Industria auto, furnizor de personal înalt calificat pentru apărare
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Vehicul blindat Rheinmetall
Vehicul blindat Rheinmetall
Constructorii auto din Germania sunt în criză. Electrificarea și concurența din China produc șomeri cu înaltă calificare. Din fericire, mulți dintre ei au în vedere un sector care nu poate angaja suficient de repede: apărarea.

De la invazia Rusiei în Ucraina, în urmă cu doi ani, industria de armament cunoaște un adevărat reviriment. Asociate până nu demult cu "industrii păcătoase" precum tutunul și jocurile de noroc, companiile din apărare sunt văzute acum ca potențiali angajatori atractivi - și mai ales dacă ajută la lupta împotriva războiului din Ucraina, scrie Bloomberg.

Hensoldt, care produce senzori cruciali pentru interceptarea rachetelor rusești în Ucraina, a înregistrat un aflux de noi angajați, în principal ingineri, care provin de la producătorii de automobile și are în plan angajarea a încă 700 de oameni în acest an în toate diviziile.

O parte din impulsul de a aduce mai mulți lucrători are legătură cu provocările masive cu care se confruntă Ucraina. Pentru fiecare obuz de artilerie pe care țara îl mai are în stoc, Rusia are zece, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. În timp ce companiile se extind rapid, Uniunea Europeană nu a reușit să producă arme sau muniții suficient de repede pentru a satisface cererea pe timp de război.

Rheinmetall, cel mai mare producător de arme din Germania, se așteaptă ca vânzările să depășească 10 miliarde de euro în acest an, de la 7,2 miliarde de euro în 2023. Plănuiește să își extindă producția anuală de proiectile de artilerie la 700.000 de cartușe până în 2025, o creștere de zece ori mai mare decât înainte de invazia rusă, și a angajat aproximativ 4.000 de persoane la nivel global de la începutul anului 2022. Cererile au continuat să crească.

Citește și: Județul în care va fi construită cea mai mare fabrică de pulberi din Europa. Oportunitate pentru România

Anul trecut, 108.000 de persoane au aplicat pentru locuri de muncă în cadrul companiei numai în Germania, a declarat directorul general Armin Papperger. După ce a primit deja aproximativ 38.500 de cereri în acest an, compania este pe cale să depășească aceste cifre.

Producătorul de cutii de viteze Renk a văzut cum cererile de angajare au crescut de peste două ori din 2021, iar aceste cifre vor crește și mai mult în 2024, a declarat Brigitte Schnakenbourg, director de resurse umane. Calitatea aplicațiilor s-a îmbunătățit, de asemenea, a adăugat ea. "Primim mult mai multe cereri de angajare de la persoane cu profiluri excelente", a spus ea.

Candidații cu pregătire înaltă sunt atrași, potrivit platformei de joburi Stepstone, de salariile care sunt mai mari decât în alte domenii, cu un salariu mediu de aproximativ 68.000 de euro înainte de impozitare. "Oamenii găsesc aici locuri de muncă sigure, deoarece industria este în plină expansiune", a mai explicat Brigitte Schnakenbourg.

Compania Renk l-a recrutat recent pe directorul operațional Emmerich Schiller, care a ocupat timp de peste 25 de ani funcții de conducere la Mercedes-Benz, inclusiv ca director general și șef al operațiunilor pentru divizia de mașini sport Mercedes-AMG.

În noul său rol, Schiller va avea sarcina de a mări producția pe măsură ce volumul comenzilor crește. "După decenii de somnolență, producția din această industrie nu corespunde în prezent standardelor industriale moderne", a declarat el. După ce au fost instruiți să realizeze rapid produse de înaltă calitate în timp ce se află sub presiune, foștii muncitori auto au competențele necesare pentru a modela industria într-o perioadă de expansiune fără precedent. "Este logic", a spus Schiller, "să transferăm acest know-how".

Având în vedere că războiul din Ucraina se află în al treilea an și nu se așteaptă ca acesta să se încheie curând, este posibil ca sectorul să fie văzut din ce în ce mai mult ca fiind esențial pentru interesul public.

Deși, potrivit unui purtător de cuvânt al Hensoldt, "în ultimii 30 de ani, angajații din domeniul apărării preferau să nu spună în public unde lucrează", nu mai este cazul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România a importat mai mult cărbune în 2024

În urmă cu câteva zile, Institutul Național de...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel