Anunţul BCE de care depinde data la care va începe scăderea dobânzilor
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Noile previziuni ale BCE care urmează să fie publicate în martie privind inflaţia şi creşterea economică vor fi esenţiale pentru a decide când va începe scăderea dobânzilor.

Potrivit lui Pablo Hernandez de Cos, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, noile proiecții ce urmează să fie publicate în martie cu privire la inflație și creșterea economică vor juca un rol crucial în stabilirea momentului în care se va începe reducerea dobânzilor. El a subliniat într-un interviu acordat duminică publicației Politis din Cipru, transmis de Bloomberg, că "proiecțiile vor fi cheia pentru a evalua, în primul rând, dacă putem avea încredere suficientă că vom atinge ținta noastră de inflație pe termen mediu, de 2%, având în vedere riscurile asociate. În al doilea rând, trebuie să evaluăm procesul de reducere a dobânzilor, care trebuie să fie compatibil cu atingerea țintei noastre simetrice". De Cos este și guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei.

Pentru a contracara inflația ridicată, BCE a inițiat un ciclu fără precedent de strângere a politicii monetare, majorând costul creditului în zece reprize consecutive între iulie 2022 și septembrie 2023, până la un nivel istoric de 4%.

Philip Lane, economistul șef al BCE, a subliniat, de asemenea, că sunt necesare mai multe garanții că inflația va reveni la ținta de 2% pentru ca oficialii să poată reduce dobânzile. El a explicat că, deși procesul de dezinflație ar putea avansa mai rapid decât anticipat în prezent, perspectivele pe termen mediu sunt mai puțin clare, exprimând preferința pentru o relaxare graduală a politicii monetare.

De Cos a observat că încrederea în proiecțiile BCE a crescut semnificativ, dată fiind precizia lor recentă, chiar și în condiții dificile, cum ar fi creșterea prețurilor în urma pandemiei și a conflictului din Ucraina. El a subliniat că "erorile de previziune au fost extrem de reduse și chiar negative în ultimele trimestre, ceea ce sugerează că datele privind inflația sunt ușor sub nivelul anticipat".

Oficialii BCE prevăd că dezinflația în zona euro va continua probabil în următoarele trimestre.

Datele preliminare publicate de Eurostat arată că rata anuală a inflației în zona euro a fost de 2,8% în luna trecută, în scădere față de 2,9% în decembrie, în linie cu estimările. Inflația de bază, care exclude prețurile volatile, cum ar fi energia și alimentele, a scăzut la 3,3% în ianuarie, de la 3,4% în decembrie, în timp ce analiștii anticipau o scădere la 3,2%. Inflația de bază este un indicator urmărit cu atenție de BCE în procesul său decizional privind politica monetară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Scutirea de la impozitare a unor vehicule se modifică

La ora actuală, Codul Fiscal acordă scutiri de impozit...

Alimente cu preț redus. Obligații noi pentru retaileri

Românii aruncă la gunoi anual 2,5 milioane de tone de...

Nouă OUG pentru consumatorii vulnerabili de energie

Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi, 22...

Ministrul Mediului anunță când vor începe programele Rabla

Mircea Fechet a oferit explicațiile necesare. Ce spune...

Impozit minim global. Cine și de ce va plăti această taxă

Impozitul minim global a intrat în vigoare în România la...

Vocea românilor. Cât costă mâncarea pentru o zi VIDEO

Costul vieții în România este o temă care preocupă mulți...

De ce renunță românii la produsele ECO

Mai mult de jumătate din consumatorii de produse ECO au...

Creștere de 20,5% a afacerilor din comerţul cu autovehicule

Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu...


pixel