APER: România va avea 5G, fără ca statul să facă un efort foarte mare

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
APER: România va avea 5G, fără ca statul să facă un efort foarte mare
APER: România va avea 5G, fără ca statul să facă un efort foarte mare
România va avea 5G, fără ca statul să facă un efort foarte mare, pentru că licenţele se vor acorda, iar operatorii vor şti ce au de făcut şi îşi vor face treaba, a afirmat, luni, într-o conferinţă de specialitate, George Anghel, director executiv în cadrul Asociaţiei de Plăţi Electronice din România (APER).

"Din perspectiva plăţilor, lucrurile au fost simple. Sistemul de plăţi a fost optimizat şi pentru 2G, şi pentru 3G, şi pentru 4G, dar lucrează foarte bine şi pentru 5G. La nivelul utilizatorului, tehnologia 5G din punct de vedere al plăţilor electronice nu va aduce ceva semnificativ, pentru că deja experienţa este una foarte bună. Este foarte important să privim plăţile electronice ca un element în ecosistemul digital, alături de semnătura electronică, de identitatea electronică. Societatea românească a avut 2G, 3G, 4G, o să aibă şi 5G fără ca statul să facă un efort foarte mare din acest punct de vedere, pentru că licenţele se vor acorda, operatorii vor şti ce au de făcut şi îşi vor face treaba. România, însă, din punct de vedere al beneficiilor pe care digitalizarea o aduce, trebuie să rezolve problemele pe care nu le-a rezolvat nici în 2G, nici în 3G, nici în 4G: doar plăţile electronice nu vor creşte nivelul de educaţie digitală al oamenilor (...) Că vrem sau nu vrem, 5G va fi în România", a spus Anghel.

BVB a deschis în SCĂDERE astăzi

Acesta a adăugat că tehnologia 5G poate însemna, pentru România, soluţii de ultimă oră în diferite domenii şi, implicit, un salt calitativ în viaţa cetăţenilor.

"5G-ul poate însemna pentru România soluţii de ultimă oră cu implementări punctuale în diferite domenii sau poate însemna un salt calitativ în viaţa noastră, a tuturor. Cred că această a doua abordare ar trebui să ne preocupe. Am observat la nivelul instituţiilor publice două trenduri. Cele mai mult dintre ele au conştientizat faptul că nu se poate recupera în două luni ce nu s-a făcut în 30 de ani. Transformarea digitală instituţională a sectorului public şi, deopotrivă, şi a sectorului privat, pentru că nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece, a demonstrat că multe dintre instituţii nu au capabilitatea necesară să gestioneze fluxurile de documente electronice. Este o realitate. În acest moment, foarte multe dintre instituţii se pregătesc asiduu să revină la modul de lucru pe hârtie, ceea ce ar fi o mare pierdere pentru noi ca ţară. Covid-ul ne-a deschis puţin oportunitatea de a vedea către această lume nouă, însă decizia de a continua pe acest drum este la noi. Există la fel de bine şi câteva instituţii în România care au abordat fenomenul digital din cu totul şi cu totul altă perspectivă. Este vorba despre proiectul ConnectX, destinat să interconecteze toate instituţiile statului, pe care noi îl desfăşurăm în acest moment. Avem un feedback extraordinar de pozitiv atât la nivelul instituţiilor publice, cât şi la nivelul cetăţenilor", a explicat reprezentantul APER.

''5G pentru oraşe, aşteptări şi riscuri'', protejarea datelor private, legislaţie şi securitate pentru reţelele 5G reprezintă câteva dintre temele care vor fi dezbătute luni la conferinţa online "Future of connectivity - 5G", organizată de Jumptosmart.ro, în parteneriat cu Public Affairs Solutions şi Asociaţia Română de Relaţii Publice (ARRP).

Jumptosmart.ro este o platformă de evenimente, creată în anul 2017, care oferă locul perfect pentru dezbaterile privind viitorul oraşelor.

Public Affairs Solutions este o companie românească specializată în relaţii guvernamentale şi afaceri publice, succesoare a firmei McGuireWoods LLC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel