Anul 2022, cel mai călduros din Spania de când se fac măsurători
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Și în București, prima zi a anului a bătut recordul de temperatură
Și în București, prima zi a anului a bătut recordul de temperatură
Anul 2022 este cel mai călduros an înregistrat în Spania după 1916, de la începerea înregistrării acestor date la nivel naţional, a anunţat luni Agenţia naţională de meteorologie (AEMET), relatează AFP.

"2022 a fost anul cel mai călduros din Spania după, cel puţin, 1916", a precizat agenţia pe Twitter, subliniind că a fost "prima dată când temperatura medie anuală (a depăşit) 15 grade Celsius", cu aproape 15,5 grade Celsius.

"Până în 2011, (temperatura medie anuală) de 14,5 grade Celsius nu a fost niciodată depăşită. De atunci, acest lucru s-a produs de cinci ori", a adăugat AEMET.

2022 este cel mai călduros an înregistrat în Spania, urmat de 2017 şi 2020.

AEMET precizează că a stabilit retrospectiv temperaturile medii anuale între 1916 şi 1961 plecând de la măsurători izolate şi modele statistice.

La fel ca o parte a Europei, Spania a fost lovită în 2022 de mai multe valuri de caniculă, marcate de incendii de o amploare fără precedent, numeroase decese şi un nivel ridicat de secetă.

"Pentru prima dată, două sezoane consecutive ale aceluiaşi an (vara şi toamna) au fost cele mai călduroase", a subliniat AEMET pe 21 decembrie într-un raport provizoriu.

Decesul a aproape 4.744 de persoane în Spania este atribuit căldurii din vara anului 2022, potrivit estimărilor unui Institut de Sănătate Publică.

Peste 300.000 de hectare au fost transformate în cenuşă în Spania în urma incendiilor din 2022, cel mai ridicat bilanţ de la începerea măsurilor în 2000, potrivit Sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS).

Cea mai călduroasă zi de 1 ianuarie din istorie, în România! 

Ieri a fost cea mai călduroasă zi de 1 ianuarie din istorie, de când se fac măsurători. De la 162 de stații ANM, la 132 dintre ele s-au înregistrat astfel de recorduri termice.

Temperaturile au fost cu 15-20 de grade mai ridicate decât normalul perioadei, iar recordul zilei s-a înregistrat la Curtea de Argeș, unde termometrele au arătat în prima zi a lui 2023 20.6 grade.

Și astăzi sunt așteptate noi recorduri termice, ținând cont de faptul că temperatura ar putea urca până la 22 de grade și este o valoare termică potrivită pentru zile de mai.

Și astăzi temperaturile au fost foarte ridicate și în această dimineață. În puține orașe din centrul țării s-au înregistrat temperaturi negative și asta pentru că acolo a fost ceață, o ceață destul de persistentă care a menținut temperaturile destul de coborâte.

Datorită temperaturilor extrem de ridicate, copacii au înmugurit. Oamenii s-au și grăbit să fotografieze fenomenul extrem de rar și să distribuie pozele pe rețelele de socializare.

Citește și Turcia a introdus o taxă turistică suplimentară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel