ING: Economia României va crește cu doar 0,3% dar inflația cu 8% în 2025
România traversează cea mai...
"În decembrie 2022 a fost ROBOR 7,57, astăzi este 6,96 de atunci ROBOR-ul scade continuu, chiar dacă scade puțin de la o zi la alta, dar a trecut ceva timp deja din decembrie 2022 până în martie 2023 și iată că în 6 martie avem un ROBOR care s-a dus în jos.
IRCC crește, pentru că a fost 4,06 în decembrie 2022 și astăzi este 5,71. Crește pentru că IRCC-ul de astăzi este caculat pe baza rezultatelor din trimestul trei al anului 2022.
Când vom trece de la 1 aprilie la un nou IRCC el se va apropia foarte mult de ROBOR. Nu estimez nimic, spun că este posibil să se ajungă la egalitate și pe urmă este posibil să se schimbe în timp, să fie IRCC-ul mai mare decât ROBOR", a declarat Adrian Vasilescu la emisiunea "Totul despre bani".
Interviul integral AICI:
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a crescut miercuri la 6,97% pe an, de la 6,96% pe an, în şedinţa precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 7,31%, de la 7,30%, în timp ce ROBOR la 12 luni a coborât la 7,65% pe an de la 7,67% pe an.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
România traversează cea mai...
Ministerul Finanțelor vrea să...
Rabla Auto continuă și în 2025,...
De la 1 iulie 2025, odată cu...
Pentru al treilea an la rând,...
Peste 34.000 de locuri de muncă...
Cursul de schimb anunțat...
Persoanele impozabile care vor...
Guvernul României se alătură...
Rețeaua de drumuri naționale ar...
Prețurile carburanților în...
Legea privind actualizarea...
Premierul Ilie Bolojan a...
În ziua de 14 iulie 2025, la...
Ministerul Afacerilor Interne,...
Statul reia sprijinul pentru...
Într-un moment în care lumea se...
Judecătorii CCR ar putea rămâne...
România nu pierde niciun euro...
Banca Națională a României a...