Anul școlar. REGULI NOI. Ce trebuie să știe elevii și părinții

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Sorin Cîmpeanu a dat toate detaliile
Sorin Cîmpeanu a dat toate detaliile
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat miercuri că, în cazul în care un profesor va fi testat pozitiv pentru COVID-19 după începerea anului şcolar, acesta va intra în carantină, iar şcoala va trebui să găsească "soluţii de înlocuire" a acelui cadru didactic.

"Dacă este testat pozitiv (n.r. un cadru didactic), respectă regulile sanitare, intră în carantină şi urmează tot procedeul sanitar, iar şcoala va trebui să găsească soluţii de înlocuire a acelui cadru didactic", a spus ministrul, la o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, în cazul în care rata de incidenţă va depăşi pragul de doi la mia de locuitori, iar condiţiile meteo nu vor putea permite derularea orelor de educaţie fizică în exterior, acestea vor putea fi înlocuite cu alte activităţi, ”spre exemplu din disciplina Educaţie pentru sănătate, partea de nutriţie, nu vă gândiţi neapărat la o anumită parte. Uitaţi-vă la componentele disciplinei Educaţie pentru sănătate. Rămâne la latitudinea fiecărei şcoli", a mai spus Cîmpeanu. 

În altă ordine de idei, ministrul Educaţiei a anunțat că nu vor mai fi permise în unităţile de învăţământ "nici măcar activităţile remediale" după depăşirea ratei de infectare cu noul coronavirus de 6 la mia de locuitori. Singura excepţie, a adăugat el, va fi la învăţământul special, unde activităţile de terapie vor fi permise şi după depăşirea ratei de 6 la mie.

Cîmpeanu a spus, de asemenea, că elevii din clasele a VII-a până la a XII-a au posibilitatea să se vaccineze împotriva COVID-19, putându-se astfel prezenta la şcoală.

"Cei de clasa a VII-a până la clasa a XII-a au posibilitatea vaccinării şi chiar în situaţia apariţiei unor astfel de situaţii (cazuri de infectare cu SARS COV 2 n.r.) vor avea şansa de a se prezenta la şcoală, repet, nu la modul general, ci ne referim exclusiv la situaţia în care apare un caz confirmat într-o clasă, sunt aspecte punctuale", a spus Cîmpeanu, la o conferinţă de presă privind semnarea Ordinului comun pentru deschiderea şi funcţionarea şcolilor.

Citește și Sorin Cîmpeanu anunţă cum va fi anul școlar 2022

El şi-a exprimat convingerea că şi în situaţia în care s-ar păstra acelaşi ritm de evoluţie al ratei de infectare, prin intermediul vaccinării se va reuşi coborârea ritmului de multiplicare cu şase a ratei de infectare în fiecare lună.

"Referitor la situaţia per ansamblu, în data de 1 august, spre exemplu, în Bucureşti, aveam o rată de infectare de 0,13 la mie; în data de 31 august, ieri, am avut o rată de infectare de 0,78 la mie, de şase ori mai mare. Îmi exprim convingerea că şi în situaţia în care s-ar păstra acelaşi ritm de evoluţie al ratei de infectare, având în vedere acţiunile pe care le facem în comun, prin care susţinem din mai multe perspective importanţa vaccinării vom reuşi să coborâm acest ritm de multiplicare cu şase a ratei de infectare în fiecare lună, cum este exemplul Bucureştiului", a arătat Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei speră ca perioadele de întrerupere a cursurilor să fie "cât mai scurte", cu "pierderi cât mai mici".

"Din perspectivă matematică, uitându-mă şi la ce s-a întâmplat până acum, sunt convins că va fi o perioadă scurtă în care se va depăşi rata de 6 la mie şi până când ne vom întoarce sub şase la mie rata de infectare. Îmi exprim această speranţă în nume personal. Speranţa este legată de perioade cât mai scurte de întrerupere pentru elevi, care să genereze pierderi cât mai mici, iar această variantă prin care se poate înjumătăţi de la 14 zile la 7 zile perioada de învăţământ online vine în sprijinul elevilor din acele clase în care se confirmă pozitiv elevi, cu condiţia testării, plus condiţiile pentru cei mari, care ţin de vaccinare, deci sunt două lucruri pe care le încurajăm", a mai spus Sorin Cîmpeanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel