ce megatendinţele, generate de tehnologii - cum ar fi inteligenţa artificială generativă - şi de schimbările climatice, au impact asupra afacerilor.

Aproape jumătate (45%) dintre directorii executivi spun că nu cred că afacerea lor actuală va fi viabilă peste un deceniu dacă continuă în actuala direcţie - în creştere de la 39% în 2023.

România se înscrie în acest trend, procentul directorilor generali pesimişti în ceea ce priveşte viabilitatea business-ului pe care îl conduc peste 10 ani, crescând la 37% în acest an, de la 27% în ediţia din 2023.

Reflectând incertitudinea cu privire la modul în care vor gestiona megatendinţele, directorii executivi sunt ceva mai puţin încrezători decât anul trecut în perspectivele de creştere a veniturilor propriei companii în următoarele 12 luni - în scădere de la 42% la 37% la nivel global.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Foto: Reuters
Vladimir Putin / Foto: Kremlin
SUA vs China
Muncitor

Germania 2025: Sectoarele cu potențial ridicat de investiții

Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...

Ursula von der Leyen
Bani. Foto: Freepik.com
Știrile dimineții
Document
Foto: Freepik.com
Beijing

Preţurile din China au scăzut pentru a treia lună consecutiv

Preţurile de consum în scădere pentru a treia lună...

Criptomonede / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Pexels.com / Anna Nekrashevich
Inteligența artificială / Foto: Freepik
Radar / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
S&P Global
Google
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Tanczos Barna / Foto: gov.ro

Tanczos Barna cere formarea rapidă a unui guvern responsabil

Ministrul Finanțelor lansează o serie de avertismente.

Robotul Vulcan / FOTO: Captură ecran
Mașină / FOTO: Freepik

În timp ce industria auto frânează, Ferrari accelerează

Ferrari nu cunoaște criza: profituri record într-un...

Estimări și calcule / FOTO: Freepik
Bitcoin

Prețul Bitcoin se apropie de 104.000 de dolari

Bitcoin a crescut semnificativ vineri, depășind în goană...

Foto: Oana Pavelescu
Foto: Freepik.com

pixel