Potrivit lui Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, noile proiecții ce urmează să fie publicate în martie cu privire la inflație și creșterea economică vor juca un rol crucial în stabilirea momentului în care se va începe reducerea dobânzilor. El a subliniat într-un interviu acordat duminică publicației Politis din Cipru, transmis de Bloomberg, că "proiecțiile vor fi cheia pentru a evalua, în primul rând, dacă putem avea încredere suficientă că vom atinge ținta noastră de inflație pe termen mediu, de 2%, având în vedere riscurile asociate. În al doilea rând, trebuie să evaluăm procesul de reducere a dobânzilor, care trebuie să fie compatibil cu atingerea țintei noastre simetrice". De Cos este și guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.
Pentru a contracara inflația ridicată, BCE a inițiat un ciclu fără precedent de strângere a politicii monetare, majorând costul creditului în zece reprize consecutive între iulie 2022 și septembrie 2023, până la un nivel istoric de 4%.
Philip Lane, economistul șef al BCE, a subliniat, de asemenea, că sunt necesare mai multe garanții că inflația va reveni la ținta de 2% pentru ca oficialii să poată reduce dobânzile. El a explicat că, deși procesul de dezinflație ar putea avansa mai rapid decât anticipat în prezent, perspectivele pe termen mediu sunt mai puțin clare, exprimând preferința pentru o relaxare graduală a politicii monetare.
De Cos a observat că încrederea în proiecțiile BCE a crescut semnificativ, dată fiind precizia lor recentă, chiar și în condiții dificile, cum ar fi creșterea prețurilor în urma pandemiei și a conflictului din Ucraina. El a subliniat că "erorile de previziune au fost extrem de reduse și chiar negative în ultimele trimestre, ceea ce sugerează că datele privind inflația sunt ușor sub nivelul anticipat".
Oficialii BCE prevăd că dezinflația în zona euro va continua probabil în următoarele trimestre.
Datele preliminare publicate de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro a fost de 2,8% în luna trecută, în scădere față de 2,9% în decembrie, în linie cu estimările. Inflația de bază, care exclude prețurile volatile, cum ar fi energia și alimentele, a scăzut la 3,3% în ianuarie, de la 3,4% în decembrie, în timp ce analiștii anticipau o scădere la 3,2%. Inflația de bază este un indicator urmărit cu atenție de BCE în procesul său decizional privind politica monetară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...