Deficit record în România, în contrast cu trendul european
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Replica Executivului de la Roma nu a întârziat să apară: Matteo Salvini, ministrul Transporturilor, a vorbit despre „un capriciu de a se bucura de un weekend prelungit”.
Dialogul social în Italia devine „o copie celui francrez”? Aceasta este, după cum estimează cotidianul La Repubblica, marea teamă a guvernului Meloni. Potrivit ziarului citat, prin intermediul preconizatelor proteste se intenționează să fie pus sub semnul întrebării bugetul pe anul 2024, considerat, cel puțin de sindicate, drept un pericol pentru bunăstarea țării și pentru drepturile lucrătorilor.
Dar dezbaterea care s-a stârnit în presa transalpină se referă în principal la dreptul la grevă, definit de Matteo Salvini drept un moft, ”un capriu”, ”o scuză” pentru a ”lipsi de la muncă într-o zi de vineri”. „Milioane de italieni nu pot fi ostatici ai capriciilor lui Maurizio Landini, secretarul general al CGIL, care nu vrea decât încă un weekend prelungit”.
Serviciu minim
Dreptul la grevă este sacrosant, adaugă fostul ministru de Interne, dar „Italia nu poate fi blocată timp de 24 de ore”. Aceasta este și părerea garantului Comisiei privind dreptul la grevă și care a estimat că trebuie aplicată legea care reglementează destul de strict acest drept în Peninsulă, pentru a asigura un serviciu minim într-o listă mare de sectoare „esențiale”. Blocajele vor fi astfel reduse la 4 ore pe parcursul zilei.
„Grevă negată”, titrează „La Repubblica”. Sindicatele denunță „o complezență politică” ce pune în discuție un drept fundamental.
„Exemplul francez”
„La Repubblica” insistă asupra unui dialog social din ce în ce mai tensionat, cu tentația opoziției de a urma „exemplul francez”, adesea citat în Italia de sindicatele pline de admirație față de ceea ce ele numesc „adevărata artă a protestelor”, într-o Franță în care „ cetăţenii ştiu să fie respectaţi”.
„Abordarea executivului este arogantă”, critică liderul Partidului Democrat, Elly Schlein. „Matteo Salvini ar trebui, în schimb, să se întrebe de ce oamenii fac grevă. În Italia, nu miniștrii sunt cei care decid numărul de ore de grevă planificate și dacă acestea vor avea loc sau nu, este dreptul oamenilor să decidă dacă vor să se alăture sau nu”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...
Alegerea lui Donald Trump în...
Statele Unite vor impune taxe...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...